Punkt 3 Status på nytteindsats og effektanalyse

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

På baggrund af et ønske fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er der udarbejdet et kort statusnotat om nytteindsatsen i Svendborg Kommune.

 

Nytteindsatsen er et tilbud til jobparate eller uddannelsesparate borgere med det formål, at borgeren skal arbejde for sin ydelse. Tilbuddet gives som det første tilbud, såfremt det vurderes, at den enkelte ikke har problemer ud over ledighed. Hvis det viser sig, at nytteindsatsen ikke er det rigtige tilbud til borgeren, vil der i samarbejde med borgeren blive lagt en ny jobplan efterfølgende.

 

Nytteindsatsen i Svendborg er tilrettelagt så den lever op til RAR Fyns principper for nytteindsats, og der er løbende dialog med arbejdsmarkedets parter for at sikre at opgaverne alene er samfundsnyttige og ikke konkurrenceforvridende.

 

LO-Sydfyn har i dialogen med Jobcenter Svendborg udtrykt ønske om at kunne følge effekten tæt, herunder om den enkelte borger, der henvises til nytteindsatsen går i job, uddannelse eller kommer tættere på arbejdsmarkedet.  Det er her vigtigt at understrege, at nytteindsatsen alene gives med et motiverende og ikke et opkvalificerende sigte.

 

I jobcentrets fagsystem kan der alene trækkes oplysninger om borgeren fortsat modtager ydelse, men ikke oplysninger om hvorfor de i givet fald ikke gør. Hvis en borger for eksempel ikke møder op i tilbuddet, vil hjælpen efter en parthøringsfase blive stoppet, hvis borgeren ikke har haft gyldig grund til udeblivelsen. Jobcentrets medarbejder kan ikke nødvendigvis vide, hvorfor hjælpen er fravalgt.

 

Jobcenter Svendborg har i august valgt at lave en manuel gennemgang af de 122 borgere, der har været henvist til nytteindsatsen i januar – april 2019. Ved gennemgangen er samtlige borgere slået manuelt op i flere systemer, da det ikke har været muligt at samkøre data automatisk.

 

Gennemgangen viser:

  • 61 borgere er fortsat (eller gen-)tilmeldte – 50 %
  • 37 borgere er selvforsørgende lønmodtagere – 31 %
  • 15 borgere er påbegyndt uddannelse og modtager SU – 12 %
  • 4 borgere er fraflyttet Svendborg Kommune – 3 %
  • 5 har et ukendt forsørgelsesgrundlag – 4%.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 07-10-2019

Orienteringen blev taget til efterretning.