Punkt 6 Det Gode Madhus - ændring af holdbarhed

Beslutningstema

Ændring af holdbarhed af maden i Det Gode Madhus.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget træffer beslutning om:

  • at produktionen af kølemad i Det Gode Madhus ændres således, at holdbarheden på maden reduceres fra 16 til 5 dage, og at maden udbringes 3 gange ugentligt
     
  • at merudgifterne finansieres ved egenbetaling fra borgerne, således at maden stiger fra 49 kr. til 54 kr. i 2019-pris, eller via et tilskud til produktionen på 2. mio. kr., eller en kombination heraf.

Sagsfremstilling

Som følge af nye anbefalinger fra Fødevarestyrelsen vedr. holdbarhed på kølemad, anbefaler administrationen, at holdbarheden af kølemad produceret af Det Gode Madhus ændres fra 16 dage til 5 dage.

 

Historisk set blev beslutningen om produktion og levering af mad en gang om ugen taget med baggrund i aktuel viden om holdbarhed. I de senere år er levnedsmiddelinfektioner begrundet i bakterien listeria blevet mere udbredt og de seneste risikovurderinger viser, at der er behov for at revurdere fastsættelsen af holdbarheden. Fødevarestyrelsen vejleder i, at en holdbarhed på 5 døgn minimerer risikoen for, at man kan blive syg af listeria væsentligt.

 

En holdbarhed på 5 døgn vil betyde, at borgeren fremover skal have leveret mad 3 gange om ugen.

 

Dette vil betyde store omlægninger i produktionen af kølemad i det Gode Madhus, idet flere retter, f.eks. frokostretter og tilvalg, fremover vil skulle produceres flere gange om ugen i stedet for én gang, ligesom pakning m.v. vil skulle tilrettelægges anderledes end i dag, hvor al pakning foregår om fredagen, til udbringning i efterfølgende uge.

 

En ændring i holdbarheden vil således have betydning for økonomien i madservicen, og antallet af forskellige retter pr. udbringning.

 

Afledt positiv effekt af udbringning 3 x ugentlig er mere kontakt med borgerne, muligheder for at tilbyde andre retter og komponenter til retterne, eksempelvis friske salater. Noget kunderne efterspørger.

Vi har indhentet information og vejledning i øvrige fynske kommuner. Odense og Faaborg-Midtfyn Kommune har inden for de seneste par år ændret holdbarheden fra 16 til 5 dage, hvilket bl.a. betyder, at de alle nu udbringer tre gange ugentligt til hjemmeboende i stedet for en.

 

Det er foretaget beregninger på, hvorledes produktion og udbringning kan håndteres mest økonomisk effektivt, ved henholdsvis to og tre ugentlige udbringninger. Kørselsudgiften er i sagens natur højest ved 3 ugentlige udbringninger, mens 2 ugentlige udbringninger vil give en endnu større produktionsudgift. Administrationen anbefaler på den baggrund 3 ugentlige udbringninger.

 

Produktionsændringen forventes at kunne træde i kraft pr. 01.01.20

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgiften ved en omlægning til kortere holdbarhed vil betyde øgede udgifter og dermed en stigning i prisen pr. ret.

 

Dette kan finansieres via borgerbetalig eller via tilskud, eller en kombination heraf.

2019-priser

Borgerpris pr. hovedret

Årlig ufinansieret ekstraudgift

Pris, nuværende 2019

49 kr.

 

Borgerfinansieret betaling af 3 ugentlige leveringer

54 kr. (max.pris)

0 kr.

Tilskud til produktionen ved Pris v. 3 ugentlige leveringer

49 kr.

2. mio. kr.

 

Engangsudgifter til opdatering af IT (menukort, bestillingslister, produktionslister), nye foldere samt personaleudgifter til indkøring indeholdes indenfor eksisterende budget.

 

I forhold til 2020 priser forventes omkostningerne og max. prisen at stige til kr. 55 pr. hovedret.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2019

Udvalget godkender reduktionen af holdbarheden og fremsender finansieringen af merudgiften til Økonomiudvalget til budgetforhandlingerne.

 

Der var afbud fra

  • Hanne Ringgaard Møller (B) - som suppleant deltog Steen Tinning (B) og
  • Susanne Gustenhoff (Ø) – som suppleant deltog Karl Magnus Bidstrup (Å).

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-08-2019

Oversendes til de politiske forhandlinger om budget 2020