Punkt 2 Prioritering af områder i forbindelse med § 18-midler til frivilligt socialt arbejde

Beslutningstema

Mulighed for udpegning af områder, der ønskes prioriteret i forbindelse med behandlingen af ansøgninger om § 18-midler til frivilligt socialt arbejde.

Indstilling

Direktionen indstiller:

  • At Social- og Sundhedsudvalget udpeger områder, der skal prioriteres i forbindelse med behandling af ansøgningerne om § 18-midler til frivilligt socialt arbejde i 2020.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune uddeler årligt økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde jf. Servicelovens § 18. Puljen ”Støtte til frivilligt socialt arbejde” i 2020 har ansøgningsfrist den 23. september 2019. Midlerne kan søges dels af foreninger og organisationer inden for det sociale, kulturelle eller sundhedsmæssige område. Dels af en kreds af enkeltpersoner i forbindelse med konkrete initiativer og aktiviteter. Ansøgningerne behandles i overensstemmelse med de fastsatte kriterier:

  • Der kan ydes tilskud til frivillige sociale aktiviteter inden for hele det sociale område. Det vil sige både til aktiviteter for børn, unge og voksne samt for personer med handicap, flygtninge, misbrugere, udstødte m.v.
  • § 18-midlerne er målrettet støtte til aktiviteter, hvor den frivillige indsats er kernen i aktiviteten og primært udføres af frivillige. Dog kan der gives støtte til at lønne personale, der organiserer og koordinerer den frivillige indsats.
  • Aktiviteten skal være lokalt forankret og overvejende komme kommunens borgere til gode. Aktiviteter, der går på tværs af kommunerne, kan understøttes, såfremt det i større omfang kommer borgere i Svendborg Kommune til gode.
  • Der gives ikke støtte til aktiviteter, der bringes til udførelse af enkeltpersoner.
  • 10% af de samlede § 18-midler til udlodning kan øremærkes nytænkning og udvikling på området, herunder aktiviteter i samarbejde mellem kommune og foreninger i et partnerskab, eventuelt i form af flerårige aftaler.

 

Ud over de fastsatte kriterier kan Social- og Sundhedsudvalget pege på områder, der skal prioriteres i forbindelse med behandlingen af de indkomne ansøgninger.

 

Administrationen indgår desuden i dialog med Svendborg Frivilligråd i forhold til at høre til rådets prioriteringer vedrørende udmøntning af § 18-midler til brug i 2020. Disse prioriteringer vil inddrages i behandlingen af ansøgningerne. Svendborg Frivilligråd har i flere omgange i dialog med Svendborg Kommune understreget vigtigheden af, at § 18-midlerne kommer de mange foreninger til gavn. Svendborg Frivilligråd har tidligere anbefalet, at midlerne tildeles med mindre beløb til de mange, da § 18-midlerne ofte er de mindre foreningers grundlag for at kunne yde indsatsen.

Lovgrundlag

Servicelovens § 18 - Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-10-2019

Udvalget peger på

  • Børn og Unges mentale sundhed
  • Børn og Unge som pårørende
  • Ensomhed
  • Sundhedsfremme til de der har det sværest.

 

Der var afbud fra René Haahr (V). Som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).