Punkt 6 Afslutning af projekt Flere skal med

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Projekt ”Flere skal med” var en del af satspuljeudmeldingen, og baggrunden for projektet var at mere end 27.000 kontanthjælpsmodtagere på landsplan havde mere end 5 års anciennitet på offentlig forsørgelse.

 

Formålet med initiativet var at understøtte, at flest mulige borgere opnåede hel eller delvis fodfæste på arbejdsmarkedet i form af ordinære timer. Projektet bestod i, at de deltagende kommuner implementerede en indsatsmodel, der sætter fokus på personlig jobformidling og virksomhedsrettet indsats. Størstedelen af landets kommuner gik med i projektet, herunder Svendborg.

 

Svendborg Kommune fik juni 2017 tilsagn om 2,6 mio.kr. til en 2 årig projektperiode. Tilsagnet var delvist resultatafhængigt, i det 40 procent af tilsagnet afhang af, at alle borgere i bruttomålgruppen blev visiteret og yderligere 30 procent afhang af om 40 procent af indsatsgruppe 1 deltog i virksomhedsrettet indsats og/eller opnåede ordinære timer i en periode på 3 måneder.

 

Projektets indsatsmodel opdelte bruttomålgruppen i 3 visitationsgrupper, gruppe 1, der var den målgruppe, der skulle have en personlig jobformidler og en virksomhedsrettet indsats (indsatsgruppen). Gruppe 2, der var borgere, hvis sag forberedes til rehabiliteringsteamet med henblik på bevilling af ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension og gruppe 3, der var ude af stand til at deltage i en beskæftigelsesrettet indsats pga. meget alvorlige sociale og/eller helbredsmæssige udfordringer.

 

Svendborg kommune havde en bruttomålgruppe på 239 kontanthjælpsmodtagere, der havde modtaget hjælp i over 5 år, heraf vurderedes 31 procent svarende til 75 borgere at være i indsatsgruppen.

 

I projektperioden har jobcentret arbejdet målrettet med den virksomhedsrettede indsats. Der er udarbejdet et arbejdsredskab i form af en arbejdsaftale, hvor der er fokus på mål og delmål i en virksomhedspraktik samt mulighederne for opnåelse af ordinære timer.

 

Jobcentrets indsats har levet op til resultatkravene i tilsagnet, da andelen af borgere, der enten har deltaget i virksomhedsrettet indsats, uddannelse eller haft ordinære timer kontinuerligt har ligget over 40 procent siden november 2017.  Tallene for juli 2019 viser, at 24 procent er gået i job eller uddannelse. Projektet er nu afsluttet, med der arbejdes fortsat ud fra erfaringerne fra projektperioden.

 

STAR har netop udmeldt puljen ”Flere skal med 2”. Denne pulje er inspireret af ”Flere skal med”, men adskiller sig ved at omfatte hele målgruppen af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Jobcenter Svendborg har valgt ikke at søge projektmidler til ”Flere skal med 2”, da det ikke vurderes, at Svendborg opfylder de vurderingskriterier om lave sagsstammer, som er beskrevet i puljeudmeldingen.

 

Selvom Svendborg Kommune ikke søger om midlerne vil jobcentret fortsat arbejde med den virksomhedsrettede indsats som omdrejningspunkt for målgruppen. De erfaringer og redskaber, der var resultatet af Flere skal med, er implementeret som en naturlig del af indsatsen og vil forsat blive videreudviklet, selvom kommunen ikke indgår i ”Flere skal med 2”. 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 04-11-2019

Orienteringen blev taget til efterretning.