Punkt 2 Offentliggørelse af forslag til tillæg kommuneplan 2017-2029 for Den Blå Kant og område til uddannelse, boliger og erhverv ved Nordre Kaj

Beslutningstema

Offentliggørelse af forslag til kommuneplantillæg 2017.20 – Den Blå Kant og område til uddannelse, boliger og erhverv ved Nordre Kaj

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, med endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Forslag til tillæg nr. 2017.20 til Kommuneplan 2017-2029 offentliggøres i 8 uger.
  • Der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslaget. Beslutningen herom offentliggøres sammen med planforslaget.

 

Sagsfremstilling

Baggrund

Udarbejdelse af forslag til tillæg til kommuneplanen er igangsat på baggrund af planlægning for henholdsvis SIMAC og Nordre Kaj, samt Den Blå Kant.
 

Forslag til tillæg nr. 2017.20 er en forudsætning for vedtagelsen af forslag til lokalplan nr. 654 for Den Blå Kant - første etape, samt forslag til lokalplan nr. 647 for SIMAC og Nordre Kaj.
 

Lokalplansagerne behandles i to særskilte sager.
 

Udarbejdelsen af forslag til tillæg til kommuneplanen er sket på baggrund af nedenstående beslutninger.
 

Beslutninger omkring SIMAC og Nordre Kaj

Teknik- og Erhvervsudvalget vedtog den 11. oktober 2018 at igangsætte forudgående høring for ændring af kommuneplanen for det nye SIMAC på Nordre Kaj.
 

Byrådet vedtog den 29. januar 2019 at udarbejde kommuneplantillæg baseret på principper, som beskrevet herunder, samt at udarbejde forslag til lokalplan, når arkitektkonkurrencen var afsluttet. Principperne er listet herunder og desuden kommenteret i bilag 3. 
 

Principper for den videre planlægning:  

Området skal anvendes til uddannelsesformål, samt blandet bolig- og erhverv. Herudover skal området rumme en del af projektet Den Blå Kant, som omhandler den offentlige forbindelse langs havnen og klimasikring af by og havnearealer.
 

          Bebyggelsesprocent for hele området: 130 %

          Det ny SIMAC skal huse 1000 fuldtidsstuderende og har brug for et bruttoetageareal på op  mod 20.000 m2

          Erhvervsparken har brug for et bruttoetageareal på op mod 5.000 m2

          Der er anslået brug for 500 parkeringspladser i området, som forventes etableret i et til flere parkeringshuse og på terræn. Der forventes, at kunne ske en delvis dobbeltudnyttelse af p-pladserne, idet det antages, at erhvervet benytter pladserne om dagen, mens boligerne primært anvender pladserne om aftenen/natten.

          Det resterende område forventes indrettet med 1/3 til erhverv (dette inkl. potentiel udvidelse af SIMAC og Erhvervspark – etape 2) og 2/3 til boliger.

          Etageantal for SIMAC og Erhvervsparken: 2-5 etager, partielt med mulighed for 8 etager mod øst.

          Etageantal for det øvrige område: 2-5 etager.

          Ny bebyggelse må ikke placeres tættere på kajkanten end 12 m af hensyn til at sikre offentlig adgang langs med havnen.

          Vejbetjening af området skal primært ske fra rundkørslen på Østre Havnevej.

          Krydset Østre Havnevej/Nyborgvej skal kunne udbygges med ekstra venstresvingsbane for trafik fra Østre Havnevej

          Etablering af cykelforbindelse gennem området (Østre Havnevej – Nordre Kajgade –

          Jessens Mole).

          Mulighed for frilægning af Kobberbækken for håndtering af regnvand

          Højvandssikring til kote +3.


Byrådet vedtog den 17. september 2019, den endelige placering af SIMAC i forhold til kajkant.

 

Beslutninger omkring Den Blå Kant

Byrådet vedtog den 30. oktober 2018 at igangsætte planlægningen for kommuneplantillæg og lokalplan for første etape af Den Blå Kant.
 

Byrådet vedtog den 26. februar 2019 at fastholde planlægningen for første etape af Den Blå Kant samt fortsætte planprocessen, samt håndtere høringssvar som beskrevet herunder:
 

Følgende idéer og forslag anbefales at indgå i det videre arbejde med planlægningen for den første etape af Den Blå Kant:
 

1. I den videre proces vil forskellige bud på udformning og placering af havnebadet blive undersøgt. Principper for havnebadet afklares politisk inden offentliggørelse af planforslag.

2. I den videre proces, vil der blive set på løsninger anvendt ved Sønderborg havnepromenade samt andre havnebyer.

3. Det forventes, at planerne giver mulighed for, at der kan etableres en skaterpark mm. og at der gives mulighed for, at den kan udføres i beton.

4. Undersøgelser vedr. strøm, færge og skibstrafik samt anvendelse af Udrustningskajen vil blive taget i betragtning i den videre bearbejdning.
 

