Punkt 2 Drøftelse af rammerne for potentialeplaner

Beslutningstema

Drøftelse af rammerne for potentialeplaner.
 

På udvalgsmødet den 21. august fremsatte udvalget et ønske om, at få fremlagt, hvad en potentialeplan kan indeholde. Administrationen deltager derfor med en præsentation af rammerne for potentialeplaner.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget drøfter rammerne for potentialeplaner.

Sagsfremstilling

Baggrundsinformation til præsentation af rammerne for potentialeplaner

En potentialeplan er et redskab, der hjælper med at fastsætte lokalområdets fremtidige udvikling og skabe fælles mål for lokalområdets borgere, kommunen, politikere, investorer, tilflyttere m.fl.

 

 

Potentialeplaner kan beskrives som udviklingsplaner for et samlet lokalområde eller en del af et lokalområde, og placerer sig i naturlig forlængelse af kommuneplanen.
 

 

Potentialeplanerne kan udarbejdes på baggrund af f.eks. workshops, borgermøder, borgerundersøgelser og byvandringer med lokale aktører.
 

 

Formålet med en potentialeplan er at favne byrådets og borgernes målsætninger, ønsker og visioner for lokalområderne. Det kan ske ved at:
 

 

  • Udarbejde en plan, der beskriver lokalområdets karakter, kvaliteter, potentialer og udfordringer
  • Skabe en aktiv inddragelse af borgere, foreninger, erhvervsliv, politikere og administrationer
  • Sætte fokus på nærdemokrati, dialog og partnerskab
  • Koble den lokale planlægning, til de overordnede mål og retningslinjer i kommuneplanen 

 


Der er forskellige muligheder for, hvordan man kan organisere udarbejdelsen af en potentialeplan. En potentialeplan kan udarbejdes af administrationen i tæt dialog med lokalområdet. En anden mulighed er, at administrationen køber en konsulent, der udarbejder potentialeplanen i tæt dialog med lokalområdet og administrationen. En sidste mulighed er at lokalområdet selv køber en konsulent til at udarbejde potentialeplanen dialog med lokalområdet og administrationen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der kan afsættes 200.000 kr. til udarbejdelsen af hver enkelt potentialeplan. Midlerne afsættes fra udvalgets budget og kan bruges til ekstern bistand, opsætning, tryk mv. og prioriteres i tæt dialog med lokalområdet.

Beslutning i Lokaludvalget den 25-10-2019

Udvalget drøftede rammer for potentialeplaner med bemærkning om, at:

 

Potentialeplaner skal skabe nyt lokalt engagement, bidrage til at holde liv i lokalsamfundene og skabe udviklingsprojekter i lokalområderne

Potentialeplanerne skal skabe fundament for efterfølgende handleplan og konkrete projekter

Potentialeplanerne skal bygge på et tæt samspil mellem borgere i lokalsamfundene og kommunen

Potentialeplaner er et godt værktøj for lokalsamfund, der skal starte deres udviklingsarbejde

Det skal beskrives, hvad en potentialeplan kan indeholde og hvordan processen for arbejdet med en potentialeplan kan se ud – det kan være nødvendigt at differentiere modellen ud fra borgerne og deres ressourcer i det konkrete område

Fordele og ulemper ved brug af ekstern konsulent skal overvejes i forhold til arbejdet med potentialeplaner, idet der er fordele ved at have en tæt relation til kommunens administration i forhold til at få viden om området

 

 

Jens Erik Laulund Skotte (Ø) (fraværende i den første del af punktet frem til kl. 16.32).

 

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Johan Emil Rasmussen (O)