Punkt 5 Godkendelse af projektforslag - Etablering af eldrevet luft/vand varmepumpe Bodøvej 13

Beslutningstema

Godkendelse af projektet ”Etablering af eldrevet luft/vand varmepumpe, Bodøvej 13, Svendborg”.


Projektforslaget indeholder etablering af en 20 MW varmepumpe på Bogøvej 13, 5700 Svendborg.

Indstilling

Direktionen anbefaler til oversendelse til Økonomiudvalget og Byrådet, at

  • Projektforslaget fra Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. om ”Etablering af eldrevet luft/vand varmepumpe, Bodøvej 13, Svendborg” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.
  • Sagen oversendes til Økonomiudvalget m.h.p. stillingtagen til anmodning om garanti for lån på 60,5 mio. kr. for fase 1, såfremt projektet realiseres.

Sagsfremstilling

Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP) har, på vegne af Svendborg Fjernvarme A.m.b.a., fremsendt projektforslag (senest revideret den 28. maj 2019), der vedrører ”Etablering af eldrevet luft/vand varmepumpe, Bodøvej 13, Svendborg”. Projektforslaget er vedlagt som bilag 2.
 

Projektforslaget omfatter:

 Etablering af en 20 MW eldrevet varmepumpe på Bogøvej 13, 5700 Svendborg.


Varmepumpen er eldrevet med udeluft som varmekilde. Luften nedkøles med 5-8oC gennem anlægget. Elforsyningen til varmepumpen sker via Svendborg Fjernvarmes naturgasdrevne gasmotoranlæg. Varmepumpen bliver installeret i en ny bygning på 500 m². Der vil desuden blive opstillet fordampere på 1.500 m² på grunden, til at indvinde varmen fra luften. Der søges særskilt om nedsivningstilladelse til vandet fra fordamperene.


Der er ikke planlagt tilslutning af nye forbrugere. Anlægget skal erstatte en del af det nuværende naturgasforbrug til varmeproduktion. Det er planlagt, at varmen fra Svendborg Fjernvarme i fremtiden skal produceres af:

 Affaldsforbrænding 51 % (varmen fra 50.000 tons affald)

 Varmepumpe 45 %

 Gaskedler  2 %

 Gasmotorer  1 %

 Elkedel  1 %


I beregninger indgår, at grundlasten fortsat er varme fra Svendborg Kraftvarme A/S.

Det fremgår af projektforslaget, at der er positiv samfunds-, selskabs- og brugerøkonomi i projektet.
 

Projektet har en positiv samfundsøkonomi af projektet på 63,4 millioner kr over en 20-årig periode – svarende til 9,0 %. Der foretaget relevante følsomhedsberegninger, og de viser en positiv samfundsøkonomi. Dermed er projektet robust m.h.t. samfundsøkonomien. Projektet giver desuden et selskabsøkonomisk overskud på cirka 16,2 mio kr årligt, samt en økonomisk besparelse for en gennemsnitlig fjernvarmeforbruger på 1.584 kr/år.


Der er en CO2 reduktion på 6.581 tons årligt ved projektet i gennemsnit over en 20 årige periode. Der sker en øget udledning af metan på 57,4 tons årligt (svarende til 1.205 tons CO2). Den totale CO2 reduktion bliver dermed 5.376 tons CO2/år i gennemsnit over en 20 årig periode.  4 andre beregnede miljøparametre falder (N2O, SO2, NOx og PM2,5).


Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Svendborg Kommune har pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til stede, herunder at en høring af projektforslaget gennemføres. Inden Byrådet kan meddele godkendelse til projektet, skal der foretages en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. Disse vurderinger er foretaget og fremgår af udkastet til projektgodkendelsen ved bilag 1.


Svendborg Kommune har fået projektets baggrundsdata og beregningsmetoder kvalitetssikret af rådgivningsfirmaet PlanEnergi.


I den indledende fase er der koordineret med andre afdelinger i kommunen samt med relevante forsyningsselskaber. Ansøger har været i dialog med berørte forsyningsselskaber.


Miljø- og Naturudvalget har den 2. april 2019 taget beslutning om, at projektforslaget skulle sendes i 4 ugers høring.


Projektforslaget har været i høring hos berørte forsyningsselskaber i perioderne:

  • 1. høring: 16/4 – 14/5 2019
  • 2. høring: 3/6 – 17/6 2019


Der indkom høringssvar fra Svendborg Kraftvarme og Dansk Gas Distribution (DGD). Høringssvarerne er vedlagt som bilag 3, og er gennemgået og behandlet i udkastet til projektgodkendelsen i bilag 1. Der er, som følge af høringen, foretaget mindre tilpasninger af grunddata (reinvesteringer, drift og vedligehold) i forhold til første udgave af projektforslaget, der blev fremlagt for MNU.


Med projektforslagets beregnede fald i CO2 udledning, lever projektforslaget op til kommunens målsætning om energibesparelser via virksomhedsinitiativer og individuel opvarmning.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. har i forlængelse af projektet, udvisende et anlægsbudget på 92 mio.kr., fremsendt anmodning om kommunal garanti for lån på 60,5 mio. kr. til fase 1 af etablering af luft / vand varmepumpeanlæg. Der vil efterfølgende blive ansøgt (i år 2020) om kommunal garanti for lån op til 39,5 mio.kr., bl.a. afhængig af, om der opnås en forventet energibesparelse på cirka 20 mio. kr., dvs. i alt op til 100 mio.kr. 
 

Ansøgningen er vedlagt som bilag 4.
 

Efter gældende praksis opkræves Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. garantiprovision på markedsvilkår svarende til pt. 0,75 % årligt af restgælden pr. 31.12. Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. har modtaget et indikativt lånetilbud til projektet fra realkreditinstitut udvisende en anslået bidragssats på 0,5% årligt, der i givet fald må anses for at være udtryk for niveauet for garantiprovisionen.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg

(Projektbekendtgørelsen). Bek. nr. 825 af 24. juni 2016.

Lov om varmeforsyning (varmeforsyningsloven). Lov nr. 382 af 13. juni 1990, Jf. lovbek. nr. 64

af 21. januar 2019.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 13-08-2019

Sagen indstilles til Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 20-08-2019

Indstilles