Punkt 2 Budgetopfølgning 3. kvartal 2019 - Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Budgetopfølgning pr. 30. september 2019 for Social- og Sundhedsudvalgets område.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At budgetopfølgningen godkendes og indgår i den samlede opfølgning til Økonomiudvalget
  • At der søges om tillægsbevilling på ca. 1,4 mio. kr. vedr. midler til ensomhed og midler ifm. lov- og cirkulæreprogrammet for 2020.

Sagsfremstilling

Udvikling i forventet regnskab

Det forventede regnskab for kommunens samlede serviceudgifter udviser en merudgift på ca. 25 mio. kr. Samtidig viser de seneste prognoser, at der på landsplan er udsigt til en samlet budgetoverskridelse af servicerammen på mellem ¼ til ¾ mia. kr. Der er dermed fortsat risiko for en sanktion, hvis det ikke lykkes for kommunerne under ét at nedbringe overskridelsen. Svendborgs andel af en eventuel sanktion udgør ca. 5-10 mio. kr. ud fra de nuværende oplysninger.

Økonomiudvalget har derfor besluttet, at der fortsat føres en stram økonomistyring, og på områder med større afvigelser i forhold til det korrigerede budget udarbejdes tiltag til nedbringelse af underskuddet. Målet er, at det forventede underskud på 25 mio. kr. er reduceret væsentligt, inden det endelige regnskab foreligger.

 

Det forventede regnskab pr. 30. september 2019 for Social- og Sundhedsudvalgets serviceudgifter udgør 966,7 mio. kr., og i forhold til forventet regnskab pr. 30. juni er der tale om en forværring på 3,9 mio. kr.

 

Forværringen i det forventede regnskabsresultat ses på alle tre politikområder, hvor der på ældreområdet bl.a. er tale om øgede udgifter i hjemmeplejen og i fritvalgspulje, mens der på socialområdet ses øgede udgifter vedr. bl.a. aflastning og særlige pladser i psykiatrien. På sundhedsområdet skyldes forværringen primært, at Sundheds- og Ældreministeriet har indført en midlertidig aconto model for afregningen af fuldfinansieringen i 2019, hvilket primært forventes at betyde en periodeforskydning af udgifterne.

 

Der vil fortsat arbejdes på at reducere forbruget på udvalgets område, herunder

  • Udvisning af generel tilbageholdenhed
  • Vurdering af genansættelser i alle afdelinger
  • Gennemgang og genforhandling af kontrakter vedrørende eksterne køb
  • Genforhandling af interne særforanstaltninger.

Som følge af besparelserne til budget 2019 og indfasningen heraf ses et ekstraordinært stort pres på økonomien i 2019.

 

Forventet afvigelse på serviceudgifterne:

Den forventede afvigelse på serviceudgifterne pr. 30.9.2019 viser et merforbrug på 19,6 mio. kr., der fordeler sig således:

Ældreområdet: -1,9 mio. kr.

Socialområdet: 11,2 mio. kr.

Sundhedsområdet: 1,7 mio. kr.

Negativ overførselspulje: 8,6 mio. kr.

I alt 19,6 mio. kr.

 

Reelt vil merforbruget på udvalgets område udgøre 13,3 mio. kr., når der tages højde for midler vedr. ensomhed og vedr. lov- og cirkulæreprogrammet, der begge søges tilført ifm. tillægsbevilling pr. 30.9.2019 (i alt ca. 1,4 mio. kr.), samt når merindtægt vedr. særligt dyre enkeltsager medregnes (4,9 mio.kr.), jf. nedenfor.

 

Forventet afvigelse på overførselsudgifterne:

Der forventes et mindreforbrug/merindtægt på overførselsudgifterne på 5,4 mio. kr., hvoraf de 4,9 mio. kr. stammer fra særligt dyre enkeltsager under socialområdet. Denne merindtægt vil tilgå socialområdet i forbindelse med overførslerne til 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der henvises til vedlagte rapport.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2019

Budgetopfølgningen godkendes og udvalget godkender, at der søges om tillægsbevilling.

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).