Punkt 6 Kommuneplan 2020-2032 - Igangsættelse og forudgående høring

Beslutningstema

Beslutning om igangsættelse af en delvis revision af kommuneplanen samt igangsætning af forudgående høring – indkaldelse af idéer og forslag.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at de indstiller til Byrådet,

  • At arbejdet med revision af Kommuneplan 2017-2029 igangsættes
  • At der igangsættes forudgående høring vedrørende delvis revision af kommuneplanen med indkaldelse af forslag og idéer.
  • At der som følge af revisionen af kommuneplanen ikke igangsættes selvstændige tillæg fra september 2019

Sagsfremstilling

Formål

Kommuneplanen er det redskab Byrådet har til at beskrive, hvordan kommunen fysisk skal udvikles de næste 12 år. Med kommuneplanen fastlægger Byrådet hvilke konkrete mål og retningslinjer, der er for kommunens fysiske udvikling og samtidig fastlægges rammerne for hvordan byer og landområder må anvendes og bebygges. Kommuneplanen revideres hvert fjerde år, indenfor hver byrådsperiode.
 

Kommuneplanen skal blandt andet sikre, at der foretages en disponering af byggemuligheder, udlæg af nye bolig- og erhvervsområder, infrastruktur, friarealer og sammenhængende natur og udviklingsmuligheder i hele kommunen.
 

Baggrund

Planstrategi ´19 sætter rammerne for den kommende Kommuneplan 2020-2032. Planstrategien tager udgangspunkt i Svendborgs status som Cittaslow-kommune.
 

Visionen lyder:

I Svendborg skaber vi tid, rum og mulighed for, at alle kan leve og opleve det gode liv, hvad enten vi bor, arbejder eller besøger Svendborg.

Vi ønsker at udvikle kommunen med omhu og omtanke i alt hvad vi gør – og med udgangspunkt i Svendborg Kommunes særlige by- og landsbymæssige muligheder, den maritime historie og de landskabelige kvaliteter.



Planstrategien fokuserer på seks temaer.

  • Bosætning og Erhverv
  • Turisme
  • Mobilitet
  • Fællesskaber
  • Bevægelse
  • Bæredygtighed


Planstrategien lægger op til, at der skal arbejdes med temaerne hver for sig og sammen, som en værdikæde, hvor arbejdet med ét tema understøtter de andre. 


Temaer til revision

Temaerne fra Planstrategi ´19 udmøntes i følgende temaer i kommuneplanen:

  • Byudvikling
  • Erhverv og Turisme
  • Trafik og infrastruktur
  • Byer og lokalområder


Derudover vil følgende emner blive revideret/indarbejdet som følge af den moderniserede planlov:

  • Oversvømmelse og erosion
  • Produktionsvirksomheder
  • Detailhandel
  • Grønt Danmarkskort gennemgås i relation til det fynske Naturråds anbefalinger
  • Eventuelt omdannelseslandsbyer.


De resterende temaer i Kommuneplan 2017-2029 vil blive tilrettet, som en eventuel konsekvens af de reviderede temaer. Samtidig vil disse temaer blive ajourført med eventuelle rettelser, der sker på baggrund af ændret lovgivning eller overordnet planlægning.
 

Bosætningsstrategien

I forbindelse med beslutning om igangsætning af bosætningsstrategien blev det besluttet, ”at administrationen som led i processen skal kontakte alle grundejere med vedtagne lokalplaner, som ikke har brugt deres byggeret og grundejere med kommuneplanrammer til boliger. Hensigten er, at byrådet appellerer til, at de benytter deres byggeretter, for ellers vil byrådet undersøge mulighederne for at annullere lokalplanerne og kommuneplanrammerne”.


Denne opgave gennemføres som en del af kommuneplanrevisionen.
 

Forudgående høring

Kommunen indkalder idéer og forslag til den kommende Kommuneplan 2020-2032 i en 8 ugers forudgående høring. Høring har til formål at inddrage borgerne og skabe debat om kommunens udvikling forud for revisionen af kommuneplanen.
 

Den forudgående høring løber i perioden medio august – oktober 2019. I perioden afholdes fire borger- og interessentmøder, som hver omhandler ét af temaerne, som er til revision.
 

Første møde afholdes i sammen med Lokaludvalget og bliver en nærdemokratidag om Byer og Lokalområder, herunder drøftes tanker og ønsker til bosætning.
 

De indkomne forslag og idéer fra høringen, samt input fra borgermøderne vurderes og prioriteres, så de danner grundlag for en kommuneplanrevision, der understøtter planstrategiens temaer.
 

Kommuneplantillæg

Selvstændige tillæg til Kommuneplan 2017-2029 kan kun gennemføres, såfremt de har været i offentlig høring inden forslag til Kommuneplan 2020-2032 sendes i offentlig høring. Dette både af hensyn til den demokratiske proces og forståelsen af, hvad det er, der er i høring.
 

Derfor anbefales et stop for nye tillæg til Kommuneplan 2017-2029 i september 2019.
 

Ønsker om tillæg til Kommuneplan 2017-2029 kan indgå i kommuneplanrevisionen, i det omfang de kan nå at blive klar til den offentlige høring af forslag til Kommuneplan 2020-2032.
 

Forventet tids- og procesplan

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Den forudgående høring kan afholdes inden for gældende budget.
 

Revisionen af kommuneplanen indebærer udgifter til analyser, workshops, møder, kommunikation og eventuelt rådgivere. Administrationen er opmærksom på beslutningen om godkendelse af konsulentydelser for over 150.000 kr., men kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, om der vil blive tale om konsulentydelser, der overskrider denne grænse.

Lovgrundlag

Forudgående høring igangsættes i henhold til Planlovens § 23c.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-06-2019

Indstilles.

 

Afbud fra Per Nykjær (V). Som suppleant deltager Lars Erik Hornemann (V).

 

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2019

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 25-06-2019

Godkendt.

 

Afbud fra Pia Dam (A). Som suppleant deltog Claus Krossteig (A).

Hanne Klit (A) var fraværende. Som suppleant deltog Lotte Theilsø (A)