Punkt 7 Parkourbane på Udrustningskajen, Frederiksø

Beslutningstema

Igangsætning af projektforslag for en parkourbane på Frederiksø.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget træffer beslutning til endelig afgørelse i Byrådet om,

  • Enten A)

 

  • At den beskrevne proces for udvikling af et parkouranlæg på Frederiksø godkendes herunder,
    • At der gives en anlægsbevilling på 1,15 mio. kr.
    • At finansieringen af parkourbanen sker ved
      • 250.000 kr. fra Sallingfonden (er bevilget)
      • 700.000 kr. fra budgettet for Midlertidige Aktiviteter på Svendborg Havn
      • Derudover ansøges Lokale- og Anlægsfonden om støtte på 200.000 kr.

 

  • At der i forbindelse med budget 2020 afsættes 53.325 kr. i årlig afledt drift i overslagsåret 2021 og frem.
     
  • Eller B)
     
    • At der ikke arbejdes videre med et parkouranlæg på Frederiksø
       
  • At Sallingfonden og de involverede frivillige informeres om beslutningen

Sagsfremstilling

Vinderprojektet i konkurrencen for Den Blå Kant indeholder en række felter på Udrustningskajen på Frederiksø tiltænkt ophold, bevægelse og leg. Aktivitetsfelterne ligger udenfor Den Blå Kants 1. etape, men som led i projektet ”leg med på Kajen” har Udrustningskajen med stor succés været benyttet til midlertidige aktiviteter af blandet karakter, men overvejende til rekreativt ophold. Det har derfor været overvejet, hvordan Udrustningskajen kunne tilføjes mere aktivitetsprægede elementer.
 

Tidligt i 2019 henvendte direktøren for Føtex i Svendborg sig til direktionen, fordi han så en mulig for, at Svendborg Kommune med et attraktivt projekt på Svendborg Havn kunne komme i betragtning til støtte fra Sallingfonden. På Sydfyn er parkour en hastigt voksende aktivitet med et netværk etableret mellem foreløbig Ollerup Gymnastikhøjskole og Vejstrup Idrætsefterskole og lokale frivillige foreninger med børne- og ungdomshold, herunder bl.a. i Ollerup Gymnastikforening og Svendborg Gymnastikforening. Parkour er i udgangspunktet en uorganiseret bevægelsesform i byrum – og på den måde i familie med skating, dvs. udprægede urbant orienterede aktiviteter. Han forestillede sig derfor, at en ansøgning om støtte til f.eks. en parkourbane på Frederiksø kunne være attraktivt og relevant for fonden. Projektet ville appellere til en bred målgruppe, hvor foreninger og skoler mødes med de uorganiserede, som på den måde også får et sted at tage ejerskab til. Ansøgningen blev imødekommet med støtte på 250.000 kr.
 

Som led i ansøgningsprocessen har administrationen har haft indledende drøftelser med Parkournetværket, som finder, at en udendørs facilitet i bymidten vil være et perfekt supplement til faciliteterne i Ollerup, Vejstrup og ved SG-hallen. Med en ny facilitet i en bymæssig sammenhæng vil Sydfyn placere sig i toppen af det danske parkourmiljø. Drøftelserne har i øvrigt vist en interesse for en multifunktionel facilitet, hvor parkour forenes med børneleg, fitness, cykling og rekreativt ophold.
 

De foreløbige skitser af en parkourbane placerer anlægget i et rektangulært felt omtrent dér, hvor minigolfbanen (som en midlertidig aktivitet) nu er placeret. Parkourbanen afgrænses af en kant dels til ophold, dels til parkour. Indenfor kanten etableres der forskellige stativer og elementer som tilsammen giver mulighed for forskellige forløb gennem banen. Kanten kan endvidere danne udgangspunkt for leg og fitness.


Projektet har været forelagt den politiske styregruppe for 1. etape af Den blå Kant, som godkendte, at en parkourbane på Frederiksø blev tænkt ind i udviklingen af Den blå Kants 1. etape. Styregruppen ville dog ikke finansiere parkourbanen af Den blå Kants anlægsbudget. Derfor blev administrationen bedt om at finde alternativ finansieringen inden for eksisterende budgetramme.
 

Administrationen peger derfor på, at kommunens finansiering kan ske via uforbrugte midler fra de seneste 4 års midlertidige aktiviteter på Frederiksø.
 

Såfremt udvalget beslutter at omprioritere disse midler til en parkourbane vil administrationen og parkournetværket i tæt samarbejde med ingeniørfaglig konsulentbistand udarbejde et projektforslag. Dette kan i så fald forelægges til politisk godkendelse primo 2020 og forventeligt være klar til ibrugtagning i juni 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udarbejdelse af projektforslaget har ingen direkte økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser. Ingeniørfaglig rådgivning finansieres over anlægsmidlerne til Fremtidens Havn.
 

Finansieringen af anlægsarbejderne tænkes sammensat af fonds- og kommunale midler. Efter opfordring fra Sallingfonden, har administrationen ansøgt om støtte og modtaget et tilsagn på 250.000 kr. til et parkouranlæg. Dertil kommer en eventuel mulighed for støtte på 200.000 kr. fra Lokale- og Anlægsfonden (forhåndsdialog er i gang). Administrationen foreslår, at der derudover afsættes 700.000 kr. fra budgettet afsat til midlertidige aktiviteter på Svendborg Havn.
 

Administrationen har beregnet en årlig afledt driftsudgift på 53.325 kr. til parkourbanen. Driftsudgiften kan finansieres indenfor en budgetlagt øget anlægsramme i 2020 og overslagsår.

Lovgrundlag

Planloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 10-10-2019

Behandling af punktet udsættes.


Afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltager Birger Jensen (V).

Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).