Punkt 4 Klosterplads og Frederiksgade Omdannelse - Offentliggørelse af planforslag

Beslutningstema

Offentliggørelse af kommuneplantillæg 2017.21 og lokalplan nr. 649 – Omdannelse af Klosterplads og Frederiksgade.

Indstilling

Direktionen indstiller til behandling i Teknik- og Erhvervsudvalget og endelig godkendelse i Byrådet, at

  • forslag til kommuneplantillæg nr. 2017.21 offentliggøres i 8 uger.
  • forslag til lokalplan nr. 649 offentliggøres i 8 uger.
  • der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslagene. Beslutningen herom offentliggøres sammen med planforslagene.
  • inden endelig vedtagelse af planerne præsenteres et forslag til et mere lige vejføring gennem svinget fra Klosterplads til Jernbanegade med kommentarerne fra forhåndsdialogen med Fyns Politi for både Områdeforum, fagudvalg og Byrådet.

Sagsfremstilling

Baggrund

Byrådet vedtog den 26. februar 2019 at igangsætte udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 2017-2029, samt forslag til lokalplan med en forudgående høring.
 

Byrådet vedtog den 28. maj 2019 på baggrund af den forudgående høring at fortsætte planlægningen på baggrund af tidligere besluttede temaer for planlægningen.
 

Planforslagene tager udgangspunkt i det projektforslag, der er udarbejdet for omdannelsen af Klosterplads og Frederiksgade. Projektet er en del af områdefornyelsen Liv i Min By, som handler om at skabe bedre forbindelse mellem bymidte og havn, gøre det lettere at færdes på tværs af byen, samt skabe rekreative byrum med mulighed for ophold undervejs.
 

Teknik- og Erhvervsudvalget indstillede15. august 2019 til byrådet, at kommuneplantillæg og forslag til lokalplan nr. 649 offentliggøres. Efter udvalgsbehandlingen blev det imidlertid klart, at sagsfremstillingen til for den politiske behandling af planforslagene manglede bilag fra Fyns Politi om vejføringen. Derfor besluttede Økonomiudvalget 20. august 2019, at sende offentliggørelsen af planforslagene tilbage til Teknik- og Erhvervsudvalget.
 

Proces frem mod endelig vedtagelse:
 

Såfremt planforslagene offentliggøres, udarbejder administrationen i offentlighedsfasen et forslag til en vejføring, der tager højde for Fyns Politis bemærkninger om, at S-kurven bør have blødere sving. Det undersøges samtidig, om et mere lige vejforløb giver mulighed for at bevare p-pladser ved Sydbank/Colorama som beskrevet i byrådets p-forliget. Det mere lige vejforløb inkl. forslag til p-pladser og cykelstiens forløb sendes til forhåndsudtalelse hos Fyns Politi for at sikre, at der ikke arbejdes videre med en løsning, som politiet ikke kan godkende.
 

Inden endelig vedtagelse af lokalplanen præsenteres forslag til et mere lige vejforløb med kommentarerne fra Fyns Politi for både Områdeforum, fagudvalg og byrådet.
 

Forsinkelsen af planlægningen medfører også en forsinkelse af udbudsprocessen på selve anlægsarbejdet, da udbuddet bør afvente den politiske beslutning om planprocessen i fagudvalg og byråd. Derfor kan ændringerne i Frederiksgade vanskeligt nå at gennemføres i løbet af foråret 2020. For ikke at genere restaurationer og virksomheder henover sommeren 2020 igangsættes anlægsfasen i Frederiksgade derfor til september 2020.
 

Planforslagenes indhold

Forslag til lokalplan nr. 649 tager udgangspunkt i det projektforslag, der er udarbejdet for omdannelsen af området fra trafikrum til byrum. Lokalplanforslaget indeholder bestemmelser om henholdsvis Klosterplads og Frederiksgade.
 

Planforslagene omfatter udelukkende udearealer og dermed ingen bygningsbestemmelser.
 

Forslag til kommuneplantillæg 2017.21 udlægger området til offentlige formål i form af byrum. Området kan anvendes til blandede byrum, såsom torve, pladser, veje, parkering, promenade, og andet som er beregnet til gående, stående eller siddende ophold.
 

Lokalplansforslaget definerer ikke den eksakte vejføring på Klosterplads. Det angiver heller ikke specifikt hvor, der kan etableres parkeringspladser. Planforslagene angiver alene rammerne for en evt. ændring.

 

Klosterplads

Der gives mulighed for opførelse af trappeanlæg, indsnævring af vejprofil, herunder reduktion af p-pladser, samt etablering af cykelstier i begge retninger. Derudover mulighed for pladsdannelse for enden af stationsbygningen, hvor en formidling af fortidsminde kan markeres i belægninger.
 

