Punkt 16 Ligestilling på personaleområdet

Beslutningstema

Oplæg til bedre ligestilling på personaleområdet.

Indstilling

Økonomiudvalget tager beslutningerne i MED-hovedudvalget til efterretning som administrationens oplæg til bedre ligestilling på personaleområdet.

Sagsfremstilling

Ved forelæggelsen af den seneste Ligestillingsredegørelse anmodede Byrådet administrationen om at ”fremlægge forslag til bedre ligestilling til behandling i Økonomiudvalget”. Ligestillingsredegørelsen redegør for kommunens politikker og initiativer til at fremme ligestillingen mellem kønnene, blandt andet inden for de fagområder og kerneydelser, som vedrører borgere og på personaleområdet. Den forelagte redegørelse indeholdt få politikker og initiativer til at fremme ligestillingen mellem kønnene.

 

MED-hovedudvalget har arbejdet med et forslag til bedre ligestilling på personaleområdet og har på MED-hovedudvalgsmødet den 28. juni 2019 vedtaget nye initiativer og udbygget personalepolitikkens afsnit om mangfoldighed med retningslinje om ligestilling mellem kønnene, så der samlet set nu foreligger en mangfoldigheds-/ligestillingspolitik.

 

Det nye er følgende:

 

Retningslinje om ligestilling mellem kønnene indeholder:

  • Svendborg Kommune arbejder for at fremme lige kønssammensætning og ligestilling forstået som lige vilkår, muligheder og rettigheder mellem kønnene på alle arbejdspladser
  • Det sker ved en løbende opmærksomhed på ligestilling på de enkelte arbejdspladser og gennem målrettede indsatser
  • Der følges hvert år op på udviklingen på ligestillingsområdet gennem Tal og Fakta i Personaleredegørelsen
  • Personaleredegørelsen er et redskab til opfølgning på alle niveauer – herunder MED-hovedudvalget – og kan danne baggrund for målrettede indsatser.

 

Målrettede indsatser på ligestillingsområdet:

  • MED-hovedudvalget vurderer hvert andet år om der er behov for målrettede indsatser på ligestillingsområdet for organisationen som helhed
  • MED-hovedudvalget besluttede, at en mere lige kønssammensætning på kønsskæve arbejdspladser bliver det første indsatsområde og
  • at direktørområderne opfordres til at igangsætte målrettede initiativer til på sigt at skabe et bredere rekrutteringsgrundlag til stillinger med skæv kønsfordeling.

 

For at skabe et bredere rekrutteringsgrundlag skal der gøres en indsats for at påvirke mænd til at søge ind på omsorgsuddannelserne, hvor optaget af kvinder udgør mellem 60% og 93% afhængig af uddannelse.

 

HR-afdelingen har i forbindelse med Personaleredegørelsens afsnit om lønniveau analyseret på forskellene i lønningerne mellem mænd og kvinder for de største overenskomstområder. Analysen viser ingen tegn på, at der ikke er lige løn i Svendborg Kommune.

 

Der forelægges ikke forslag til bedre ligestilling inden for de fagområder og kerneydelser, som vedrører borgerne. Det er administrationens vurdering, at en uddybende beskrivelse af politikker og initiativer på områderne vil imødekomme Økonomiudvalgets forventninger. Den uddybende beskrivelse vil foreligge sammen med forelæggelsen af den næste Ligestillingsredegørelse i efteråret 2020.

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-08-2019

Godkendt.