Punkt 3 Forslag til nyt internt vejledningstilbud for unge

Beslutningstema

Forslag til nyt internt tilbud for unge-målgruppen – Din Plan.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at udvalget drøfter udkastet til et nyt internt tilbud i Ungekontakten og videresender oplægget til Fællesmøde mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget,  Kultur- og Fritidsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

En kortlægning af ungegruppen viser, at mange unge har udfordringer ud over ledighed. En stor del af de unge har psykiske udfordringer, og en stor andel af denne gruppe modtager eller har modtaget tværfaglige indsatser efter serviceloven.

 

For bedre at kunne matche og vejlede målgruppen til de rigtige tilbud tidligere, arbejdes der på at etablere et internt tilbud i Ungekontakten. Tilbuddet ”Din Plan” bemandes af medarbejdere fra Ungekontakten og består af basismoduler, som henvender sig til den brede målgruppe og tillægsmoduler, der kan iværksættes, når der identificeres en gruppe af personer med samme behov. 

 

”Din Plan” bygges op omkring et ugeskema, som sammensættes individuelt i samarbejde med den unge ud fra en bred vifte af forskellige indsatser, som f.eks. UU-vejledning, virksomhedsrettede indsatser mv. Information om f.eks. forebyggelse af misbrug indarbejdes som en naturlig del af vejledningstilbuddet.

 

Målgruppen for ”Din plan” er unge mellem 18 og 30 år, som modtager uddannelseshjælp og - hvor der efter første samtale i Ungekontakten - vurderes et behov for en målrettet indsats inden den unge kan starte uddannelse, starte i brobygning, visiteres til et andet tilbud eller gå i job. Unge, som visiteres til tilbuddet ”Din Plan”, følger samtidigt de lovpligtige samtaler i Ungekontakten og eventuelle parallelle tværfaglige indsatser, eksempelvis indsatser fra Socialafdelingen, misbrugsbehandlingen og/eller behandling i psykiatrien.

 

Formålet med ”Din plan” er at opnå en tættere kontakt til den unge fra første henvendelse i Ungekontakten, og derved hurtigere opnå et større kendskab til den unges faglige, sociale og sproglige kompetencer, som er afgørende i arbejdet med at lægge en målrettet og realistisk plan mod uddannelse eller job i samarbejde med den unge. Ved at lægge en realistisk plan forventes det, at den unge hurtigere kan understøttes i at påbegynde en ordinær uddannelse eller job og dermed afkorte den unges periode på uddannelseshjælp. Tilbuddet forventes ligeledes at understøtte progressionen i de sideløbende tværfaglige indsatser fra eksempelvis socialområdet.

 

Formålet er ydermere at understøtte det eksisterende brobygningssamarbejde med Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier og HF VUC FYN gennem målrettet vejledning og udvikling af de unge.

 

Tilbuddet forventes at kunne afklare de unge hurtigere og mere målretttet og dermed medføre et fald i varigheden af de unges perioder på uddannelseshjælp.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Tilbuddet afholdes indenfor det samlede budget til beskæftigelsesområdet.

Lovgrundlag

Lov om aktiv beskæftigelsesindsats

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 12-08-2019

Indstillingen blev godkendt.

 

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Palle Fischer (C).

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2019

Udkastet drøftedes.

 

Udvalget videresender forslaget til Fællesmødet mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Social- og Sundhedsudvalget.

 

Der var afbud fra

  • Hanne Ringgaard Møller (B) - som suppleant deltog Steen Tinning (B) og
  • Susanne Gustenhoff (Ø) – som suppleant deltog Karl Magnus Bidstrup (Å).