Punkt 7 Fokusområder for beskæftigelsesindsatsen 2020

Beslutningstema

Godkendelse af fokusområder for beskæftigelsesindsatsen 2020

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at udvalget godkender principper og fokusområder, der indarbejdes i Beskæftigelsesplanen for 2020
     
  • at udvalget drøfter, om andre temaer og indsatser skal indgå i planen.

Sagsfremstilling

Rammerne for beskæftigelsesindsatsen udgøres af den til enhver tid gældende lovgivning, de fastlagte ministermål og de lokale prioriteringer.  Forud for vedtagelsen af Beskæftigelsesplanen for 2019 havde Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en grundig proces, herunder en strategidrøftelse, der udgjorde grundlaget for den eksisterende Beskæftigelsesplan.

I planen for 2019 fastsatte udvalget en række overordnede principper for beskæftigelsesindsatsen:

 

  • Der skal arbejdes differentieret med indsatsen med udgangspunkt i, hvor jobparate borgerne er.
  • Den virksomhedsrettede indsats skal være prioriteret og have fokus på at opnå beskæftigelse.
  • For jobparate borgere skal der være fokus på geografisk og faglig mobilitet
  • For borgere længst fra arbejdsmarkedet skal der være fokus på understøtning og en trinvis indføring på arbejdsmarkedet.
  • Der skal være fokus på samarbejde med virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre samarbejdspartnere for at sikre at der arbejdes sammen om at hjælpe borgerne til at få skabt en varig tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det foreslås, at principperne videreføres i beskæftigelsesindsatsen i 2020, og at Beskæftigelsesplanen for 2020 udarbejdes således, at der leves op til disse principper.

I 2019 har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget valgt at have et særligt fokus på Unge, Integration, sygefravær og samarbejder. Der er igangsat spændende initiativer på alle 3 områder, og udvalget er løbende orienteret herom.

 

Unge

Der arbejdes aktuelt med et internt tilbud, der skal afklare de unge hurtigere til det rette job eller den rette uddannelse. Der vil fortsat være behov for at prioritere og udvikle indsatsen for de unge. For unge der ikke umiddelbart er klar til en ordinær uddannelse startede den nye forberedende grunduddannelse (FGU) pr. 1. august i år. I 2020 bør der være fokus på at udvikle samarbejdet med den nye institution og sikre at de rette unge målgruppevisiteres hertil. Der bør også være fokus på at sikre, at de unge, der afslutter en FGU har fået bedre muligheder for at opnå job eller uddannelse. Det foreslås, at Unge-indsatsen fastholdes som et fokusområde.

Integration

Det er i de seneste år lykkedes at gøre flere integrationsborgere job- eller uddannelsesparate og antallet af borgere på integrationsydelse er faldet. Det er vigtigt, at fastholde disse borgere på arbejdsmarkedet og hjælpe endnu flere til at opnå selvforsørgelse f.eks. gennem en IGU. Det foreslås at integration videreføres som et fokusområde.

 

Sygefravær og trivsel

I 2019 har der været et øget fokus på at udvikle samarbejdet mellem jobcenter, HR og kommunens arbejdspladser. Udvalget blev på møde den 3. juni orienteret om status på arbejdet. Det vurderes, at der i gangsat et konstruktiv samarbejde. Det foreslås, at sygefravær ikke længere indgår som et særligt fokusområde i beskæftigelsesplanen, men at der kontinuerligt er fokus på at styrke og viderudvikle samarbejdet og nedbringe det kommunale sygefravær.

 

Samarbejde

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget satte fokus på samarbejde i beskæftigelsesplanen 2019. Samarbejde byggede over såvel virksomhedsarbejdet samt samarbejde med øvrige interessenter på beskæftigelsesområdet. I 2019 har det blandt andet medført, at udvalget på deres seneste møde godkendte en ny virksomhedsstrategi. Der bør forsat være fokus på at styrke samarbejdet med relevante samarbejdspartnere, hvorfor samarbejde foreslås videreført som et fokusområde i 2020.

 

Som godkendt på udvalgets møde i august følger arbejdet med Beskæftigelsesplanen nedenstående procesplan.

  • 7. oktober – 1. udkast til Beskæftigelsesplan 2020 drøftes i udvalget
  • 4. november – 2. udkast behandles i udvalget med henblik på oversendelse til Byrådets

godkendelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Lovgrundlag

Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 02-09-2019

Udvalget godkendte principper og fokusområder. Administrationen udarbejder med afsæt heri og i udvalgets drøftelser udkast til beskæftigelsesplan 2020 til behandling på kommende udvalgsmøde.

 

Der var afbud fra Jesper Larsen (løsgænger) og som suppleant deltog Jens Munk (løsgænger).