Punkt 9 Status på uddannelsesområdet

Beslutningstema

Orientering om status på uddannelsesområdet, herunder samarbejder inden for uddannelsesområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget tager status på uddannelsesområdet til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune har et bredt uddannelsesområde med institutioner dækkende fra de forberedende uddannelser, gymnasiale og erhvervsfaglige ungdomsuddannelser til de videregående uddannelser.

 

Som følge af et generelt fokus på uddannelsesudvikling og tilpasning til nationale lovreformer inden for uddannelsesområdet, er der i Svendborg Kommune blevet etableret en række uddannelsesmæssige samarbejder, ligesom kommunens kommunale ungeindsats er blevet tilpasset gældende lovgivning. To uddannelsesmæssige samarbejder er samarbejdet om CAMPUS Svendborg og Partnerskabsaftalen mellem erhvervsskolerne og Svendborg Kommune.

 

CAMPUS Svendborg er et partnerskab mellem Svendborg Erhvervsskole, Svendborg Gymnasium og HF, Social- og Sundhedsskolen, FGU Syd- og Midtfyn og Svendborg Kommune. CAMPUS Svendborg har fysisk centrum i bygningskomplekset af uddannelser på Skovsbovej og A. P. Møllersvej. Partnerskabet blev formaliseret i 2014 omkring visionen ”CAMPUS Svendborg er fremtidens uddannelsesmiljø, som gør det attraktivt og muligt for alle unge i Svendborg Kommune at vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse”.

 

I CAMPUS Svendborg er det bl.a. lykkedes at få understøttet og videreudviklet et rusmiddelforebyggelsesnetværk på tværs af institutioner og kommune. Svendborg Kommune vil på baggrund af den nye uddannelsespolitik drøfte det videre arbejde i CAMPUS Svendborg.

 

Partnerskabsaftalen med erhvervsskolerne er konkret indgået mellem Svendborg Erhvervsskoler og Gymnasier, Social- og Sundhedsskolen Fyn afd. Svendborg og Svendborg Kommune. I aftalen forpligtiger parterne sig til et samarbejde omkring indfrielsen af de nationale målsætninger for erhvervsuddannelsernes udvikling, som de blev formuleret i EUD reformen fra 2014.

 

Partnerskabsaftalen er gældende for perioden 2017-2020.

 

Formålet med partnerskabsaftalen er blandt andet at iværksætte aktive og gensidigt forpligtigende samarbejdsrelationer, som skal sikre flere studerende optages på – og gennemfører – en erhvervsuddannelse.

 

Med henblik på at leve op til dette formål har grundskolerne i Svendborg Kommune etableret en bred vifte af samarbejder med primært Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier.

 

Samarbejderne omfatter blandt andet:

  • Madskole på 6. årgang på Stokkebækskolen og Rantzausminde Skole
  • Nyt praksis-fagligt valgfag på 7. og 8. klasse i håndværk/design. H/d hold har årligt to hele dage på Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier.
  • Scienceklassen på Tåsingeskolen. Aftale indgået om årligt samarbejde med både Erhvervsskole og HTX.
  • EUD 10, med både Social- og Sundhedsskolen og Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier
  • Samarbejde med FOOD – en årlig dag med hele 10. klasse centeret og eleverne fra FOOD
  • 5 besøg på FOOD med 10. klasses ”Kompas dit liv” linjen
  • 10. klasse har samarbejde med HTX Robolæring og Diabetesprojekt hele skoleåret på linjen ”Mennesket og teknologi”
  • 10. klasse afvikler matematik dage på HHX
  • LOMA hygiejnebevis

 

 

Den kommunale ungeindsats

Med udgangspunkt i den politiske aftale om ”bedre veje til uddannelse og job”, og den deraf afledte ”Lov om kommunal indsats for unge under 25 år”(ungeindsatsloven), er kommunerne blevet forpligtiget på at etablere en sammenhængende kommunal ungeindsats for unge under 25 år.

 

Børne- og Ungeudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget godkendte på denne baggrund, i januar 2019, at Ungekontakten i Svendborg Kommune fastholdes i dens nuværende form, som den fortsatte ramme om Svendborg Kommunes sammenhængende ungeindsats, og at nye opgaver, som følger af ungeindsatsloven, håndteres i Ungekontaktens eksisterende rammer. Det betyder at Uddannelses- og Erhvervsvejledningen (UU) fortsat varetages i Ungekontakten.

 

De nye opgaver for den kommunale ungeindsats tæller bl.a.:

  • Målgruppevurdering til FGU
  • Én plan på tværs af afdelinger og forvaltninger (den unges uddannelsesplan), herunder evt. tildeling af kontaktperson

 

I Ungekontakten er det UU-vejledere som varetager målgruppevurdering til FGU. Målgruppevurderingen til FGU følges tæt af en koordinationsgruppe hvor også Jobcenter Svendborg er repræsenteret. Uddannelsesrådgivere fra Jobcenter Svendborg har fortsat mulighed for igangsætte unge under 25 år på et forberedende forløb på VUC, såfremt den unge ikke er i målgruppen for FGU. UU-vejlederne indstiller fortsat unge til STU.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-09-2019

Taget til efterretning.