Frederiksgade

Der gives mulighed for sivegade med ensartet belægning uden niveauspring og kanter. En belægning der i sin udstrækning rækker fra facade til facade. Derudover gives mulighed for udvidelse af den plads der ligger ud til Jessens Mole, så den lille vejforbindelse i den sydlige ende fjernes og arealet inddrages i pladsen. Der gives mulighed for ensretning af gaden.

 

Planforslagenes afgrænsning.


Parkering

Som en del af processen i arbejdet med projektforslaget er der i samarbejde med politi, ejere og lejere i området undersøgt tre parkeringssituationer, som blev besluttet af byrådet i forbindelse med igangsætning af den forudgående høring:
 

”I forbindelse med omdannelse af Frederiksgade til ensrettet vej undersøges det, hvorvidt der i vinterhalvåret kan etableres skråparkering eller parallelparkering i den ene side af vejen. Dette undersøges i dialog med Områdeforum og med virksomhederne i Frederiksgade. Ligeledes afsøges hvordan der kan fastholdes et mindre antal korttids p-pladser i hjørnet ved Sydbank, alternativt taxaholdepladserne overfor”.
 

I forlængelse af parkeringsforliget er der udarbejdet et notat af rådgiver med henblik på at belyse de tre parkeringssituationer, som er nævnt ovenfor:

 Skråparkering i Frederiksgade

 P-pladser foran Sydbank

 P-pladser foran stationen

Notatet blev i 22. marts gennemgået på møde med Fyns Politi og fremlagt for ejere og lejere i området ved et inviteret møde. På baggrund af notatet og møderne har OmrådeForum besluttet ikke at arbejde videre med skråparkering i Frederiksgade eller p-pladser foran Sydbank. (Notatet, referat fra møde i Områdeforum og dispositionsforslag vedlægges som bilag.)
 

  • Skråparkeringen mødte stor modstand blandt naboerne i Frederiksgade og p-pladserne foran Sydbank vurderes fra politiets side meget uhensigtsmæssig ift. oversigt og faktisk manøvrering når der skal parkeres og er desuden placeret midt i T-kryds. (Jf. Færdelslovens § 29 stk. 1, nr. 2 må der ikke parkeres i ”overliggeren” i et t-kryds.
     

Efter Områdeforums møde 8. maj 2019 modtog administrationen 13. maj 2019 Fyns Politis bemærkninger til notatet. Heraf fremgår det bl.a., at den foreslåede S-kurve næppe kan godkendes. Tilsvarende problematiseres en række andre forhold. (Udtalelse fra Fyns Politi er vedlagt som bilag.) Rådgiver blev 14. maj 2019 bedt om at forholde sig til udtalelsen fra Fyns Politi og fremsendt 28. maj 2019 et revideret notat. (Notat er vedlagt som bilag.)

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Anlægsudgifterne hører under områdefornyelsen Liv i Min by.

 

Udgifter til den kommende planlægning kan holdes indenfor gældende budget.
 


Omdannelsen af Klosterplads og Frederiksgade forventes at understøtte de erhvervsdrivende i Frederiksgade og bidrage til oplevelsen af en attraktiv handelsbymidte

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-08-2019

Sagen indstilles til Byrådets behandling.

 

Birger Jensen (V), Rene Haahr (V) Jens Munk (løsgænger) stemte imod og havde følgende mindretalsudtalelse:

Vi er grundlæggende for projektet, men stemmer imod fordi, vi:

-         ikke vil fjerne alle parkeringspladser ved Sydbank

-         ønsker en illustration af et mere lige vejforløb (s-svinget på Klosterplads)

-         ønsker en uddybning af det hensigtsmæssige i at føre en cykelsti gennem et shared space samt behovet for den anførte bredde på cykelstien

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-08-2019

Sagen tilbagesendes til Teknik og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 05-09-2019

Indstillingen godkendt og fremsendes til Byrådets endelige afgørelse.

 

For stemte 6 medlemmer: Flemming Madsen (A), John Arly Henriksen (A), Torben Frost (A), Niels Christian Nielsen (A), Susanne Gustenhoff (Ø), Palle Fischer (C).

 

Imod stemte 3 medlemmer: Per Nykjær (V), René Haahr (V), Jens Munk (Løsgænger).

 

Venstre og Jens Munk (Løsgænger) afgiver følgende mindretalsudtalelse:

Venstre og Jens Munk (Løsgænger) stemmer imod, med den begrundelse, at det findes forkert at sende projektet i høring uden de skitser af et fladere vejforløb, som er blevet undladt i næsten et halvt år, som følge af dels manglende kendskab til politiets mail og dels på trods af parkeringsforligets intentioner.  

 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltager Susanne Gustenhoff (Ø).

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 10-09-2019

Fremsendes til byrådets behandling med fagudvalgets bemærkninger.