Punkt 5 Status på Integrationsprojekter

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har haft 2 projekter finansieret af puljemidler fra Styrelsen for International Rekruttering(SIRI).  I mål med Integration var et 3 årigt projekt, der havde til formål at fremme en mere beskæftigelsesrettet integrationsindsats. Projektet er afsluttet pr. 30. juni 2019 og den endelige evaluering er netop udarbejdet.

 

Det andet projekt, Integrations- og beskæftigelsesambassadør (IBA-projektetet) er et 3,5 årigt projekt der løber frem til udgangen af 2021.

 

Indsatsen forud for det første projekt var præget af, at kommunen modtog mange flygtninge og indvandrere og at de mere praktiske opgaver som boligplacering, modtagelsen og samarbejde omkring familiernes dagligdag kom til at fylde mere end de beskæftigelsesrettede initiativer.

 

Projektet skulle være med til at sikre at der kom fokus på en mere beskæftigelsesrettet indsats, ikke mindst en implementering af den nye lovgivning, hvor der var krav om en kontinuerlig virksomhedsrettet indsats. Projektet medførte et mere jobrettet fokus, således at borgere blev mødt som jobparate, og dermed blev der fokus på CV, jobsøgning og virksomhedsvendt indsats. Kommunens erfaringer med IGU som udvalget tidligere er orienteret om, har rod i den indsats der var en del at projektet.

I projektperioden er andelen af ikke-vestlige indvandrere i alderen 18-64 år, der er selvforsørgende eller i uddannelse steget fra 5 til 28 procent. Andelen af jobparate borgere er steget fra 36 til 67 procent. Projektet skulle også fremme andelen af borgere i virksomhedsrettet aktivering. Denne målsætning er lykkedes i dele af projektperioden, men andelen er faldet lidt mod afslutningen af projektperioden, hvilket der er fokus på at ændre.

 

I Integrations og Beskæftigelsesambassadør-projektet er der fokus på tiltag, der arbejder videre, hvor I mål med integrationsprojektet stopper. Integrations- og beskæftigelsesambassadøren har fokus på at sikre en hensigtsmæssig organisering, en god dialog og et godt match mellem virksomheder og borgere i integrationsmålgruppen.

 

Der arbejdes aktuelt med et kvindeprojekt, der skal gøre flere kvinder klar til nyt IGU-forløb. Forløbet er etableret i et samarbejde med jobcenter og Interkulturelt team og har fået navnet ”Klædt på til job” Målgruppen er primært jobparate arabisktalende kvinder med baggrund som flygtninge eller familiesammenførte.

 

Projektet består af 12 ugers opkvalificerende forløb 15 timer pr. uge samt særligt tilrettelagt danskuddannelse 15 timer pr. uge. Forløbet efterfølges af 6 ugers praktik a 15 timer pr. uge primært i SOSU-området.

 

Målgruppen har traditionelt set manglet motivation til at indgå i praktik, job eller uddannelse. Projektet skal bidrage med at skabe forandring i kvindernes eget ”mindset”, ejerskab og medansvar ift. deres muligheder for selvforsørgelse og ikke mindst deres børns fremtid og muligheder.

 

Forløbets  aktiviteter har inspiration fra Mindspring og sundhed og livsstil, der skal øge deltagernes mulighed for at orientere sig mod arbejdsmarkedet. I praktikperioden skal deltagerne desuden opbygge en arbejdsidentitet, lære at mestre kravene på arbejdsmarkedet og tilegne sig nye faglige kompetencer.

 

Formålet er blandt andet at en del af kvinderne ønsker at påbegynde et IGU- forløb på social og sundhedsområdet, hvilket i tråd med budgetforliget for 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Til projekt I mål med Integration har Svendborg Kommune modtaget 1,3 mio. kr.

Til Integrations- og Beskæftigelsesambassadørprojektet har Svendborg Kommune modtaget tilsagn om 1,7 mio. kr.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 04-11-2019

Orienteringen blev taget til efterretning. Udvalget ønsker en bredere drøftelse af integrationsindsatsen som grundlag for at øge kendskabet til indsatserne.