Punkt 9 Forlængelse af bekendtgørelse om hjælpeforanstaltninger for folkeoplysningsområdet

Beslutningstema

Forlængelse af bekendtgørelse om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysning virksomhed.

Indstilling

Det indstilles:

  • At alle foranstaltninger videreføres for hele tilskudsåret 2021
  • At foranstaltningerne videreføres i tilskudsåret 2022, foreløbig gældende for perioden, hvor der er restriktioner for foreningerne.

Sagsfremstilling

Sagsfremstilling

Kulturministeren fremsender den 4. januar brev til borgmestre og udvalgsformænd med oplysning om, at Bekendtgørelse nr. 2259 af 22.12.2021 om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysende virksomhed som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med covid-19 er gældende for tilskudsårene 2021 og 2022, hvor foreningerne har været forhindret i at afholde den folkeoplysende aktivitet.

Bekendtgørelsen giver kommunerne hjemmel til at fravige fastsatte regler om tilskudsforudsætninger for voksenundervisning og frivillige folkeoplysende foreninger.

 

Folkeoplysningsudvalget behandlede på møde den 22.02.2021 punkt omkring forlængelse af hjælpeforanstaltningerne for alle folkeoplysende foreninger.

Udvalget vedtog at forlænge hjælpeforanstaltningerne indtil udgangen af juni 2021.

 

Hjælpeforanstaltningerne gældende for 09.03.2021-30.06.2021 oplyses her samlet:

 

  1. Budgetterede lokaletilskud til folkeoplysende foreninger fastholdes på trods af aflyste aktiviteter, hvor afholdte udgifter kan dokumenteres.
    Denne kompensation vil udelukkende blive udbetalt til foreninger, som ikke kompenseres på anden vis.

 

  1. Budgetterede nettoudgifter til halleje i haller fastholdes.
    Folkeoplysningsudvalgets andel i forhold til Svendborgordningen udbetales.
    Denne kompensation vil udelukkende blive udbetalt til haller, som ikke kompenseres på anden vis.
  2. Budgetterede nettoudgifter til kontrakthaller fastholdes.
     
  3. Budgetterede tilskud til planlagte, men aflyste, aktiviteter i aftenskolerne fastholdes, hvor afholdte udgifter kan dokumenteres.
     
  4. Der kan udbetales tilskud for undervisning, hvor den fysiske undervisning erstattes med fjernundervisningstilbud på igangsatte hold uden hensyntagen til de gældende begrænsninger på fjernundervisningens omfang.
     
  5. Opkrævning af egenbetaling for foreningers lokaleleje kan efter anmodning udskydes, gældende for egenbetaling fra før og efter COVID-19.
     
  6. Opkrævning af egenbetaling for lønudgift til aftenskoleundervisning kan udskydes efter anmodning.
     
  7. Udbetaling af kommunale tilskud til aftenskolerne kan fremrykkes og dermed understøtte skolernes likviditet.
     
  8. Foreningerne har, efter anmodning, mulighed for at indsende regnskaber senere end normal frist, såfremt det ikke har været muligt at afholde generalforsamling.
     
  9. Bevillinger til haltimer for 2021 vil ikke blive berørt af en eventuel aktivitetsnedgang i 2020.
     
  10. Bevillinger til aftenskolerne for 2021 vil ikke berørt af en eventuel aktivitetsnedgang i 2020.
     
  11. Aftenskolerne kan udnytte deres bevilgede ramme for 2021 til dækning af manglende deltagerbetaling fra nr. 7 deltager og op til 12 deltagere pr. hold med almen undervisning.
     
  12. I specielle tilfælde, f.eks. hvor store hold (kor) rammes af svigtende deltagere, kan der ansøges om ekstraordinært tilskud fra Puljen til Forenings- og Fritidsliv
     
  13. Idet problematikkerne kan være meget forskellige i aftenskolerne, gives der mulighed for, at den enkelte aftenskole kan fremsende ansøgning med deres problematik og den vil blive behandlet af formanden og administrationen med efterfølgende orientering til Folkeoplysningsudvalget.

 

Efterfølgende besluttede udvalget den 28.06.2021, at aftenskoler kunne anvende deres tilskudstilsagn for 2020 til dækning af Covid-relaterede udgifter, så som bl.a. rengøring, værnemidler, administration, annoncering mm.

 

Idet der, i stor del af 2021, har været begrænsninger for foreningernes virke anbefales, at alle foranstaltningerne for 2020 videreføres i hele tilskudsåret 2021 samt videreføres i tilskudsåret 2022, foreløbig gældende for perioden, hvor der er restriktioner for foreningerne.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen, idet udgift til hjælpeforanstaltninger forventes at kunne indeholdes i det vedtagne budget 2021 og 2022.

CO2-Konsekvensvurdering

Ingen.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse nr. 2259 af 22.12.2021 om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysende virksomhed som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med covid-19.

Sagen afgøres i

Folkeoplysningsudvalget.

Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 26-01-2022

Indstillingen blev godkendt.

 

Lone Dreyer, formanden og administrationen udarbejder de nærmere retningslinjer vedr. den endelige model for afregning for 2021.

 

Rasmus Feldingbjerg Drabe (SF), Frank Müller-Bøgh og Erik Jakobsen var fraværende.