Punkt 2 Status på økologi i køkkener indenfor Børne- og Ungeudvalgets område

Beslutningstema

Status på arbejdet med Det Økologiske Spisemærke i de kommunale køkkener på Børne- og Ungeudvalgets område

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Byråd besluttede 27. februar 2018, at alle kommunens køkkener skal opnå Det Økologiske Bronzemærke, hvor andelen af økologiske fødevarer udgør 30-60% af køkkenets samlede fødevareindkøb. Omlægningen skal ske senest ved udgangen af 2019 og indenfor den eksisterende økonomiske ramme.

 

Børne- og Ungeudvalget besluttede den 15. august 2018, at Det Økologiske Bronzemærke for kommunale køkkener på Børne- og Ungeudvalgets område skal omfatte godkendte produktionskøkkener, som er registreret ved Fødevarestyrelsen samt anretterkøkkener i dagtilbud, der modtager frokost fra andre leverandører. Samlet er der pt 12 køkkener indenfor området, som er (eller er på vej til at blive) omfattet af beslutningen om Det Økologiske Bronzemærke: Nymarkskolen, Ørkildskolen afd. Øst, Ørkildskolen afd. Byen, Vestermarkskolen, Tved Skole, Øbakkerne Kirkeby Børnehus, Sundbyøster Humlebien, Sundbyøster Børnely, Fyrtårnet Byparken Vuggestue, CSV Sydfyn (Cafe Tryk), Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld og Botilbud Skovsbo.

 

Derudover er det besluttet, at der arbejdes mod en øget grad af økologi i mindre køkkener og madordninger.

 

Med denne sag gives en aktuel status på arbejdet med indfasning af bronzemærket.

 

For at opnå Det Økologiske Spisemærke er der behov for at indsamle dokumentation for al indkøb over en periode på tre måneder. Det kan være en omfattende opgave afhængig af antallet af indkøbere og indkøbssteder. Til september forventes der at være indgået en ny fælles indkøbsaftale for fødevarer via Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Når den nye fødevareaftale træder i kraft er det muligt at trække et overordnet øko-regnskab for alle fødevarer købt på aftalen, som vil lette certificeringen for de køkkener, der er omfattet. Der er en behandlingstid på op til 4 uger ved Fødevarestyrelsen efter ansøgning om certificering. Det betyder, at enkelte køkkener kan få svært ved at nå certificering inden udgangen af 2019.

 

De skoler, som er registreret hos Fødevarestyrelsen, er omfattet. Indkøb til madkundskab er ikke omfattet af certificeringen, fordi madkundskabslokaler ikke er registreret som produktionskøkken hos Fødevarestyrelsen, men kun de køkkener, som producerer og sælger på skolen (eks. LOMA).

 

Tre ud af tolv køkkener er allerede certificeret med Det Økologiske Spisemærke:

  • Nymarkskolen (Sølv)
  • Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld (Sølv)
  • Sundbyøster Børnely (Bronze)

 

Derudover er der syv køkkener, som har minimum 30% økologiske indkøb, der har indsamlet dokumentation og er på vej med ansøgning om certificering. Disse forventes certificeret inden udgangen af 2019. To af disse køkkener afventer imidlertid godkendelse som produktionskøkken hos Fødevarestyrelsen. De forventes begge godkendt inden sommerferien.

 

To køkkener revurderer p.t. madproduktionen og dermed køkkenets status hos Fødevarestyrelsen, hvorfor økologigraden p.t. er uafklaret. Der afventes svar fra et enkelt køkken.

 

Køkkenerne inviteres til et oplæg om Det Økologiske Spisemærke ved Fødevarestyrelsen, hvor der desuden orienteres om den kommende SKI-aftale og mulighederne for øko-regnskab heri. På mødet afdækkes om der er behov for yderligere faglig inspiration i forbindelse med omlægningen til øget økologi.

 

Dagtilbud med frokostordninger, der ikke har egenproduktion, anvender i dag alle den samme leverandør. Administrationen vil i samarbejde med Indkøbskontoret og de berørte børnehuse indgå i en dialog med henblik på at imødekomme kravet om Det Økologiske Spisemærke af bronze.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 08-05-2019

Taget til efterretning.

 

Afbud fra Maria Haladyn (A), som suppleant deltog Hanne Klit (A).
Afbud fra Torben Frost (A), som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).
Formand Henrik Nielsen (C) var fraværende under punktet, hvor næstformand Karl Magnus Bistrup (Å) ledede udvalgsmødet.