Punkt 14 Beskrivelse af dialog og understøttelse på plejefamilieområdet

Beslutningstema

Beskrivelse af den nuværende dialog med plejefamilier i kommunen, samt kommende praksisændring på området med henblik på en styrkelse af dialogen med plejefamilierne.

Indstilling

Direktionen indstiller,

At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

 Børne- og Ungeudvalget besluttede på mødet den 03. april 2019, under punktet  ”Rolle fordeling på plejefamilieområdet”, at det nuværende dialogforum kortlægges samt et oplæg til at styrke dialogen.

 

 

I Svendborg Kommune understøtter plejefamiliekonsulenterne plejefamilierne i den enkelte anbringelse. Dette sker i dag gennem en kontinuerlig kontakt med plejefamilierne, hvor der udover den løbende kontakt med plejefamilien, baseret på plejefamiliens forskellige behov, er følgende faste dialogfora:

 

  • ”Nytårskur” – Generel information fra ledelse og dialog mellem ledelse og plejefamilier.
  • Tematiserede netværksgrupper, afholdes ad hoc
  • 1 årlig vederlagsforhandling
  • 4 årlige besøg i plejefamilien af plejefamiliekonsulent, dog færre i plejefamilier hvor børn har været anbragt i en årrække, hvis anbringelsen forløber uproblematisk.
  • 2 statusmøder med deltagelse af sagsbehandler og plejefamiliekonsulent.
  • Supervision hos ekstern supervisor efter individuel og konkret vurdering. Supervision forstås som udgangspunkt som rådgivning og vejledning af plejefamilierne, samt støtte til at styrke plejefamiliernes egen refleksion over udviklingsmuligheder og dilemmaer.
  • 2 lovpligtige kursusdage årligt

 

 Familieafdelingen arbejder i 2019 fortsat på, at skabe et stabilt og konstruktivt samarbejde med plejefamilierne, hvilket anses for værende af afgørende betydning for kvaliteten i anbringelsen.

I december 2018 vedtog folketinget ” Lov om ændring af lov om social service, lov om socialtilsyn, lov om voksenansvar for anbragte børn og unge og ligningsloven” med populærtitlen, ” Mere Kvalitet i Plejefamilier”.

Lovgivning træder i kraft 1. juni 2019, og vil have direkte indvirkning for praksis i arbejdet med matchning af barn og plejefamilie og understøttelse af plejefamilien i anbringelsesperioden, herunder den løbende dialog og samarbejde mellem plejefamiliekonsulenter og plejefamilie. 

Formålet med lovændringen er, at sikre mere kvalitet i plejefamilieanbringelser og samtidig medvirke til et kursskifte på området, der gør, at den indsats, børn i plejefamilier får er tilstrækkeligt tilpasset det enkelte barns konkrete behov.

 

I forhold til dialog og understøttelse af plejefamilierne er der i lovforslaget et krav om, at plejefamilien tilbydes en intensiv støtte i begyndelsen af anbringelsen dvs. i det første år, plejefamilien har barnet eller den unge anbragt hos sig. Den intensive støtte skal som udgangspunkt være påbegyndt inden for anbringelsens første halve år, medmindre særlige hensyn til barnet eller den unge taler imod. I de tilfælde skal opstartsforløbet senest være gennemført inden for 1 år fra anbringelsestidspunktet.
Plejefamilien vil fortsat have krav på den fornødne supervision,  rådgivning og vejledning i overensstemmelse med plejeopgavens omfang.

 

Den støtte, som plejefamilien får under anbringelsen, skal være differentieret og tilpasset den konkrete opgave, som plejefamilien skal løse. Det vil sige, at ved supervision og understøttelse af plejefamilien i anbringelsen skal ske med udgangspunkt i det enkelte barns behov.

 

I løbet af maj og juni 2019 vil Familieafdelingen tilpasse den nuværende praksis for dialogen og understøttelsen af plejefamilier, så praksis er i overensstemmelse med kravene i lovgivningen.

 

I processen omkring vedtagelse af en ny honoreringsmodel i Svendborg Kommune, vil der ligeledes blive vurderet, om – og eventuelt, hvordan kvaliteten af dialogen og understøttelsen af plejefamilierne kan øges.

 

De ovenstående sager forelægges for Børne- og Ungeudvalget i efteråret 2019.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-05-2019

Taget til efterretning.

 

Mette Kristensen (V) ønsker indført trivselsundersøgelser blandt kommunens plejefamilier, alternativt 2 årlige dialogmøder i en mere åben og bred struktureret platform/dialogforum, hvor plejefamilierne som en samlet gruppe kan indgå i dialog med forvaltningen omkring bl.a. kontraktforhold og øvrige personalepolitiske/personalemæssige forhold.

 

Afbud fra Maria Haladyn (A), som suppleant deltog Hanne Klit (A).
Afbud fra Torben Frost (A), som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).