Punkt 3 Etableringstilskud til Sydfyns Krisecenter

Beslutningstema

Ansøgning fra Sydfyns Krisecenter om etableringstilskud.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Social- og Sundhedsudvalget tager stilling til, om udvalget ønsker at fremsende ansøgningen til budgetforhandlingerne for 2020.

Sagsfremstilling

Sydfyns Krisecenter har efter oplæg på gruppeformandsmøde fremsendt ansøgning om etableringstilskud på 650.000 kr. til Social- og Sundhedsudvalget. Administrationen blev på mødet den 2. april 2019 bedt om at undersøge, om det er muligt at yde et etableringstilskud.

 

Social- og Indenrigsministeriet blev på udvalgets anmodning spurgt den 15. maj 2019 og har ved dagsordenens udarbejdelse endnu ikke fremsendt svar jf. bilag. Såfremt ministeriet svarer inden mødet, forelægges svaret på mødet.

 

Sydfyns Krisecenters ansøgning er bilagt på Social- og Sundhedsudvalgets referat fra mødet den 8. maj 2019.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Engangsudgift på 650.000 kr. i 2020 ved tilsagn om at yde et etableringstilskud.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 03-09-2019

Et flertal (V og B) ønsker at fremsende ansøgningen til budgetforhandlingerne, idet svaret fra ministeriet afventes. Et mindretal (A og Ø) stemte imod og begærede sagen standset og forelagt Byrådet, idet man vurderer, at det ikke er en kommunal opgave at yde etableringstilskud til et privat, takstfinansieret tilbud.

 

Der var afbud fra Jesper Larsen (løsgænger) og som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Beslutning i Byrådet den 17-09-2019

Liste Ø, B og Å stillede følgende procedureforslag: ”Sagen tilbagesendes til fagudvalget med henblik på at kommunens indsats for voldsramte kvinder indgår i budgetforhandlingerne og på baggrund af ansøgningen fra Sydfyns Krisecenter ønskes det, at administrationen  belyser følgende op til budgetforhandlingerne: 

  • Hvor mange yderligere pladser på krisecenter vurderes det, at der behov for på Sydfyn?
  •  Hvor mange udgifter har Svendborg kommune på nuværende tidspunkt årligt til andre kommuner til kvinder, der søger på krisecentre.
  • Hvor store årlige ekstra udgifter for kommunen, vil der være såfremt flere kvinder fra Svendborg Kommune vælger at tage på krisecenter? Hvad vil fx 10 ekstra ophold koste?
  • Hvordan og i hvor lang tid sikrer kommunen i dag et efterværn for kvinder, der har været på krisecenter.
  • Er efterværnet af praktisk karakter? Er der behandlingsmæssig hjælp at hente for kvinderne (F.eks. i forhold til traumer efter vold eller længere tids stalking?).
  • Vil det tilbud, som Sydfyns Krisecenter beskriver udvide tilbuddet om efterværn til voldsramte, i hvilket omfang vil det påvirke kommunens budget? 
  • Er der en struktur i Sydfyns Krisecenter som sikrer, at der er en klar adskillelse mellem en ansvarlig bestyrelse og de ansatte.
  • Hvordan kan kommunen kræve at et kommunalt støttet krisecenter lever op til kommunens arbejdsklausuler/tegner overenskomst?
  • Hvordan kan der sikres et fast samarbejde mellem kommunen og et eventuelt krisecenter?”

Byrådet godkendte dette.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-10-2019

Ansøgningen om etableringstilskud fra Sydfyns Kvindekrisecenter kan ikke imødekommes på det foreliggende grundlag, men udvalget ønsker at understøtte etablering af flere pladser i kommunen. Udvalget anbefaler derfor, at der i Budget 2020 afsættes en ansøgningspulje på 0,5 mio. kr. til etablering, evt. i form af en lånegaranti. Udvalget ønsker tillige, at det undersøges om kommunen har bygninger, der kan anvendes til formålet.

 

Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).