Punkt 7 Styrket indsats på hjerneskadeområdet

Beslutningstema

Drøftelse og beslutning omkring hjemtagning af abonnement hos Hjerneskaderådgivningen i Odense.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social- og Sundhedsudvalget drøfter og tager stilling til hjemtagelse af hjerneskaderådgivning.

Sagsfremstilling

I 2013-2015 blev der i Region Syddanmark indført en ny strategi for udredning og rehabilitering for borgere med en erhvervet hjerneskade, som medførte enstrengede forløb med kortere indlæggelsestider. Med strategien blev den neurologiske akutfunktion på OUH Svendborg og Odense sammenlagt på OUH Odense, og Svendborg Sygehus bibeholdte den regionale funktion med højtspecialiseret genoptræning. Samtidig skete en gradvis nedlæggelsen af den regionale funktion i Ringe som varetog specialiseret neurorehabilitering.

 

Svendborg kommunen oplever, at borgerne i dag kommer hurtigere ud fra sygehuset end tidligere. I dag udskrives borgerne typisk efter ca. 48-72 timer, hvor nogle borgere tidligere havde haft en indlæggelse på op til 3 mdr. Dette betyder, at borgerne i dag overgår til kommunen på et mere indsatskrævende tidspunkt i deres forløb. Kommunens træningsafdeling oplever samtidig en stigning i antal genoptræningsplaner, hvilket træningsafdelingen oplever som en konsekvens af den ændrede praksis på sygehuset.

 

I samme periode har sundhedsstyrelsen stillet fornyede krav til den kommunale rehabilitering i forhold til skærpet opmærksomhed på koordinering og tværfaglige forløb. Dette stiller fornyede krav til det neurofaglige indhold ift. de tilbud, koordinering og rådgivning som kommunen levere til borgere med en erhvervet hjerneskade.

 

I dag har Svendborg Kommune et abonnement hos Hjerneskaderådgivningen i Odense, som leverer specialiseret rådgivning og koordination indenfor hjerneskadeområdet til borgere mellem 7-65 år. Hjerneskaderådgivningens optagegrundlag er de fynske kommuner, og funktionen blev etableret som en konsekvens af kommunalreformen og nedlæggelsen af amterne. I starten var alle 11 fynske kommuner med i ordningen, og i dag har 7 af kommunerne fortsat abonnement på Hjerneskaderådgivningens tilbud. 

 

Målgruppen for tilbuddet hos Hjerneskaderådgivningen er personer med en hjerneskade hvor årsagen er akut sygdom eller skade af ikke fremadskridende karakter. Sygehus og kommunens neuro-team kan henvise til Hjerneskaderådgivningen. Svendborg Kommune betaler årligt 739.901 kr. for et abonnement Hjerneskaderådgivningen.

 

Administrationen har haft møde med Hjerneskaderådgivningen, hvor de præsenterede deres tilbud mhp. at vurdere muligheden for hjemtagning. Vurderingen på baggrund af mødet var, at kommunen selv kan løfte opgaven ift. koordinering og specialiseret rådgivning inden for samme økonomiske ramme, da vi i forvejen har en stærk specialiseret neurofaglig faglighed og kapacitet i kommunen.

 

I april sendte Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger for tværsektorielle forløb for voksne med erhvervet hjerneskade i høring. De nye anbefalinger peger på en lempelse af specialiserings kravene, samtidig med at kravene til koordinering stiger. Dette betyder, at vi internt i kommunen, i vid udstrækning, har de rette faglige kompetencer til at løfte opgaven på det højeste specialiseringsniveau. 

 

Ved at opsige abonnementet hos Hjerneskaderådgivningen og løfte ydelserne selv, frigives årligt 739.901 kr. som kan anvendes til at styrke den kommunale indsats for koordinering og rådgivning.

Dette vil bl.a. omhandle at:

-          løfte koordineringsarbejdet, specialiseret rådgivning og rådgive omkring kommunale tilbud ved at etablere en hjerneskadekoordinator-funktion
 

-          højne kompetenceudviklingen blandt de medarbejdere som levere ydelser til målgruppen, dels gennem kommunens neuro-team som har specialiseret viden samt ved eksternt køb
 

-          tilkøbe neuropsykologisk bistand 

Det er herved muligt at styrke den kommunale neuro-faglige indsats ift. styrket viden, koordinering og rådgivning i den tidligere samt den langsigtede indsats. Derudover er det også med ønske om, at borgerne oplever at få et tilbud i deres nærmiljø og ikke skal bruge ressourcer på transport.   

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Hjemtagning af abonnement hos Hjerneskaderådgivningen vil give en årlig besparelse på 739.901 kr. der efter forslaget anvendes til at løse opgaven i eget regi.

Lovgrundlag

Serviceloven og Sundhedsloven

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2019

Udvalget godkender hjemtagelse.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Som suppleant deltog Jens Erik Laulund Skotte (Ø).