Punkt 14 SIMAC - Placering af byggefelt på Nordre Kaj

Beslutningstema

Beslutning om SIMACs endelige placering på Nordre Kaj.

Indstilling

Direktionen indstiller til økonomiudvalget, at der træffes beslutning om:

-          placering af SIMAC i en afstand af 16 m fra kajkant, idet placeringen dog skal respektere adskillelse mellem kajankre og fundament for SIMAC.

Sagsfremstilling

Baggrund

Byrådet besluttede på deres møde d. 30. april 2019 nedenstående principper for det videre arbejde vedrørende SIMAC og helhedsplanen for området omkring Nordre Kaj. 

Byrådet besluttede, at bemyndige Økonomiudvalget til at træffe beslutning om byggefeltet for SIMACs endelige placering.

Direktionen og administrationen har afholdt møde med SMUC-fonden d. 16. maj 2019, hvor placeringen blev drøftet og parterne blev enige om at indstille en afstand på 16 m under hensyn til en adskillelse mellem henholdsvis kajankre og fundament for SIMAC. 

Principper besluttet på byrådsmødet d. 30 april 2019:

  • Helhedsplanen fra vinderforslaget vedrørende SIMAC godkendes som overordnet princip for den fremtidige udvikling og planlægning af området omkring Nordre Kaj.
  • For den del af helhedsplanen som omfatter privatejede arealer, skal planlægningen ske med mulighed for en åbning af Kobberbækken samt overordnet trafikbetjening.

 

Helhedsplanen som den er illustreret i vinderforslaget fra EFFEKT og C.F. Møller. Helhedsplanen omfatter både offentlige- og privatejede arealer.

Byrådet besluttede desuden, at:

  • Lokalplanen for SIMAC udarbejdes med et byggefelt ud fra en tilbagetrukket SIMAC-bygning til 20-21 m fra kajkant afhængig af den præcise placering af trykledningen. (bemyndiget til økonomiudvalget)
  • Det afventes af trafikmodelberegninger, hvilke konsekvenser der skal drages mht eventuelle ændringer i det overordnede vejnet og udformning af lokalvejnettet indenfor planområdet.
  • Det afventes af støjberegningerne, hvilke konsekvenser der skal drages mht eventuelle tilpasninger i bebyggelsesplanen for det blandede bolig- og erhvervsområde.
  • CETS, i samarbejde med Vand og Affald og Plan og Erhverv igangsætter udarbejdelse af et dispositionsforslag for en frilægning af Kobberbækken.
  • CETS inddrager løsningen af parkeringsbehovet indenfor konkurrence- og planområdet i arbejdet med parkeringsstrategien.
  • Det videre planarbejde opdeles i to lokalplaner: én for SIMAC, Erhvervsparken og SIMAC´s  parkeringshus og én for det blandede bolig- og erhvervsområde på kommunens arealer. (Hvis muligt i forhold til tidsplan suppleres lokalplanen for SIMAC med rammelokalplan for de bagvedliggende kommunale grunde).

D. 27. februar 2019 offentliggjorde SMUC fonden vinderforslaget for det ny SIMAC på Nordre Kaj.

Udover SIMAC´s nye undervisningsbygning, skitserer vinderforslaget ligeledes en helhedsplan for byområdet rundt om SIMAC. Helhedsplanen illustrerer principper for placering af bebyggelse, veje, stier og den grønne struktur omkring en genåbnet Kobberbæk. Helhedsplanen omfatter både offentligt- og privatejede arealer. 

De private arealer

Der skal være mulighed for at bearbejde området, således at der kan tages højde for eksisterende tankstation, pumpestation og bevaringsværdig bygning.

 

Realisering af helhedsplan

Med nærværende beslutning, tilkendegiver Byrådet, at de ønsker helhedsplanen som overordnet princip for den fremtidige udvikling og planlægning af området omkring Nordre Kaj.

En realisering af helhedsplanen kræver ændring af kommuneplanen og nye lokalplaner.

Da første prioritet er at få tilvejebragt et plangrundlag for SIMAC, Erhvervsparken og tilhørende parkeringshus, foreslås planlægningen opdelt i følgende etaper:

  • Første etape er ændring af kommuneplanen for de offentligt ejede arealer i overensstemmelse med byrådets beslutning af d. 29. januar 2019. Samtidig udarbejdes lokalplan for SIMAC og Erhvervsparken med tilhørende parkeringshus, evt. suppleret med rammelokalplan for de bagvedliggende kommunale grunde. Planlægningen pågår.
  • Anden etape er enten byggeretsgivende lokalplan/-er for de bagvedliggende kommunale grunde eller ændring af kommuneplanen for de privatejede arealer. Sidstnævnte eventuelt i forbindelse med kommende kommuneplanrevision.       
  • Tredje etape er lokalplan for de privatejede arealer.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter til den kommende planlægning forventes at kunne afholdes indenfor det eksisterende budget. Der vil dog blive behov for ekstern rådgivning i forhold til tekniske anlæg, trafik- og støjredegørelse.

Plangrundlaget illustrerer en række kommunale anlægsprojekter – eksempelvis trafikprojekter, som Svendborg Kommune efterfølgende skal tage stilling til

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-05-2019

Godkendt. Liste Ø var imod, idet man ønsker en placering 21 m. fra kajkanten, således Svendborg Vand ikke skal omlægge trykledningen