Punkt 10 Tilbud til børn og unge som pårørende

Beslutningstema

Tilbud til børn og unge som pårørende.

Indstilling

Det indstille,

  • At Social- og Sundhedsudvalget drøfter kommunens indsats i forhold til pårørende – herunder i forhold til børn og unge som pårørende – og vurderer, om der er er behov for at styrke indsatsen generelt eller for udvalgte grupper.

Sagsfremstilling

Kommunen arbejder aktivt med pårørende på mange områder og har eksempelvis på ældreområdet formuleret en politik for pårørendearbejdet. På opfordring fra Venstre drøftede udvalget på udvalgsmødet i maj måned behovet for en øget tværgående opmærksomhed på pårørendearbejdet og – foranlediget af drøftelser om misbrug – hvorvidt der er behov for en særlig opmærksomhed på børn og unge som pårørende.

 

Mange børn og unge vokser op i familier, som er ramt er af kronisk eller langvarig sygdom, misbrug og/eller dødsfald blandt en nærtstående. Børn bliver i højere grad påvirket af at opleve sådanne forhold tæt på, og kan have stresslignende tilstande med fysiske symptomer som søvnproblemer og ondt i hovedet og i maven. Deres følelser kan desuden komme til udtryk gennem vrede, introverthed, irritabilitet og koncentrationsproblemer.

 

En omsorgsmåling fra EgmontFonden viser at børn, som er pårørende til alvorligt syge familiemedlemmer, trives dårligere end deres jævnaldrende. Hvis der ikke bliver taget hånd om børnene, kan det derfor få konsekvenser for børnenes skolegang, sociale liv og beskæftigelse senere i livet. Børnene kan desuden ende i højrisikogruppen for at udvikle psykiske og sociale problemer, der kan række ind i voksenlivet.

 

I Svendborg Kommune arbejdes der med børn og unge som pårørende gennem forskellige indsatser;

  • Sorggruppe for børn ca. 9-12 år, der har mistet en nærtstående.

Forløbet dækker over en indledende samtale med barn og omsorgsperson, sorggruppe for børnene 4 gange á 2 timer, fælles midtvejsevaluering med barn og omsorgsperson á 2 timer, sorggruppe for børnene 4 gange á 2 timer og en afsluttende samtale med omsorgsperson.

PPR vurderer hvilke børn, der kan deltage i gruppen.

Der afholdes cirka et hold om året med 5-6 børn pr. hold.

 

  • Pårørendegruppe for søskende til børn med vedvarende funktionsnedsættelse. Der afholdes ca. et hold om året med 5-6 børn pr. hold. Indsatsen er ikke permanent.

 

  • Børnegruppe for børn af psykisk syge forældre, 10-14 år.

En åben gruppe på max 8 børn, som mødes i 2 timer hver fjortens dag. Gruppeforløbet er mindst fire gange og så længe det giver mening for barnet. Børnene deltager som regel ½-1 år.

Børnene kan deltage i gruppen efter faglig vurdering ved en familiesamtale i hjemmet samt efter samtykke fra forældre. Gruppen blev etableret som en del af et projekt i 2001, og har fungeret siden.

 

  • Alkoholbehandlingen har to tilbud til pårørende (dog primært henvendt voksne):
    • rådgivende samtaler til pårørende, hvor den, der drikker for meget, allerede er i behandling
    • kursusforløb for pårørende, hvor den der drikker ikke er i behandling. Kursusforløbet dækker over 6 gange á 2 timer. Løbende optag efter forsamtale i alkoholbehandlingen.

 

  • Ungeafdelingen tilbyder individuelle samtaler til pårørende af familiemedlemmer med problematisk forbrug af rusmidler.

 

Foruden disse specifikke indsatser til børn som pårørende, retter kommunens almindelige driftsopgaver sig også mod at understøtte børn i udfordrede familiesituationer. Eksempelvis de visiterede tilbud i Center for Børn, Unge og Familier og Åben Anonym Rådgivning, som alle børn og unge op til 25 år kan benytte sig.

 

Derudover findes forskellige frivillige sociale tilbud, som henvender sig til børn og unge som pårørende, eksempelvis Barnets Blå Hus, Familieklub Svendborg, De Unge Raske og TUBA.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske og/eller erhvervsmæssige konsekvenser.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2019

Drøftet.

Udvalget ønsker et forslag til pårørende- og interessentmøde på det kommende Social- og Sundhedsudvalgsmøde med invitation af Børn og Unge Udvalget samt et overblik over eksisterende tilbud.

Anne Katrine Olsen (A) deltog ikke under dette punkt.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jens Erik Laulund Skotte (Ø).