Punkt 5 Forslag fra Alternativet om aktiveringsfri periode for borgere på ydelse

Sagsfremstilling

Byrådsmedlem Karl Magnus Bidstrup (Å) ønsker, at borgere på bl.a. integrationsydelse får mulighed for en aktiveringsfri periode på 2 uger i juli måned.

 

Indstilling

Alternativet ønsker, at udvalget anmoder administrationen om at udarbejde et forslag om at borgere på integrationsydelse, uddannelseshjælp og kontanthjælp har 2 aktiveringsfri uger i juli måned til beslutning i udvalget. Forslaget udarbejdes efter nedenstående principper.

 

Sagsfremstilling:

Borgere på integrationsydelse har ikke ret til ferie i integrationsperioden. Ligeledes har borgere på uddannelses- eller kontanthjælp først ret til ferie efter 12 måneders uafbrudt forløb.

 

Derfor er det vores ønske, at disse borgere skal omfattes af 14 dages aktiveringsfri i juli måned (uge 29 og 30). Ønsket udspringer af at også børn, hvis forældre er på disse ydelser, har brug for at være sammen med deres forældre i en sammenhængende periode i hovedferien.


Følgende principper for bevilling af ”aktiveringsfritagelse” til borgere på ovenstående ydelser vil gælde:

  • At der gøres udtrykkeligt opmærksom på at der er tale om fritagelse for aktivering og/eller fritagelse for fremmøde til undervisning, men ikke bevilling af ”sommerferie”.
     
  • At alle der bevilges ”aktiveringsfri” fortsat skal stå til rådighed. Der gælder derfor blandt andet et uændret forbud imod rejse til udlandet, samt pligt til at reagere på indkomne jobtilbud.
     
  • At borgere i virksomhedspraktik kun kan få aktiveringsfri efter individuel og konkret aftale mellem virksomheden, virksomhedskonsulenten og borgeren.
     
  • At “LærDansk” giver alle elever, der fritages for fremmøde i uge 29-30 en hjemmeopgave der er tilpasset elevens danskniveau”.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 12-08-2019

Indstillingen blev godkendt.

 

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Palle Fischer (C).