Punkt 8 Beslutning om ansøgning til deltagelse i Realdaniakampagne om ”Byerne og det stigende havvand”

Beslutningstema

Svendborg Kommune har ansøgt om deltagelse i Realdaniakampagne om ”Byerne og det stigende havvand”. Efter dialog med Realdania skal det nu besluttes, om Svendborg Kommune skal revidere ansøgningen inden fristen 25. oktober 2019.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget beslutter enten

  1. at administrationen reviderer og fremsender ansøgningen til Realdania om at blive pilotkommune i kampagnen ”Byerne og det stigende havvand” som beskrevet i sagsfremstillingen

eller

  1. at administrationen takker nej til tilbuddet om at revidere ansøgningen.

Sagsfremstilling

Administrationen har som besluttet i Teknik og Erhvervsudvalget 9. maj 2019 fremsendt ansøgning  om at blive partner i Realdania og Miljø- og Fødevareministeriets pilotprojekt ”Byerne og det stigende havvand”. Partnerskabet skal styrke indsatsen mod havvandsstigninger og stormflod. Præmissen for at blive partner er, at det konkrete projekt skal bidrage med nytænkende bud på løsninger, der kan forene behovet for beskyttelse mod havvand med behovet for at sikre adgang til vandet. Det vil sige helhedsløsninger, der på én gang sikrer bæredygtige byer og rekreative kvaliteter i byerne ved kysten.
 

Den grundlæggende tilgang fra Realdania er, at ”Udfordringen ikke nødvendigvis er at bygge en højvandsmur, en sluse eller et dige. Udfordringen er at vælge den rigtige løsning til det rigtige sted – og at samle de rigtige parter om bordet, når løsningerne skal realiseres og finansieres. Med indsatsen Byerne og det stigende havvand vil vi skabe viden, netværk, debat og nytænkende løsninger, som kan bidrage til, at vi som samfund får mest muligt ud af de milliardinvesteringer i sikring af byerne, der er påkrævet.”
 

I første omgang støtter Realdania med hjælp til udvikling af op til 10 pilotprojekter. Senere udvælges et mindre antal, der også vil modtage realiseringsstøtte. I første runde gives maksimalt 1,5 mio. kr. pr. pilotprojekt forudsat, at støtten maksimalt udgør 50 % af projektsummen. I anden runde er der afsat 40 mio. kr. til hel eller delvis realisering af 2-3 frontløberprojekter.
 

Ansøgningen tog afsæt i en kvalificering af den valgte højvandssikring samt udvikling af en handleplan for de videre processer. Partnerskabet har i september udvalgt de første syv pilotkommuneprojekter, som umiddelbart indgår i partnerskabet og modtager støtte til deres projekter. Svendborg blev sammen med yderligere to kommuner inviteret til en dialog om muligheden for at tilpasse og genfremsende ansøgningen. Der er frist til 25. oktober for en sådan genfremsendelse af en tilpasset ansøgning.
 

På baggrund af en konstruktiv dialog med Realdania vurderer administrationen, at en tilpasning af ansøgningen er mulig.
 

Hvor den oprindelige ansøgning lagde vægt på kvalitetssikring af de konkrete løsninger i vinderforslaget, anbefaler Realdania, at ansøgningen tilpasses med henblik på, at der kan udvikles en ny metode til højvandssikring.  
 

En tilpasset ansøgning vurderes at skulle indeholde følgende elementer:

  1. Et overblik over de særlige bevaringsværdier i havneområdet, herunder bl.a.:
    1. Kulturmiljøer og bevaringsværdier
    2. Oplevelsen af byrum på havnen
    3. Byudviklings- og byggeretsmuligheder
    4. Infrastruktur og tekniske anlæg
    5. Rekreative værdier
    6. Erhvervshensyn og erhvervsudvikling
  2. En nuanceret risikokortlægning og prioritering af ovenstående værdier
  3. Kvalificering af de i vinderforslagets udpegede løsningsmodeller til højvandssikring
  4. Udviklingen af en metode, der kan give en kvalificeret etapeplanlægning af højvandssikringen.
     

Metoden skal også bidrage til at forberede beboere, virksomheder og andre brugere af havnen på de forandrede vilkår ift. stigende havvand. Herunder:

  • Hvilke beredskabsmuligheder eksisterer for den enkelte grundejer?
  • Hvordan kan de forskellige aktører hver især bidrage til forebyggelse af vandskader?
  • Hvad er aktørernes ansvars- og rollefordeling ved vandstandsstigninger, oversvømmelser og stormflod
     

Den valgte løsning til højvandssikring er ganske omkostningskrævende og forholder sig ikke til om nogle værdier i de højvandstruede områder er vigtigere at sikre end andre. Realdania ønsker, at flere kommuner forholder sig til denne problematik og ønsker derfor at udvikle en model herfor med Svendborg Kommune.
 

En revideret projektansøgning til Realdania vil på den ene side kunne udfordre Svendborg Kommunes beslutning om højvandssikringen i vinderprojektet Den Blå Kant, og dermed give ny politisk og offentlig debat om de konkrete løsninger og disses finansiering.
 

På den anden side vil et revideret projekt også kunne give ny indsigt og viden, som måske vil kunne bidrage til en mindre omkostningskrævende løsning for fremtidig højvandssikring og under alle omstændigheder sikre en bedre og mere gennemarbejdet handleplan, som Den Blå Kant skal realiseres ud fra.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

En beslutning om at revidere ansøgningen vil ikke have yderligere økonomiske konsekvenser, idet Byrådet i august 2019 besluttede:

Den samlede anlægsramme for projektet ”Den Blå Kant, Byrumsudvikling og Klima” er på 29,2 mio. kr., inklusive fremskrivninger.
 

Heraf er ca. 4 mio. kr. anvendt til arkitektkonkurrencer og de resterende 25,2 mio. kr. er prioriteret til realisering af 1. etape.
 

Jf. Teknik- og Erhvervsudvalget beslutning den 5. maj 2019 afsættes der, af den resterende ramme på 25,2 mio. kr., et beløb på 1,2 mio. kr. til kvalificering af det samlede projekt. Dette sker som led i den ansøgning, der er sendt til Realdania, om at blive pilotkommune i projektet ”Byerne og det stigende havvand”

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019

Udvalget beslutter, at administrationen takker nej til tilbuddet om at revidere ansøgningen.

 

Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).

Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).