Punkt 3 Udmøntning af Budgetforlig 2020 - styrkelse af kontrolindsatsen

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Som et led i budgetforliget for 2020 blev der under overskriften ”Social bæredygtighed og bedre velfærd” afsat midler til kontrol og vejledning med udbetaling af uretmæssige sociale ydelser. Indsatsen finansieres af forventede besparelser på forsørgelsesudgifterne.

 

Der er afsat midler til ansættelse af én ekstra medarbejder.

 

Kontrolindsatsen varetages i dag af 2 medarbejdere. Med den ekstra medarbejder, vil kontrolgruppen bl.a. øge deres interne samarbejde ved at øge kendskabet hos andre afdelinger til kontrolgruppens arbejde.

 

Ønsket er hermed at øge viden i organisationen om mulige opmærksomhedspunkter i forhold til om borgeren evt. begår socialt bedrageri. Erfaringsmæssigt viser det, at denne form for viden giver en øget tilgang af sager til kontrolgruppen. Desuden er det KLs anbefaling netop at styrke det interne samarbejde, da dette erfaringsmæssigt giver det højeste provenu. KL har i deres effektrapport fra 2018 beskrevet følgende:

”Der opnås især gode resultater med kontrolindsatsen ved tæt internt samarbejdet mede den enkelte kommune pga. nærhed til borgere og sager. 52% af alle kontrolsager opstår internt i en kommune og giver 65% af provenuet ”

 

Fokus for en øget indsats kan være på områderne kontanthjælp og sygedagpenge, hvor kontrolgruppen gennem en møderække vil kunne sætte fokus på hvilke adfærdsmønstre, medarbejderne skal være opmærksomme på.

 

En ekstra medarbejder vil samtidig kunne styrke samarbejdet med SKAT i forhold til virksomhedskontroller.

 

Borger og Arbejdsmarkedsområdet igangsætter rekrutteringsproces med henblik på at udmønte budgetforliget primo 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er afsat 478.000 kr. til ansættelse af en kontrolmedarbejder.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 04-11-2019

Orienteringen blev taget til efterretning, idet indsatsen også skal have fokus på vejledning.