Punkt 9 Børn og unge som pårørende i Svendborg Kommune

Beslutningstema

Styrkelse og synliggørelse af indsatsen i forhold til pårørende, herunder børn og unge som pårørende.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Social- og Sundhedsudvalget samt Børn- og Ungeudvalget, drøfter og godkender proces for pårørende- og interessent møde med invitation af Børne- og Ungeudvalget.

Sagsfremstilling

Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 4. juni 2019 at der skulle udarbejdes et forslag til pårørende- og interessent møde med invitation til Børn og Ungeudvalget. Samtidig ønskede udvalget overblik over eksisterende indsatser i kommunen. Emnet var foranlediget af en drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget i maj om behovet for en øget tværgående opmærksomhed på pårørendearbejdet, og herunder hvorvidt der er behov for en særlig opmærksomhed på børn og unge som pårørende.

 

Indsatsen i forhold til pårørende kan både rettes mod pårørende til borgere, hvor kommunen varetager pleje- og omsorgsopgaver m.v. – det vil sige situationer, hvor der er den pårørende, der er den ressourcestærke – og til pårørende, der er ressourcesvage eller er i udsatte situationer, fordi de er efterladte eller pårørende til syge forældre, misbrugere og lignende.

 

Især sidstnævnte har været afsæt for den aktuelle sag, idet mange børn og unge vokser op i familier, som er ramt er af kronisk eller langvarig sygdom, misbrug og/eller dødsfald blandt en nærtstående. Børn bliver i høj grad påvirket af at opleve sådanne forhold tæt på, og kan udvikle psykiske og fysiske symptomer som tegn på overbelastning og stress. 

 

En omsorgsmåling fra EgmontFonden viser at børn, som er pårørende til alvorligt syge familiemedlemmer, trives dårligere end deres jævnaldrende. Hvis der ikke bliver taget hånd om børnene, kan det derfor få konsekvenser for børnenes skolegang, sociale liv og beskæftigelse senere i livet. Børnene kan desuden ende i højrisikogruppen for at udvikle psykiske og sociale problemer, der kan række ind i voksenlivet.

 

I Svendborg Kommune arbejdes der med børn og unge som pårørende gennem forskellige indsatser, herunder sorggrupper, pårørendegrupper, børnegrupper mm. Foruden de specifikke indsatser rettet mod børn og unge som pårørende, retter kommunens driftsopgaver sig også mod at understøtte børn i udfordrende familiesituationer. Eksempelvis de visiterede tilbud i Center for Børn, Unge og Familie, samt Åben Anonym Rådgivning, som alle børn og unge under 25 år kan benytte. 

 

Ældre- og Socialafdelingen arbejder ligeledes aktivt med pårørende gennem deres borger- og pårørende råd. Dette arbejde er nærmere beskrevet i vedlagte bilag. For Ældreområdet er der i Værdighedspolitikken formuleret et selvstændigt afsnit om Pårørende, og i Sundhedspolitikken er pårørende ligeledes beskrevet. I Odense Kommune arbejdes der med en fælles Pårørendepolitik, som byrådet er afsender på. Politikken er vedlagt som inspiration.

 

Derudover findes forskellige frivillige sociale tilbud i Svendborg Kommune, som er målrettet børn og unge som pårørende, eksempelvis TUBA, NEFOS (forening for efterladte til selvmordsramte), Barnets Blå Hus, Familieklub Svendborg mv. Foreningen De Unge Raske, som ligeledes har tilbud målrettet målgruppen, skriver på deres hjemmeside at de arbejder for en pårørende politik i Svendborg Kommune. 

Det anbefales, at der for ud for pårørende- og interessent mødet er en orientering af de to udvalg om aktuelle indsatser og lovgivningsmæssige rammer på området.  

 

Forslag til proces:

  1. At der på tværs af områderne udarbejdes en fyldestgørende afdækning af tilbud og indsatser i kommunen til pårørende. Der vil her præciseres hvilke indsatser som kommunen er forpligtet til at tilbyde, og hvilke som er tilvalg.

    Dette forelægges udvalgene på september møderne, således at der med afsæt heri kan træffes beslutning om et pårørende- og interessentmøde ift. kommunens pårørendearbejde, og ønsker til program, temaer og deltagelse.
     
  2. Afholdelse af et fælles pårørende- og interessent møde. Et udvalg af frivillige sociale foreninger i Svendborg Kommune samt repræsentanter fra kommunens pårørenderåd, efter udvalgenes beslutning inviteres til at fortælle om deres indsats, hvorefter der lægges op til en fælles åben dialog.

 

Udvalgene vil til sidst på mødet drøfte det videre behov for styrkelse og synliggørelse af tilbud til børn og unge som pårørende.  

 

Der foreslås at bruge 3-4 timer til dette møde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2019

Godkendt.

 

Der var afbud fra

  • Hanne Ringgaard Møller (B) - som suppleant deltog Steen Tinning (B) og
  • Susanne Gustenhoff (Ø) – som suppleant deltog Karl Magnus Bidstrup (Å).