Punkt 10 Status på foreninger som berøres af arealeffektiviseringsprojektet

Beslutningstema

Orientering 

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Med budgetforliget for 2017 blev det besluttet, at indsatsen med arealeffektivisering skal intensiveres. Dyre lejemål skal afvikles og benchmarking skal indgå i arbejdet. Der skal spares i alt 6 mio. kr. årligt på driftsudgifter på arealeffektivisering i 2020.

 

 

Arealeffektivisering indebærer blandt andet, at man samler de kommunale aktiviteter på færre kvadratmeter og generelt skiller sig af med de bygninger, der er i dårlig stand eller har en ringe udnyttelsesgrad.

 

 

Som følge deraf påvirkes nogle foreninger, enten fordi de har til huse i en bygning, der skal sælges fra, eller fordi de har til huse i en bygning, der skal anvendes til egne kommunale aktiviteter.

 

 

I folkeoplysningsloven stilles der krav om, at kommunen stiller lokaler og arealer til rådighed, såfremt der er ledig kapacitet og de er egnede til aktiviteten.

 

 

For at sikre en ensartet behandling af foreninger, der berøres af arealeffektivisering tager administrationen afsæt i en række principper for tildeling af lokaler, som er politisk godkendt (Folkeoplysningsudvalget 28. juni 2018, KFU den 13. august 2018 og TEU den 16. august 2018). Se vedlagte bilag.

 

 

Erfaringen har vist, at det ikke altid er muligt at tilbyde foreningerne alternativer, der svarer til deres ønsker eller behov.

 

 

Følgende foreninger berøres af projektet

Administrationen har løbende arbejdet på at finde ledige lokaler til de foreninger og sammenslutninger, som berøres af projektet.

 

Foreløbigt har det ikke været muligt at placere nedenstående foreninger og sammenslutninger i kommunale lokaler, som følge af arealeffektiviseringsprojektet:

 

  • MC Klubben Falkene, Cotta Slow 24, Hellegårdsvej 72
  • Egebjerg Lokalhistorisk Arkiv, V. Stationsvej 2, V. Skerninge
  • Foreningen, Hundstrup Borgerforening, Filippahusvej 62 og 64

 

Der pågår en drøftelse og udredning af mulighederne for, at Hundstrup Borgerforening overtager Filippahuset, jf. beslutningen i budget 2019, hvoraf det fremgår at foreningen skal tilbydes ejendommen. Foreningen skal træffe beslutning herom inden udgangen af juli 2020, hvor Svendborg Kommune stopper med at afholde driftsudgifterne.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-10-2019

Taget til efterretning.