Punkt 17 Demensvenligt lokalsamfund

Beslutningstema

Valg af arena i forhold til projekt om demensvenlige lokalsamfund

Indstilling

Direktionen indstiller, at:

  • Social og Sundhedsudvalget indgår i proces om udvælgelse af lokalområde/forening til indsats for demensvenligt lokalsamfund
  • Social og Sundhedsudvalget efterfølgende støtter op om Udviklingscenter for Demensområdets ansøgning af eksterne midler til projektledelse og vidensopsamling jf. afsnittet ”Struktur på processen om lokalsamfundsindsatserne”. 

Sagsfremstilling

Den 20. maj 2019 besluttede styregruppen og den politiske følgegruppe ved Udviklingscenter for Demensområdet at etablere modelprojekter for demensvenlige lokalsamfund i de deltagende kommuner og ved OK-Fonden.

 

Udviklingscenter på Demensområdet er baseret på en samarbejdsaftale mellem følgende parter: Middelfart Kommune, Assens Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Langeland Kommune, Nordfyns Kommune, Odense Kommune, Svendborg Kommune, Ærø Kommune samt OK-Fonden, Social- og Sundhedsskolen Fyn og UCL.

 

Begrebet demensvenlighed er udbredt af bl.a. Alzheimerforeningen og Demensalliancen. Med initiativet søges at omsætte demensvenlighed til konkrete lokalsamfundsforankrede indsatser, der understøtter mennesker med demens og pårørende i at leve trygt og meningsfuldt i deres eget nærmiljø. Det er hensigten, at de demensvenlige lokalsamfund skal sætte rammer for ikke kun at se funktionstab, men også potentialet i det enkelte menneske ved at fremme deltagelse, medbestemmelse, selvrealisering, interaktion, agtelse og livsformål.

For mennesker med demens og pårørende har det stor betydning at kunne forblive i trygge og kendte omgivelser trods tab af funktioner som følge af demenssygdommen.

 

Struktur på processen om lokalsamfundsindsatserne:

Udviklingscentret udvikler i samspil med Alzheimerforeningen en ramme med omdrejningspunkter omkring aktivt medborgerskab, samskabelse, fællesskab og deltagelse.

Denne ramme indeholder beskrivelser af formål, bærende værdier, værktøjskasse med redskaber til facilitering af lokal forankring, understøttelse af lokal organisering, undervisningsprogram ift. øget viden om demens – basisviden, forståelses- og handleviden.

 

Udviklingscentrets 8 kommuner og OK-Fonden identificerer hver 1-2 mulige lokalområder for indsatsen. Der tilstræbes, at de valgte lokalområder afspejler forskellige boligformer, beboersammensætninger (uddannelse, erhverv, socioøkonomisk mv), land, by osv.

 

I efteråret 2019 gennemfører Udviklingscentret og Alzheimerforeningen proces med ansøgning om eksterne midler til finansiering af færdiggørelse af projektmaterialer, projektledelse på hvert af de lokale projekter, tværgående projektledelse og vidensopsamling. Til dette forudsættes bl.a. interessetilkendegivelser fra de deltagende parter.

 

 

Direktionen foreslår, at der udvælges en forening i Svendborg Kommune, der sammen med Udviklingscenter for Demens kan indsamle viden og erfaring om demensvenlighed i foreninger.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 03-09-2019

Muligheder drøftet. Udvalget støtter ansøgning.

 

Der var afbud fra Jesper Larsen (løsgænger) og som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).