Punkt 5 Forslag til budgettema - opnormering af gadesygeplejerske

Beslutningstema

Jesper Larsen (løsgænger) og Hanne Ringgaard Møller (B) ønsker udvalgets tilslutning til, at en udvidelse af kommunes sygeplejetilbud til udsatte fra 1 til 2 sygeplejersker indgår som tema i budgetlægningen for 2020.

Sagsfremstilling

Med budgetforliget for 2013 etablerede Svendborg Kommune fra en 20 timers udsattesygeplejerskefunktion der arbejder opsøgende med fokus på sundhed i forhold til udsatte borgere. Udsattesygeplejersken opsøger udsatte borgere på de steder, hvor udsatte samles og har desuden faste ugentlige træffetider på Kirkens Korshærs Varmestue samt på det kommunale værested Stenbruddet i Vestergade. Stillingen blev i 2014 udvidet til en fuldtidsstilling.

 

Erfaringerne med udsattesygeplejerskefunktionen har været positive. Der er kontakt med 110-120 udsatte borgere primært i Svendborg by, som sygeplejersken hjælper med en række sundhedsproblemer. Det er eksempelvis umiddelbar sundhedsfaglig vurdering af forskellige tilstande og sundhedsproblemer, sundhedsfaglig ledsagelse til egen læge og hospitalsundersøgelser, mindre generelle sundhedscheck, distribution af rene sprøjtesæt til personer med iv-misbrug samt sundhedsfaglig rådgivning af bostøttemedarbejdere med kontakt til borgere i eget hjem.

 

Opnormeringen i 2014 er bl.a. anvendt til en udvidet indsats i forhold til sundhedsfaglig motivation og ledsagelse til egen læge og hospitalsundersøgelser/-behandling blandt de mest udsatte borgere samt forstærket opsøgende, motiverende og rådgivende funktion ved afbrydelse af behandlingsforløb for stofmisbrug mv.

 

Med forslaget er der mulighed for at forstærke denne indsats og udvide det geografiske område for opsøgende sundhedsfaglige ydelser, således at udsatte i lokalområderne i højere grad kan få nytte at tilbuddet.

 

Der ønskes afsat 500.000 kr. årligt til udvidelsen.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2019

Udvalget ønsker en temabeskrivelse suppleret med en uddybende beskrivelse af mulige modeller.

 

Der var afbud fra

  • Hanne Ringgaard Møller (B) - som suppleant deltog Steen Tinning (B) og
  • Susanne Gustenhoff (Ø) – som suppleant deltog Karl Magnus Bidstrup (Å).