Punkt 6 Svendborg Kraftvarme A/S

Beslutningstema

Svendborg Kraftvarme A/S’s fremtid.

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget

  • at Kraftvarmeværket drives videre frem til 2024, og at det forud for dette revurderes, hvorvidt værket herefter skal videreføres.

Sagsfremstilling

 

Med afsæt i Byrådets beslutning af 29. maj 2018 om, at Svendborg Kraftvarmes aktiviteter ikke bør fortsættes efter 2024 i kommunalt regi medmindre ændrede rammevilkår tilsiger fortsat drift, og efterfølgende orienteringer for Økonomiudvalget, fremlægges beslutningsnotat for afgørelse af Svendborg Kraftvarme A/S fremtid.

 

Beslutningsnotatet er en opsamling af det indhentede kildemateriale og samfundsøkonomiske beregninger til brug for vurdering af scenarier for Svendborg Kraftvarme A/S fremtid.

 

Svendborg Kommune har den 11. april 2019 modtaget anmodning fra Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. om mulighed for at overtage et lukket værk - grund med bygninger, Bodøvej 15.

Svar på anmodningen besluttes på Økonomiudvalgsmødet 21. maj 2019 givet efter afgørelse om Svendborg Kraftvarme A/S fremtid i efteråret 2019.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen direkte for kommunen

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-10-2019

Indstilles, idet udvalget præciserer, at revurderingen skal foretages inden udgangen af 2021.

Liste Ø var imod og indstiller i stedet følgende:

- Kommunen indleder en dialog med Svendborg Fjernvarme om Svendborg Kraftvarmes fremtid. I den forbindelse afklares det om Svendborg Fjernvarme overhovedet ønsker at aftage varme fra Svendborg Kraftvarme efter 2024.

- Sagen oversendes sideløbende til Miljø- og Naturudvalget, som bedes komme med forslag til hvad, der vil være den bedste løsning i forhold til klimaplan, miljø og et kommende fælles fynsk eftersorteringsanlæg anlæg for restaffald.

- administrationen opdaterer den samfundsøkonomiske beregning med de aktuelle tal for bygning vedligehold  af varmepumpe, ved at indhente de aktuelle tal fra Svendborg Fjernvarme. Der tages højde for at Svendborgs affald i fremtiden planlægges til at køre gennem eftersorteringsanlæg i Odense. Der indhentes erfaringstal fra Fynsværket for hvor meget det kostede at få ombygget værket, så det var fremtidssikret til at modtage importeret industriaffald

Afbud fra Hanne Klit (A) og John Arly Henriksen (A). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Torben Frost (A).

Beslutning i Byrådet den 29-10-2019

Liste Ø fremsatte følgende beslutningsforslag:

”- Kommunen indleder en dialog med Svendborg Fjernvarme om Svendborg Kraftvarmes fremtid. I den forbindelse afklares det om Svendborg Fjernvarme overhovedet ønsker at aftage varme fra Svendborg Kraftvarme efter 2024.

- Sagen oversendes sideløbende til Miljø- og Naturudvalget, som bedes komme med forslag til hvad, der vil være den bedste løsning i forhold til klimaplan, miljø og et kommende fælles fynsk eftersorteringsanlæg for restaffald.

- administrationen opdaterer den samfundsøkonomiske beregning med de aktuelle tal for bygning vedligehold af varmepumpe, ved at indhente de aktuelle tal fra Svendborg Fjernvarme. Der tages højde for at Svendborgs affald i fremtiden planlægges til at køre gennem eftersorteringsanlæg i Odense. Der indhentes erfaringstal fra Fynsværket for hvor meget det kostede at få ombygget værket, så det var fremtidssikret til at modtage importeret industriaffald”

Man stemte om dette.

For stemte: 3 (Ø)

Imod stemte: 24 (A, V, C, B, O, Jens Munk og Jesper Larsen)

Undlod 2 (Å og F)

Man stemte herefter om indstillingen fra Økonomiudvalget.

For stemte: 26 (A, V, C, B, O, F, Å, Jens Munk og Jesper Larsen)

Imod stemte: 3 (Ø)