Punkt 2 Mental sundhed hos børn og unge

Beslutningstema

Mental sundhed blandt børn og unge

Indstilling

Direktionen indstiller til udvalgene

  • at prioritere hvilke temaer, der skal arbejdes videre med.

 

Direktionen anbefaler følgende:

  • Temaet om elevfravær behandles fremadrettet i Børne- og Ungeudvalget med fokus på en øget og systematisk indsats for at nedbringe fraværet.
     
  • Temaet om fastholdelse i uddannelse og beskæftigelse behandles fremadrettet på tværs af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget med fokus på nyt tværgående vejledningstilbud og forebyggelse af rusmiddelbrug.
     
  • Temaet om fællesskaber behandles i Kultur- og Fritidsudvalget med fokus at øge antallet af børn og unge, der deltager i meningsfulde fællesskaber.
     
  • De fire udvalg orienteres løbende om arbejdet med fokusområdet.

Sagsfremstilling

Social- og Sundhedsudvalget besluttede i januar 2019 at fokusere arbejdet på sundhedsområdet på blandt andet ’mental sundhed hos børn og unge’ i perioden 2019-2022. Ambitionen for fokusområdet er at styrke børn og unges mentale sundhed, så de får de bedste muligheder for et sundt og godt liv. Tilsvarende har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Beskæftigelsesplanen for 2019 sat fokus på ungeområdet og psykisk sårbare unge.
 

Siden de indledende drøftelser i udvalget, har fokusområdet også været behandlet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt i Børn og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. Det skyldes, at mental sundhed for børn og unge er et fælles anliggende, som trækker tråde på tværs af de forskellige ressortområde, for eksempel relaterer det til kultur- og fritidsområdet, da forskning viser at positive fællesskaber og aktiviteter markant øger den mentale sundhed og mindsker risikoen for social isolation og ensomhed. Samtidig er gode sociale netværk beskyttende mod stress, angst og depression. Således kan kulturelle aktiviteter og indsatser i regi af fritidslivet - og andre relevante fællesskaber - være med til at styrke den mentale sundhed blandt børn og unge.
 

Kommunen arbejder i dag med mental sundhed via en række indsatser, til forskellige målgrupper. Se bilag for et overblik over de indsatser, der er målrettet børn og unge. Derudover har kommunen løbende dialog med psykiatrien i Region Syddanmark med henblik på at styrke samarbejdet til fordel for de borgere, der både har kontakt til kommune og psykiatrien.
 

Parallelt med denne sag pågår også en proces om samarbejde med politiet vedr. hash-situationen i Svendborg Kommune.

 

Temaer for det videre arbejde med fokusområdet

For at indfri ambitionen om at styrke den mentale sundhed hos børn og unge, har administrationen peget på tre fælles temaer, som der kan arbejdes videre med.

  1. Elevfravær - Elevfravær er relevant at arbejde med i forhold til mental sundhed, da skolegang og uddannelse er en væsentlig indikator for den mentale sundhed, og omvendt.
     
  2. Fastholdelse i uddannelse og beskæftigelse – Uddannelse og beskæftigelse er af stor betydning for den mentale sundhed, såvel som den mentale sundhed er af stor betydning for om hvordan børn og unge klarer sig i uddannelsesforløb og senere i beskæftigelse. Mental sundhed/trivsel er samtidig en væsentlig markør for overforbrug og misbrug af rusmidler, som oftest ses blandt de unge uden for uddannelse.
     
  3. Fællesskab – Forskning viser, at mental sundhed fremmes gennem deltagelse i aktiviteter og sociale fællesskaber.

 

Konkrete forslag til, hvordan der kan arbejdes med disse temaer, præsenteres på fælles udvalgsmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Kultur og Fritidsudvalget. Forslagene supplerer de indsatser, som foregår i kommunen i dag.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Afhænger af det videre arbejde med temaerne.

Beslutning i Fællesmøde mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Social- og Sundhedsudvalget den 28-05-2019

Indstillingen blev godkendt.

 

Input fra mødet vil indgå i det videre arbejde. Der afholdes nyt fællesudvalgsmøde i tilknytning til Byrådets møde den 27. august 2019.

 

Der var afbud fra Jesper Ullemose (V) og Per Nykjær Jensen (V), Hanne Ringgaard Møller (B), Dorthe Ullemose (O) samt Torben Frost (A) og Søren Kongegaard (A)