Punkt 9 Klosterplads og Frederiksgade Omdannelse - Offentliggørelse af planforslag

Beslutningstema

Offentliggørelse af kommuneplantillæg 2017.21 og lokalplan nr. 649 – Omdannelse af Klosterplads og Frederiksgade.

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådet, at

  • forslag til kommuneplantillæg nr. 2017.21 offentliggøres i 8 uger.
  • forslag til lokalplan nr. 649 offentliggøres i 8 uger.
  • der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslagene. Beslutningen herom offentliggøres sammen med planforslagene.

Sagsfremstilling

Baggrund

Byrådet vedtog den 26. februar 2019 at igangsætte udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 2017-2029, samt forslag til lokalplan med en forudgående høring.
 

Byrådet vedtog den 28. maj 2019 på baggrund af den forudgående høring at fortsætte planlægningen på baggrund af tidligere besluttede temaer for planlægningen.
 

Planforslagene tager udgangspunkt i det projektforslag, der er udarbejdet for omdannelsen af Klosterplads og Frederiksgade. Projektet er en del af områdefornyelsen Liv i Min By, som handler om at skabe bedre forbindelse mellem bymidte og havn, gøre det lettere at færdes på tværs af byen, samt skabe rekreative byrum med mulighed for ophold undervejs.
 

Planforslagenes indhold

Planforslagene omfatter udelukkende udearealer og dermed ingen bygningsbestemmelser.
 

Forslag til kommuneplantillæg 2017.21 udlægger området til offentlige formål i form af byrum. Området kan anvendes til blandede byrum, såsom torve, pladser, veje, parkering, promenade, og andet som er beregnet til gående, stående eller siddende ophold.
 

Forslag til lokalplan nr. 649 tager udgangspunkt i det projektforslag, der er udarbejdet for omdannelsen af området fra trafikrum til byrum. Lokalplanforslaget indeholder bestemmelser om henholdsvis Klosterplads og Frederiksgade.
 

Klosterplads

Der gives mulighed for opførelse af trappeanlæg, indsnævring af vejprofil, herunder reduktion af p-pladser, samt etablering af cykelstier i begge retninger. Derudover mulighed for pladsdannelse for enden af stationsbygningen, hvor en formidling af fortidsminde kan markeres i belægninger.

Frederiksgade

Der gives mulighed for sivegade med ensartet belægning uden niveauspring og kanter. En belægning der i sin udstrækning rækker fra facade til facade. Derudover gives mulighed for udvidelse af den plads der ligger ud til Jessens Mole, så den lille vejforbindelse i den sydlige ende fjernes og arealet inddrages i pladsen. Der gives mulighed for ensretning af gaden.

Planforslagenes afgrænsning.


Parkering

Som en del af processen i arbejdet med projektforslaget er der i samarbejde med politi, ejere og lejere i området undersøgt tre parkeringssituationer, som blev besluttet af byrådet i forbindelse med igangsætning af den forudgående høring:
 

”I forbindelse med omdannelse af Frederiksgade til ensrettet vej undersøges det, hvorvidt der i vinterhalvåret kan etableres skråparkering eller parallelparkering i den ene side af vejen. Dette undersøges i dialog med Områdeforum og med virksomhederne i Frederiksgade. Ligeledes afsøges hvordan der kan fastholdes et mindre antal korttids p-pladser i hjørnet ved Sydbank, alternativt taxaholdepladserne overfor”.
 

I forlængelse af parkeringsforliget er der udarbejdet et notat af rådgiver med henblik på at belyse de tre parkeringssituationer, som er nævnt ovenfor:

 Skråparkering i Frederiksgade

 P-pladser foran Sydbank

 P-pladser foran stationen

Notatet er gennemgået på møde med Fyns Politi og fremlagt for ejere og lejere i området ved et inviteret møde. På baggrund af notatet og møderne har OmrådeForum besluttet ikke at arbejde videre med skråparkering i Frederiksgade eller p-pladser foran Sydbank.
 

Skråparkeringen mødte stor modstand blandt naboerne i Frederiksgade og p-pladserne foran Sydbank vurderes fra politiets side meget uhensigtsmæssig ift. oversigt og faktisk manøvrering når der skal parkeres og er desuden placeret midt i T-kryds. (Jf. færdelsloven må der ikke parkeres i ”overliggeren” i et t-kryds).
 

Notat om parkeringssituation, referat fra møde i Områdeforum og dispositionsforslag vedlægges som bilag.

 

Der arbejdes til gengæld videre med at optimere området foran stationsbygningen, så der eventuelt kan skabes mere plads til parkering. Ændringerne drejer sig blandt andet om s-svingets eksakte udformning og udformningen af den hævede/markerede flade.
 

Lokalplanen angiver ikke specifikt hvor, der er parkeringspladser.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til den kommende planlægning kan holdes indenfor gældende budget.
 

Anlægsudgifterne hører under områdefornyelsen Liv i Min by.
 

Omdannelsen af Klosterplads og Frederiksgade forventes at understøtte de erhvervsdrivende i Frederiksgade og bidrage til oplevelsen af en attraktiv handelsbymidte.

Lovgrundlag

Lov om planlægning.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-08-2019

Sagen indstilles til Byrådets behandling.

 

Birger Jensen (V), Rene Haahr (V) Jens Munk (løsgænger) stemte imod og havde følgende mindretalsudtalelse:

Vi er grundlæggende for projektet, men stemmer imod fordi, vi:

-         ikke vil fjerne alle parkeringspladser ved Sydbank

-         ønsker en illustration af et mere lige vejforløb (s-svinget på Klosterplads)

-         ønsker en uddybning af det hensigtsmæssige i at føre en cykelsti gennem et shared space samt behovet for den anførte bredde på cykelstien

 

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).

 

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-08-2019

Sagen tilbagesendes til Teknik og Erhvervsudvalget.