Punkt 10 Nye godkendte valgfag

Beslutningstema

Godkendelse af nye valgfag til orientering.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At de nye valgfag tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Ifølge aftale om et fagligt løft i folkeskolen kan kommunalbestyrelsen godkende, at der tilbydes undervisning i valgfag, der ligger ud over valgfagene i valgfagsrækken, og som ikke nødvendigvis er praktisk eller kunstnerisk betonede fag.

 

Børne- og Undervisningsministeriets vejledende læseplaner og undervisningsvejledninger for folkeskolen er senest revideret i 2017. De nye læseplaner og undervisningsvejledninger afspejler, at bindingerne i Fælles Mål er løsnet. De overordnede kompetencemål for, hvad eleverne skal kunne, er fortsat bindende, mens de underliggende færdigheds- og vidensmål er blevet vejledende. Der er udarbejdet en skabelon for etablering af nye valgfag i kommunerne, som kommunerne skal følge ved indførelse af nye valgfag. Skabelonen indgår i bekendtgørelsen om Fælles mål, som trådte i kraft 15. marts 2018, og følger kravene til 1-årige valgfag i valgfagsrækken.

 

Skabelonen indeholder formulering af formål, kompetenceområder og –mål, færdigheds- og vidensmål samt læseplan.

 

Byrådet har på sit møde den 24. juni 2014 besluttet at delegere kompetencen til beslutning om godkendelse af nye valgfag til administrativ afgørelse til Skoleafdelingen, samt at de forelægges Børne- og Ungeudvalget til orientering.

 

Skoleafdelingen har godkendt følgende valgfag for 7.-9. årgang

  • Amerikansk Fodbold
  • Æbleplantagen

 

Valgfagene vil fremgå på kommunens hjemmeside.

Skabelon for hvert nyt valgfag er vedlagt som bilag.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-09-2019

Taget til efterretning.