Punkt 10 IdrætsForum

Beslutningstema

Politisk deltagelse på årligt forum/fællesmøde for idrætsforeninger i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller, at udvalget drøfter sagen.

Sagsfremstilling

I arbejdet med visionsaftalen for Bevæg dig for livet, er de lokale idrætsforeninger centrale aktører for at nå i mål med målsætningen om 1.800 nye medlemmer i foreningerne.

 

For at målrette og udvikle indsatser og projekter til gavn for idrætslivet yderligere, er der behov for et større kendskab til foreningernes erfaringer, succeser og udfordringer. Dette kendskab kan opnås ved at møde idrætsforeningerne i et fælles IdrætsForum.

 

Med IdrætsForum ønskes der:
 

  1. Et øget ønske om at komme tættere på idrætsforeningerne og deres daglige udfordringer, succeser og fremtidigt arbejde
  2. Et mødested, hvor den enkelte idræt kan udvikles i samarbejde mellem kommune (både administrativt og politisk), idrætsorganisationer og lokale aktører
     

Det vil være Svendborg Kommunen der er afsender på invitationen og afholder det enkelte forum, men DGI Fyn og det specifikke forbund under DIF vil også blive inviteret og hørt i forhold til indhold og dagsorden.

Fremadrettet er det tiltænkt, at de lokale foreninger selv er med til at sætte dagsordenen for at sikre ejerskab.

 

For at gøre IdrætsForum attraktivt er der behov for, at det adskiller sig fra andre tema- eller netværksmøder i regi af DGI eller DIF. Det kan ske ved, at foreningerne får mulighed for at møde en politisk repræsentant fra Kultur- og Fritidsudvalget, Folkeoplysningsudvalget, Sport og Idræt i Svendborg, Kultur- og Fritidschefen og projektlederen for Bevæg dig for livet. Derudover skal fokus på hvert IdrætsForum være udvikling af idrætten på tværs af kommunen.

 

Det er således ikke formålet at mødes med alle idrætsforeningerne inden for en enkelt sportsgren, blot for at stimulere udviklingen hos/for en enkelt forening. Udviklingen skal gavne det samlede idrætsbillede og bero på samarbejde, koordination og sparring foreningerne imellem – understøttet af Svendborg Kommune, DGI Fyn og DIF.

 

Der skal etableres forskellige fora, men i første omgang vil der som pilotprojekt blive fokuseret på fodbold. Herefter kan andre idrætter startes op med erfaringer herfra.

 

Kort skitseret kan formålet med et FodboldForum være:

 

          At samle kommunens foreninger/klubber og idrætsorganisationerne i ét samlet forum med fælles fokus

          At give kommunens klubber mulighed for at ytre sig om konkrete problemstillinger/perspektiver i deres daglige virke

          At give Kultur og Fritid mulighed for at kommunikere nye tiltag/regler/projekter ud direkte til de relevante aktører

          At skabe netværk på tværs af klubber, organisationer og kommune

          At give foreningerne/klubberne mulighed for at komme tæt på politikerne

          At give politikerne muligheden for at komme tæt idrætsforeningerne

 

Der er derfor behov for, at udvalget drøfter, om der er opbakning til politisk deltagelse på et årligt møde i FodboldForum.

 

Det vil være projektlederen for Bevæg dig for livet der faciliterer møderne i forhold til velkomst, præsentationer og workshops.

Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 27-06-2019

Drøftet med følgende bemærkninger:

 

Udvalget, SIS og SPULT er positive overfor initiativet, men kan ikke anbefale etableringen i den beskrevne form.

Der findes allerede et forum for fodbold, som mødes 4-6 gange årligt med DBU-Fyn og i SPULT-regi er der taget initiativ til sådanne samlinger.

Der var bekymring for omfanget af møder, når der på sigt oprettes fora i alle de enkelte sportsgrene. Udvalget udtrykte vigtigheden af, at tilbuddet gives til alle idrætsgrene.

 

 

Udvalget anbefaler, at Bevæg dig for Livet går i dialog med SIS, SPULT og Folkeoplysningsudvalget, så man sikrer, at de får en central rolle i de fora der etableres samt sikrer, at der ikke etableres flere fora inden for samme idrætsgren.

 

Birgit Sørensen var fraværende, som suppleant deltog Karin Olsen

Frank Müller-Bøgh, Peter Bang, Cafer Koyuncu og Herdis Linde Jensen var fraværende.