Punkt 8 Inspiration til udvalgsarbejdet på social- og sundhedsområdet

Beslutningstema

Inspiration til udvalgsarbejdet på social- og sundhedsområdet

Indstilling

Direktionen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget

  • at drøfte forslag til inspiration for udvalgets fortsatte arbejde på sundhedsområdet

Sagsfremstilling

For at få inspiration til det fortsatte arbejde på social- og sundhedsområdet, præsenterer denne sag en række forslag til Social- og Sundhedsudvalget, evt. som studietur.

 

Forslag 1 – Mental sundhed på ungdomsuddannelserne, Aalborg Kommune

Aalborg Kommune arbejder med mental sundhed på ungdomsuddannelserne med det formål at styrke unges mentale sundhed og forebygge mistrivsel for at understøtte fortsat tilknytning til uddannelsen. Målgruppen er alle unge på ungdomsuddannelser i kommunen.

 

Indsatsen består af tre spor; systematisk klasseundervisning i mental sundhed, et forskningsbaseret stressforebyggelseskursus Åben og Rolig for Unge samt individuelle psykologsamtaler for elever der er frafaldstruede eller udfordrede i deres uddannelsesforløb på grund af mentale helbredsproblemer.

 

Forslag 2 – Den islandske model

Island har over to årtier markant reduceret andelen af unge der drikker, ryger og/eller tager stoffer. Forebyggelsessuccessen er baseret på en model, der forsøger at få fat på de unge før de begynder at få et misbrug. Fokus i modellen er at ændre på miljø og omstændigheder. Som eksempler på tiltag i modellen er samarbejdet med forældrene styrket, og der er indført udgangsforbud, så ingen 13-16 årige må være ude efter kl. 22 (kl. 24 om sommeren).

 

Forslag 3 – Sociale mediers betydning for børn og unges trivsel

Sociale medier har en stor rolle i børn og unges hverdagsliv, og har ligeledes stor betydning for deres mentale sundhed. Udvalget kan blive præsenteret for en forskningsbaseret vinkel på betydningen af sociale medier for børn og unge, såvel som en praktisk vinkel fra en kommune, der arbejder aktivt med temaet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De økonomiske konsekvenser afhænger af, hvad der skal arbejdes videre med.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2019

Drøftet.

Udvalget ønsker, at der udarbejdes nogle konkrete forslag indenfor temaerne.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jens Erik Laulund Skotte (Ø).