Punkt 13 Status på Økologi på ældreområdet

Beslutningstema

Status på indfasning af økologisk bronzemærke i kommunale køkkener indenfor ældreområdet

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social- og Sundhedsudvalget tager status på økologi på ældreområdet til efterretning

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede d. 27. februar 2018, at Svendborg Kommunes køkkener skal have opnået bronzemærket i økologi inden udgangen af 2019, og at fødevareindkøb fortrinsvis foretages lokalt. Bronzemærket kræver, at 30-60% af det samlede fødevareindkøb er økologisk.

På ældreområdet er følgende køkkener i gang med omlægning til bronzemærke i økologi:

  • Det Gode Madhus
  • Produktionskøkkener på 3 plejecentre (Ollerup, Gudbjerg og Ådalen)
  • Modtagekøkkener på aktivitetscentre.

Køkkener i bofællesskaber på plejecentre er at ligestille med borgerens private køkken. Indkøb i disse køkkener omhandler derfor ikke kravet om bronzemærket i økologi.

Der er nedsat en gruppe med repræsentanter fra de involverede køkkener. Økologigruppen fremhæver tre fokuspunkter:

 

  1. SKI-aftale på økologiske varer

Det forventes at Udbudsafdelingen har konkrete tal på de nye indkøbsaftaler i juni/juli. På baggrund heraf vil Økologigruppen sammen med Udbudsafdelingen danne et overblik over, i hvilken grad omlægningen til 30-60% økologi kan holdes inden for eksisterende budgetter. Det er endnu uvist, i hvilken grad det er muligt både at kunne handle lokalt og økologisk. Et samlet overblik forventes klart ifm. status til september.

 

  1. Bæredygtighed og reduktion af madspild

Omlægningen til 30-60% økologi handler også om bæredygtighed og om at tænke bredere end alene indkøb af økologiske varer. Mere konkret handler det om blandt andet at reducere madspild og om bedre anvendelse råvarerne.

Køkkenerne på ældreområdet har allerede fokus på madspild og arbejder for at anvende råvarer, så der er mindst mulig spild. Økologigruppen arbejder videre med, hvordan et yderligere fokus på madspild kan:

1)      Sætte yderligere fokus på at reducere madspild

2)      Sætte skub i en endnu mere bæredygtig retning ift. produktion af mad

3)      Sætte spot på områder, der kan forbedres og som allerede fungerer godt ift. reduktion af madspild

4)      Reducere omkostningerne forbundet med madspild

5)      Skabe øget motivation i køkkenerne ifm. produktion af mad

 

  1. Kompetenceudvikling af personalet

Erfaringer fra andre kommuners arbejde med omlægning til mere økologi viser, at der er behov for kompetenceudvikling. Omlægningen til økologi handler som beskrevet ovenfor ikke alene om indkøb af flere økologiske varer. For at holde omlægningen udgiftsneutral skal der tænkes i helheder, og der skal samtidig tænkes i en mere bæredygtig produktion.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Omlægningen til mere økologi skal ske inden for den eksisterende økonomiske ramme gennem tilretning af råvareforbruget.

 

Såfremt det viser sig, at omlægningen er udgiftsdrivende ud over pristalsfremskrivningerne i forhold til borgerens egenbetaling orienteres Social- og Sundhedsudvalget.

 

Der vil være udgifter forbundet med e-smileysystem ift. at reducere madspild og kompetenceudvikling af medarbejdere, der vil blive afholdt inden for eksisterende budget.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2019

Taget til efterretning.

Anne Katrine Olsen (A) deltog ikke under dette punkt.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jens Erik Laulund Skotte (Ø).