Ad 1. Lokalplanen giver mulighed for, at et fremtidigt havnebad kan placeres i tilknytning til Udrustningskajen. Det giver ifølge indledende studier den mest hensigtsmæssige placering i forhold til færgetrafik, strøm og risiko for overløb. Byrådet vedtog i april 2019, at Havnebadet ikke skulle være en del af det anlægsprojekt, der forventes realiseret i 2020-21. Havnebadet er fortsat en del af lokalplanlægningen og giver dermed en mulighed for at være en del af den fremtidige udvikling.
 

Ad 2. I arbejdet med den videre planlægning har administrationen søgt inspiration i flere andre havnebyer, heriblandt Sønderborg. Det har blandt andet resulteret i, at der med lokalplanen er mulighed for at skabe aktivitetsfelter langs fodgængerpromenaden, som man oplever det i Sønderborg.
 

Ad 3. Forslaget til en betonskaterpark er tænkt ind i disponeringen af den fremtidige Havnepark i vinderforslaget fra konkurrencen om Den Blå Kant. Da lokalplanområdets afgrænsning er indskrænket siden den forudgående høring, er Havneparken ikke længere en del af denne lokalplan. Der er derfor ikke arbejdet videre med forslaget i nærværende lokalplan.
 

Ad 4. Som led i den videre planlægning har Svendborg Havn været inddraget. De anbefaler, at et havnebad ved Udrustningskaj afgrænses af afværgeforanstaltninger for at undgå påsejling. Dette er ikke indarbejdet i lokalplanen, men sker som en del af et eventuelt projekt for et havnebad.
 

Afgrænsning af forslag til kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget er udarbejdet som et samlet tillæg, der omfatter hele kommuneplanrammen for Den Blå Kant, som strækker sig fra den runde lystbådehavn til Østre Kaj, samt arealerne til uddannelse, blandet bolig og erhverv ved Nordre Kaj og Nyborgvej.
 

Kommuneplantillæggets afgrænsning skal sikre en sammenhængende planlægning for hele Den Blå Kant og de områder, der griber ind i rammen for denne planlægning.
 

Med dette kommuneplantillæg udvides rammen for Den Blå Kant ved Havnepladsen, Frederiksbroen og Udrustningskajen på Frederiksø. Derudover omfatter kommuneplantillægget søterritorium ved Udrustningskajen og Frederiksbroen.
 

Den Blå Kant indskrænkes ved Nordre Kaj, hvor det nye SIMAC skal placeres.

 

Kortet viser kommuneplantillæggets afgrænsning og berørte kommuneplanrammer. Herudover angives udvalgte stednavne og placeringen af udvalgte funktioner.

 

Indhold i forslag til kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget skal muliggøre etablering af følgende anvendelser indenfor planområdet:
 

          Offentlige byrum, herunder havnepromenade, havnepark og havnebad

          Uddannelsesinstitution

          Erhverv

          Boliger

          Tekniske anlæg i form af parkeringshuse

          Åbning af rørlagt vandløb, Kobberbækken


I rammen for Den Blå Kant er udgangspunktet, at områderne så vidt muligt skal friholdes for bebyggelse. Dog kan der i nødvendigt omfang opføres de for arealernes anvendelse fornødne bygninger og anlæg – eksempelvis bygninger til omklædning, opbevaring, servering, sauna, legeredskaber og lignende. På sigt skal der planlægges for en pumpestation i området, hvor Jessens Mole og Nordre Kaj mødes.
 

Kommuneplantillægget omfatter søterritorium med mulighed for havnebad med varierede bademuligheder, samt udvidelse af Frederiksbro med fodgængerbro.
 

 

 

I rammerne for området omkring Nordre Kaj og godsbanearealerne gives mulighed for opførelse af op til 51.000 etagemeter fordelt på uddannelse, boliger, erhverv og parkeringshuse, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent for området som helhed på 130%. Den maksimale højdekote fastsættes til 28.0.
 

Kommuneplantillægget griber ind i tre kulturmiljøer på Svendborg Havn. Tillægget ændrer generelt ikke på de bærende bevaringsværdier, dog reduceres bredden af Nordre Kaj fra 25 til 12 m.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifterne til udarbejdelse forslag til kommuneplantillæg 2017.20 – Den Blå Kant og område til uddannelse, boliger og erhverv ved Nordre Kaj, er finansieret indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.
 

Alle afledte anlægsprojekter, som kommuneplantillæg 2017.20 giver mulighed for, vil skulle behandles politisk særskilt.
 

En realisering af planen forventes at understøtte en positiv indvirkning på bosætning og erhvervsliv i Svendborg.

Lovgrundlag

Lov om planlægning.

Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 29-10-2019

Jens Erik Laulund Skotte (Liste Ø) fremsætter følgende ændringsforslag:

”at ny bebyggelse ikke må placeres tættere på kajkanten end 19 m af hensyn til at sikre offentlig adgang langs med havnen”.

For forslaget stemte 1 medlem af udvalget (Liste Ø)

Imod forslaget stemte de øvrige 8 medlemmer af udvalget (Liste S, C, V og løsgænger Jens Munk).

Forslaget forkastet dermed.

Indstillingen godkendes og oversendes til Byrådets endelige vedtagelse.

Udvalget bemærker, at den gældende lokalplan for Frederiksøen ikke giver mulighed for blandet bolig og erhverv.