Punkt 16 Tilsyn på Svendborg Kommunes sociale tilbud

Beslutningstema

Orientering om tilsyn på Svendborg Kommunes sociale tilbud i 4. kvartal 2018 og 1. kvartal i 2019.

Indstilling

Direktionen indstiller;

  • At udvalget tager tilsynsrapporterne til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til retssikkerhedsloven har kommunalbestyrelsen pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Formålet med tilsynet på det sociale område er at påse, at borgerne får den hjælp og støtte, de har ret til ud fra gældende regler.

 

Den kommunale tilsynsopgave på det specialiserede socialområde i Svendborg Kommune varetages af henholdsvis Socialtilsyn Syd eller Deloitte.

 

Deloitte fører tilsyn med kommunens beskyttede beskæftigelsestilbud samt aktivitets- og samværstilbud. Fra den 1. januar 2019 fører Socialafdelingen selv tilsyn med kommunens beskæftigelsestilbud samt aktivitets- og samværstilbud. Socialtilsyn Syd fører tilsyn med kommunens støttecentre, botilbud og misbrugsbehandlingstilbud.

 

Socialtilsyn Syd bedømmer tilbuddene på baggrund af en central fastsat kvalitetsmodel, som fremgår af figur 1. Kvalitetsmodellen består af syv temaer og en bedømmelsesskala.

 

Figur 1: Socialtilsyn Syds kvalitetsmodel

Tema

Bedømmelsesskala

1)      Uddannelses og beskæftigelse

1)      I meget lav grad opfyldt

2)      Selvstændighed og relationer

2)      I lav grad opfyldt

3)      Målgruppe, metoder og resultater

3)      I middel grad opfyldt

4)      Sundhed og trivsel

4)      I høj grad opfyldt

5)      Organisation og ledelse

5)      I meget høj grad opfyldt

6)      Kompetencer

7)      Fysiske rammer

 

Socialtilsyn Syd behandler ikke alle temaer ved det enkelte tilsynsbesøg. Det varierer således fra gang til gang, hvor mange af de syv temaer og hvilke temaer der behandles. Det skal i denne forbindelse bemærkes, at tilsynsrapporterne således kan indeholde bemærkninger fra forrige tilsyn, selvom bemærkningerne ikke længere er aktuelle, da tilbuddet har handlet på dem.

 

Tilsyn gennemført af Deloitte er mere generelle og er ikke på samme måde bedømt efter en bedømmelsesskala.

 

Opsummering af tilsynsrapporterne

Socialafdelingen har i perioden fra cirka den 1. oktober 2018 til den 30. april 2019 modtaget i alt 14 tilsynsrapporter. Heraf 11 fra Socialtilsyn Syd og 3 fra Deloitte. De 14 tilsynsrapporter beror på sagen.

 

Tilsynene giver overordnet set udtryk for, at der er tale om velfungerende tilbud. Der er et højt fagligt niveau, og beboerne trives i tilbuddene.

 

Socialtilsyn Syd giver kommunens tilbud en score på mellem 4,3 og 4,9. Disse scorer indikerer, at tilbuddene i høj grad eller i meget høj grad lever op til socialtilsynets kriterier. Se venligst bilag 1 for en oversigt over Socialtilsyn Syds score for de enkelte tilbud.

 

Socialtilsyn Syds bemærkninger

Høje Bøge Vej er afviklet under Skovsbovej og genstartet med ny målgruppe. Socialtilsynet bemærker, at borgergruppen på afd. Høje Bøge Vej, jævnfør deres indskrivningsgrundlag, som midlertidig, bør være underlagt en faglighed og viden om tilgange og metoder, der omhandler udredning, afdækning og udviklingspotentiale mod et mindre indgribende støttetilbud.

  • Socialafdelingen har gjort en række tiltag siden tilsynet. Der er ansat en faglig koordinator,  foretaget interne omplaceringer, iværksat supervisionsforløb, interne undervisningsforløb, samt inspirationsbesøg i mindre indgribende tilbud.

 

Socialtilsyn Syd bemærker, at der er en bekymring blandt borgere og pårørende omkring eventuelle besparelser og dets konsekvenser for bo- og dagtilbud.

  • I forbindelse med tilsyn der blev gennemført i efteråret 2018, var borgere og pårørende bekymret.

 

Ved anmeldt tilsynsbesøg på botilbud konstaterer tilsynet manglende fremsendelse af to magtanvendelser. Socialtilsynet vil have særlig opmærksomhed på tilbuddets procedure for håndtering af magtanvendelser ved næste tilsynsbesøg.

  • Tilsynet har sidenhen modtaget begge magtanvendelser.

 

Hvad angår en gruppe af støttecentrene bemærker Socialtilsyn Syd, at der fortsat er samarbejdsvanskeligheder, som påvirker kvaliteten og organiseringen af det pædagogiske arbejde.

  • Socialafdelingen arbejder med at løse samarbejdsvanskelighederne. Der er planlagt en proces med fokus på tillid og anerkendelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

Lovgrundlag

Lov om socialtilsyn samt kapitel 4 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2019

Taget til efterretning.

Anne Katrine Olsen (A) deltog ikke under dette punkt.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jens Erik Laulund Skotte (Ø).