Punkt 3 SIMAC - placering af byggefelt på Nordre Kaj

Beslutningstema

Beslutning om SIMAC’s endelige placering på Nordre Kaj

Indstilling

Direktionen indstiller til Økonomiudvalget, at der træffes beslutning om:

  • Placering af SIMAC med sydfacaden i en afstand af 12-13 m fra kajkant
  • Placering af et parkeringshus nord for SIMAC og udenfor lokalplanområdet.
  • At indpasning af bygningen ift kajankre mv. håndteres i forbindelse med forhandlingerne om grundsalget/-købet
  • At samarbejde om evt. fælles ejerforhold af parkeringshus afklares i særskilt aftale herom

 

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 21. maj 2019 ”en placering af SIMAC i en afstand af 16 m fra kajkant, idet placeringen dog skal respektere adskillelse mellem kajankre og fundament for SIMAC”.

 

Efter vurdering af henholdsvis SMUC-fondens og Svendborg Kommunes ingeniørrådgivere er det konkluderet, at en placering i 16 m’s afstand fra kajkant vil være såvel teknisk meget uhensigtsmæssig som bekostelig. En større afstand vil skulle op i ca. 19 m for at respektere kajankrene. SMUC-fonden ønsker derfor, at SIMAC’s sydfacade placeres i en afstand af 12-13 m fra kajkanten. Hermed vil der ske en overbygning af ankerblokkene og deres forankringer til kajkonstruktionen på ca. 4-5 m’s længde (se bilag 1 angående placeringer).

Administrationen gør opmærksom på, at en overbygning af kajankrene får betydning for senere renovering af disse. Håndteringen af kajankrene under byggeprocessen og videre frem håndteres i forbindelse med forhandlingerne om grundsalget/-købet. Kommunens tekniske rådgivere har påpeget, at en overbygning af kajankrene vil fordyre renovering og evt. udskiftning ift. den nuværende situation. Den evt. merudgift kan først beregnes, når den endelige tekniske løsning er fundet.

En placering af SIMAC i en afstand af 12-13 m fra kajkant vil være omtrent en halvering af den nuværende bredde på Nordre Kaj, på ca. 25 m, som i kommuneplanen er en bærende del af områdets kulturmiljø.

En reduceret kajbredde får betydning for:

-          Færdsel for gående og cyklister, idet denne færdsel formentlig vil skulle foregå i et ”shared space” med vare- og servicekørsel til havnens øvrige aktiviteter

-          Manøvreareal i forhold til aktiviteter fra kaj til skibe ud for bygningen

Der er i havneudviklingsplanen fra 2014 anvist muligheder for indskrænke kajbredden uden at der gives fuldstændig køb på kulturmiljøets kvaliteter. Det foreslåede placering på 12-13 meter svarer nøje til byrådsbeslutningen 29. marts 2016, der lå til grund for konkurrenceprogrammet og dermed også for arkitektkonkurrencens vinderforslag.

 

Parkeringshus

I SIMAC-konkurrencens vinderforslag var der angivet et p-hus ved Østre Havnevej, som skulle dække p-behovet for SIMAC og Den maritime Erhvervspark. I bearbejdningen af forslaget har det vist sig, at p-huset fylder langt mere end vist i konkurrenceforslaget, og dermed udelukker et byggefelt, som var tiltænkt en senere udvidelse for SIMAC/erhvervsparken eller andet erhverv. Det vurderes, at parkeringshuset med fordel i stedet kan placeres nord for SIMAC, ud til krydset Østre Havnevej/Nyborgvej, hvor der også i vinderforslaget var placeret et p-hus.En flytning til dette sted vil sikre fremtidige udviklingsmuligheder på den langt mere attraktive areal ved Østre Havnevej/Hudes Plads og samtidig åbne en mulighed for etablering af et p-hus, som dækker p-behovet ikke alene for SIMAC og Erhvervspark, men også for de boligbyggerier som planlægges syd for Nyborgvej på det tidligere godsbaneareal.

Den endelige udformning og placering af p-huset er ikke endeligt afklaret og udelades derfor af lokalplanen for SIMAC-byggeriet. En sikring af at p-huset gennemføres og et eventuelt samarbejde om fælles ejerforhold af parkeringshus afklares i særskilt aftale herom

 

 

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Et nyt SIMAC på Svendborg Havn vil styrke og øge SIMACs rolle som motor for vækst, innovation og iværksætteri i den private sektor. Isoleret set, vil en smallere kaj kunne opfattes som en begrænsning for den erhvervsmæssige anvendelse af Nordre Kaj ud for SIMAC.

En placering af SIMAC ovenpå kajankrene vil med stor sandsynlighed betyde en økonomisk merudgift til renovering af kajer og evt. udskiftning af ankrene i årene fremover.

 

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Beslutning i Økonomiudvalget den 17-09-2019

Indstilles. Liste Ø var imod, idet man ønsker, at SIMAC placeres mindst 19 m. fra kajkanten.

Afbud fra John Arly Henriksen. Som suppleant deltog Søren Kongegaard.