Punkt 1 REFERAT

Sagsfremstilling


Medlemmer: Ole Østergaard, Anders Hulgaard, Jørgen Dahlgaard, Ulrik Feveile Nielsen, Esben Hedegaard

 

Svendborg Kommune: Marianne Wedderkopp



1. Godkendelse af dagsorden

 

2. Godkendelse af referat fra mødet den 13. marts 2019

 

3. Orientering om bosætningsstrategi v/Plan

 

4. Orientering vedr. byggesag Snævringen 14 og 16

 

5. Orientering vedr. Tvedvej 2



6. Orientering vedr. hoteludbygning på Centrumpladsen og Kedelsmedstræde

 

7. Orientering om indretningsforslag Torvet fra Kristine Jensens tegnestue

 

8. Sendemast på Skarø – lokalplanforslag



9. Status på Cafe Rouge, Møllergade 21


10. Principdrøftelse om LED-skærm under lokalplan 290


11. Eventuelt


Pkt 1. Godkendt.
 

Pkt. 2. Godkendt med tilføjelse til pkt. 4 – Samarbejde mellem kommune og Arkitekturrådet blev drøftet og forretningsordenen tages til efterretning.
 

Pkt. 3. Orientering taget til efterretning. Helene Lysebjerg Grenild fra planafdelingen gav en gennemgang af bosætningsstrategien.
 

Pkt. 4. Arkitekturrådet fik forelagt ansøgning for Snævringen 14. Man vil ikke modsætte sig nedrivning af Snævringen 14. Men rådet udtaler, at kvaliteten af nybyggeriet bør tilpasses det eksisterende områdes karakter.
 

For Snævringen 16 blev der orienteret om, at der også for denne ejendom har været henvendelse om byggemulighed dog ikke noget konkret endnu.
 

Pkt. 5. Esben Hedegård, Svendborg Museum, fortalte om Amtsmandsboligens historie og værdi for områdets fortælling.  Amtsmanden og boligens arkitektur og æstetik spiller en stor rolle i Svendborgs historie.
 

Projektforslaget blev diskuteret – det handlede blandt andet om byggeretten, skalaforhold og skovparkering.
 

Arkitekturrådet var enig om, at Amtsmandsboligens dominas i området skal respekteres således det nye byggeri opføres i max 2 etager. Amtsmandsboligen skal være den højeste bygning på grunden. Ombygning af amtsmandsboligen skal fuldt ud respektere den bevaringsværdige arkitektur og historiske betydning som boligen har. De fremlagte skitser viser en særdeles ufølsom ombygningsmodel, hvor husets arkitektoniske særpræg udslettes. Muråbninger, etageadskillelser og andre helt centrale signaturer for denne særlige og sjældne byggestil ændres, og bygningen tænkes desuden forsynet med altaner.  Arkitekturrådet finder, at en sådan ombygning fuldstændig vil fjerne amtmandsboligens kulturhistoriske værdi og skal opfordre kommunen til at tage de nødvendige planbaserede bevaringsinitiativer. Det bør være en selvfølgelig, offentlig opgave at sikre de grundlæggende kvaliteter i dette for Svendborg unikke bygnings- og landskabsanlæg. Det skal præciseres, at bygningen er registret i SAVE med 2 (egnet til fredning).
 

Arkitekturrådet genfremsender deres indsigelse til projektet.
 

Svendborg Museum indsender høringssvar i forhold til Amtsmandsbolig og parken.
 

Pkt. 6. Orientering taget til efterretning.
 

Pkt. 7. Rådet fik udleveret indretningsforslag af Torvet fra Kristine Jensen og blev orienteret om, at torvegruppen går med forslag 1. Dette blev taget til efterretning.
 

Pkt. 8. Arkitekturrådet blev orienteret om, at høringsfristen for lokalplanen var slut (udløb 29. maj) og at der var kommet ca. 35 indsigelser og en stor del af disse går på kritik af sendemasten. Arkitekturrådet ville gerne om den af Ole Østergård udfærdige indsigelse indsendes til plan så den kan indgå som indsigelse  – dette er gjort.
 

Pkt. 9. Orienteret om, at vi venter på anden myndighed. Der sker ikke mere i sagen før der ligger en afgørelse. Taget til efterretning.
 

Pkt. 10. Forvaltningen ønskede en principdrøftelse i forhold til opsætning af LED-infoskærme i forbindelse med Lokalplan 290. Rådet er tilbageholdne – LED-skærme skal indpasses i arkitekturen samt der skal kigges på trafiksikkerhed ved opsætning.
 

Pkt. 11.  Næste møde onsdag den 21. august 2019 kl. 15 Svendborgvej 135, 5762 V. Skerninge