Punkt 4 Etablering af butik i forbindelse med STU på CSV Sydfyn

Beslutningstema

For at styrke det eksisterende STU undervisningstilbud under CSV Sydfyn er der i efteråret 2018 undersøgt relevante udviklingstiltag. CSV Sydfyn har besluttet at arbejde videre med etablering af en butik, der skal skabe en fysisk undervisningsramme og sætte konkrete beskæftigelsesmål og perspektiver for den enkelte elev.

Indstilling

Direktionen indstiller,  

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

STU/CSV Sydfyn tilrettelægger og udfører undervisningsforløb for en bred gruppe af unge med særlige behov. Målgruppen har forskellige kognitive forudsætninger, blandede diagnoser eksempel ADHD, autisme og en del er indenfor målgruppen psykisk sårbare. Fælles for dem alle er, at de profiterer af undervisning som er mest praktisk anlagt, meget struktureret og overskuelig med tydelige dagsprogrammer og kortere undervisningsintervaller.

 

På STU arbejder man målrettet mod at afklare og videreudvikle målgruppens personlige og faglige kompetencer således, at de efter endt ungdomsuddannelse mestrer deres eget liv med bedst mulige forudsætninger. Al undervisning tager udgangspunkt i bo, arbejde, fritid og almen dannelse, som er de fire hjørnestene i den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse STU.

 

 Igennem korte eller længerevarende praktikforløb prøver de unge forskellige beskæftigelsesmuligheder af. Det kan eksempelvis være i en børnehave, kantine, butik eller på et landbrug. På skolen udbydes jobrelevante kurser, hygiejnebevis, førstehjælpsbevis og anden undervisning, som hjælper den unge videre i afklaring af beskæftigelse efter CSV.

 

I efteråret 2018 har en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere og ledelse arbejdet med en procesplan vedr. udvikling af STU på CSV.

 

Arbejdsgruppen har undersøgt hvilke ændringstiltag, der vil bidrage til endnu større motivation hos de unge - både ift. aktivt fremmøde, undervisningsaktiviteter, positivt undervisningsmiljø og endvidere give dem afsæt til videre beskæftigelse. Arbejdsgruppen har evalueret på de nuværende tilbud og erfaringer samt søgt inspiration fra andre velfungerende STU-tilbud.

 

Arbejdsgruppen har vurderet at det mest optimale udviklingstiltag vil være at ændre den nuværende STU til et 3 delt linjefags tilbud. Der vil blive udbudt følgende linjer; Værksted & Grønt, Butik & Virksomhed samt E-Sport & Teknologi.

 

De 3 linjers brede aktivitetsindhold sikrer en alsidig undervisning og skaber udvikling af den enkelte unges ressourcer og kompetenceudvikling. Igennem aktiviteterne på de enkelte linjer vil eleverne opleve, at de bidrager til fælles projekter og det faglige fællesskab, idet der er samarbejde og sammenhæng imellem linjerne. Eksempelvis produceres der små salgsartikler til butikken på Værksted & Grønt linjen og udarbejdes hjemmeside og reklame på E-Sport & Teknologi linjen.

 

 

Mål for butikslinjen

En butik som fysisk undervisningsramme sætter et konkret beskæftigelsesmål og perspektiv for eleven selv. 

Butikslokalet skal have en bynær beliggenhed tæt på CSV. Butikken skal som udgangspunkt følge de almindelige åbningstider for små butikker i indre by. Undervisningstidsrammen vil blive udvidet, således at denne passer til åbningstiderne. En sidegevinst ved dette, er at de unge som profiterer af senere fremmøde vil blive tilgodeset i dette.

 

I butikken vil der blive solgt små hjemmelavede produkter såsom;

Genbrugseffekter, pileflet, strikkeartikler, smykker, postkort, skønhedsartikler, citatplakater. 

 

Der vil blive etableret et samarbejde med små lokale kunstnere om eventuelle udstillinger.  Ligesom butikken også vil have arbejdende værksted, hvor de unge producerer og klargør effekter til butikken.  CSV ønsker at medinddrage eksterne frivilligorganisationer eksempelvis ældresagen, således at de inviteres ind i dialog og møder med de unge igennem det fællesskab der etableres omkring for eksempel håndarbejde.

 

Med etablering af en butik som undervisnings og praktisk ramme vil der blive skabt mulighed for at arbejde mere specifikt med følgende undermål ift. overordnede uddannelsesmål for STU:

          Konkrete praktiske øve baner ift. videre praktik/beskæftigelse indenfor butiksområdet.

          Social træning på mange niveauer.

          Almen kommunikation og fremmedsprog.

          Salg og service.

          Konkret anvendelse af matematik og dansk.

          Medinddragelse i lokalsamfundet og netværksdannelse.

          Praktisk håndværk.

          Træning udi vedligehold og klargøring af effekter og butikslokale.

          Udvikling af personlige kompetencer såsom at tage medansvar, stabilt fremmøde, overholde aftaler, tage initiativ osv.

 

Konceptet for butikken vil blive nærmere konkretiseret i løbet af maj 2019. Herefter vurderes konceptet juridisk. Mulighederne for drift af butik, skal vurderes efter kommunalfuldmagtsreglerne om accessorisk virksomhed. Der et som hovedregel forbud om, at en kommune driver handel og håndværk. Der er dog en undtagelse, hvor der er en mulighed for, at en kommune i meget begrænset omfang kan drive handel. Det er en betingelsen for lovligheden, at aktiviteten (handel) har en naturlig og tæt tilknytning til den primæropgave som kommunen skal løse. Det er således en betingelse for etablering og drift af butikken, at denne har en naturlig og tæt tilknytning til uddannelsesvirksomheden for unge under STU. Der vil derfor i den endelige beskrivelse af konceptet blive lagt særlig vægt på, hvordan driften vil foregå, og hvordan den kan bidrage til CSV Sydfyns forpligtelse til at hjælpe unge videre i beskæftigelse.


Det endelige koncept forelægges for Børne- og Ungeudvalget.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Etablering og driften af butikken under CSV finansieres af CSV’s nuværende ramme og estimeres til 285.000 kr. årligt

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-05-2019

Taget til efterretning.

 

Afbud fra Maria Haladyn (A), som suppleant deltog Hanne Klit (A).
Afbud fra Torben Frost (A), som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).
Formand Henrik Nielsen (C) var fraværende under punktet, hvor næstformand Karl Magnus Bistrup (Å) ledede udvalgsmødet.