Punkt 11 Gammel Nybyvej 62 - Opsamling efter forudgående høring

Beslutningstema

Beslutning om videre planlægning for tæt-lav bebyggelse Gammel Nybyvej 62.

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådet, at:

  • der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg og lokalplan på baggrund af tidligere besluttede principper for planlægningen samt, at der tilføjes yderligere tre principper*.
  • bebyggelsesplanen tager udgangspunkt i den situationsplan, som er vist på bilag 3.

Sagsfremstilling

Baggrund

Teknik- og Erhvervsudvalget vedtog den 7. februar 2019 at igangsætte udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 2017-2029, samt forslag til lokalplan med en forudgående høring.


Principper for planlægningen, besluttet i forbindelse med igangsætning

  • Maks. otte boliger med en tæt/lav bebyggelsesstruktur (rækkehuse).
  • Det skal sikres at en boligbebyggelse placeres parallelt med og ud til Gammel Nybyvej.
  • Der skal anvendes traditionelle genkendelige materialer for Gammel Nyby. Derudover gives der mulighed for grønne tage (levende/beplantet).
  • Mulighed for saddeltag eller en kombination af saddeltag med lav rejsning og ensidet taghældning. Ved ensidet taghældning skal den højeste facade vende ind mod gårdrummet (tagfladen skal kunne ses fra Gammel Nybyvej).
     

Forudgående høring

Den forudgående høring er gennemført i perioden 30. april 2019 til 3. juni 2019, hvor der er indkaldt forslag og idéer til det kommende kommuneplantillæg. Der har ikke været afholdt borgermøde.
 

Høringssvarene giver anledning til at tilføje yderligere tre principper*:

  • Bygningerne skal indordne sig landsbyens bebyggelsesstruktur fra slut 1600-tallet.
  • Træbeklædning kan anvendes i mindre omfang og skal være lodret.
  • Malede eller pudsede flader skal fremstå i jordfarveskalaen.

 

Høringssvar fra den forudgående høring

Der er indkommet i alt fem høringssvar. Høringssvarene omhandler først og fremmest Gammel Nybys bebyggelsesstruktur og dernæst karakteren af projektforslaget. Følgende er en kort opsummering af indhold i høringssvarene:

  • Museet mener, at der er behov for en bevarende lokalplan, hvor der tages stilling til, hvad man kan opføre, uden at landsbyens værdier forringes. Høringssvaret indeholder en historisk gennemgang, som foreligger i fuld længde i bilag 2.
  • To borgere mener, at en tæt-lav bebyggelse ikke kan indpasses i landsbyen.
  • To borgere mener, at bebyggelsen kan indpasses, forudsat at ny bebyggelse tilpasses det eksisterende kulturmiljø.
  • En borger og museet mener, at den bevaringsværdige bygning, som der er givet nedrivningstilladelse til, bør bevares eller genopføres i sokkel.
  • Generelt kommenteres karakteren af projektforslaget ift. tagform, farver, byggelinje samt at referencen til den trelængede gård ikke kan genkendes.
  • Øvrige kommentarer går på indkørsler, parkering samt bekymring ift. hvem der flytter ind.


Høringssvarene er samlet og resumeret i en hvidbog, bilag 1. Derudover vedlægges høringssvarene i deres fulde længde, bilag 2.
 

Ny bebyggelsesplan

Administrationen har efter den forudgående høring været i dialog med bygherre, bygherres rådgiver og museet omkring tilpasning af bebyggelsesplanen. Den tilrettede bebyggelsesplanen er vist på bilag 3.
 

Administrationen har lagt vægt på at bevare bebyggelsesstrukturen fra slutningen af 1600-tallet, som er udtryk for landsbyens traditionelle bebyggelsesstruktur, med smalle matrikler. Bebyggelsen ud til Gammel Nybyvej er gjort kortere, så den ikke fremstår for bred i forhold til vejens øvrige bygninger. Bygningen ud til vejen kommer til at indeholde to boliger og facaden opdeles, så den afspejler dette. Derudover skal der anvendes traditionelle byggematerialer, hvilket blandt andet indebærer lodret træbeklædning og farver indenfor jordfarveskalaen.
 

Bygherres rådgiver tilpasser projektet, så det indpasses i Gammel Nyby bebyggelsesstruktur. Taget forbliver en kombination af sadeltag med ensidig taghældning. Bygningerne opføres i en kombination af puds og lodret træbeklædning.
 

Bygherres rådgiver udarbejder lokalplan med afsnit om Gammel Nybys bevaringsværdige bebyggelsesstruktur, bebyggelses ydre fremtoning og byggefelter som sikrer, at projektet tilpasses landsbyens bebyggelsesstruktur.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til kommende planlægning kan holdes indenfor gældende budget.

Mulighed for udbud af en ny boligtype i landsbyen kan understøtte bosætningen.

Lovgrundlag

Planloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 15-08-2019

Sagen indstilles til Byrådets behandling

Afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).