Punkt 3 Valg mellem statsgaranti eller selvbudgettering for 2020

Beslutningstema

Byrådet skal ved 2. behandling af budgettet for 2020 vælge mellem to metoder for finansiering: Statsgaranteret grundlag eller selvbudgettering

Indstilling

Direktionen vurderer, at det samlet set vil være mest fordelagtigt for Svendborg at vælge det statsgaranterede grundlag for 2020.

Sagsfremstilling

Byrådet skal for budgetåret 2020 vælge mellem de statsgaranterede eller selvbudgetterede forudsætninger for følgende kriterier, der indgår i beregningen af hhv. skatteindtægter og indtægter fra udligning og tilskud:

 

?         Udskrivningsgrundlaget for indkomstskat
?         Udskrivningsgrundlaget for kirkeskatten
?         Skattepligtige grundværdier
?         Betalingskommunefolketallet

 

Vedr. udskrivningsgrundlaget for kirkeskatten gælder det princip, at kirkeskatten følger de samme forudsætninger som for indkomstskatten dvs. at hvis kommunen f.eks. vælger de statsgaranterede forudsætninger vil dette valg også gælde for kirkeskatten.

 

Såfremt der vælges selvbudgettering vil indkomstskatter og udligning/tilskud blive afregnet på et foreløbigt grundlag. Det endelige grundlag (efterreguleringsgrundlaget) opgøres tre år efter budgetåret, og forskellen mellem det foreløbige grundlag og det endelige grundlag skal så enten tilbagebetales til staten (hvis tab for kommunen) eller efterbetales fra staten (hvis gevinst for kommunen).

 

Vurderingen af hvad der vil være det mest fordelagtige valg for kommunen afhænger af forventningerne til udviklingen i skatteudskrivningsgrundlaget og i indbyggertallet sammenholdt med udviklingen på landsplan.

 

De nye vækstskøn i regeringens Økonomiske Redegørelse fra august 2019 og forventningerne til betalingskommunefolketallet pr. 1.1.2020 i Svendborg Kommune peger isoleret set i retning af at der skal vælges statsgaranteret udskrivningsgrundlag for 2020.

Der er ved denne vurdering lagt vægt på at statsgarantigrundlaget for 2020 er uændret og at der ikke er foretaget ændringer i skønnet for væksten i udskrivningsgrundlaget på landsplan siden udmeldelsen af statsgarantigrundlaget.  Betalingskommunefolketallet pr. 1.1.2020 i Svendborg Kommune forventes endvidere at være lavere end det betalingskommunefolketal, der ligger til grund for det statsgaranterede grundlag.

Den forventede ”gevinst” ved at vælge statsgaranteret grundlag for 2020 udgør 18,7 mio. kr. jf. KL’s skatte- og tilskudsmodel Dette tilsiger valg af statsgaranteret grundlag for 2020. Denne konklusion vurderes at blive opretholdt selvom der måtte komme en evt. yderligere stigning i skattegrundlaget på landsplan eller en ændret fordeling af skattegrundlaget kommunerne imellem i forhold til den nuværende prognose. De forskellige usikkerhedsmomenter er nærmere omtalt i et notat, der er vedlagt som bilag på sagen.

 

den baggrund indstiller direktionen, at Økonomiudvalget anbefaler, at Byrådet vælger statsgaranteret udskrivningsgrundlag for 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ved valg af statsgaranterede forudsætninger for 2020 forventes et merprovenu på 18,7 mio. kr. sammenlignet med de samlede indtægter fra skat og udligning ved valg af selvbudgettering.

Der henvises til vedlagte notat for belysning af de økonomiske konsekvenser ved valg af hhv. selvbudgettering eller statsgaranti.

Lovgrundlag

§ 7 i lov om kommunal indkomstskat (Lovbek. nr. 725 af 26/6-2016 med senere ændringer)

Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner (Lovbek. nr. 329 af 24/3-2017 med senere ændringer)

Beslutning i Økonomiudvalget den 22-10-2019

Økonomiudvalget anbefaler valg af statsgaranti.

 

Afbud fra Hanne Klit (A) og John Arly Henriksen (A). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Torben Frost (A).

Beslutning i Byrådet den 29-10-2019

Godkendt.