Punkt 6 Vedtagelse af 'Natur og Friluftsliv i Svendborg Kommune - Strategi og handlinger 2019-2030

Beslutningstema

Forslag til ’Natur og Friluftsliv – Strategi og handlinger 2019-2030’ forelægges til beslutning i Byrådet til endelig vedtagelse.

Indstilling

Direktionen indstiller til Byrådet, at:

  • Forslag til ’Natur og Friluftsliv – Strategi og handlinger 2019-2030’ vedtages.

Sagsfremstilling

’Natur og Friluftsliv i Svendborg Kommune – plan og handlinger 2014-2025’ blev vedtaget i 2013. Listen over prioriterede handlinger blev revideret i 2016 (2. udgave). Det indgår i planen, at den skal revideres hvert 4. år. Miljø- og Naturudvalget har på møde den 15. maj 2018 taget beslutning om revisionens omfang og proces.

Administrationen har på baggrund heraf udarbejdet et forslag til revision af ’Natur og Friluftsliv’. Forslaget har været drøftet på møde i Det Grønne Råd den 19. november 2019 og efterfølgende sendt i høring i Det Grønne Råd.

Som følge af høringssvarene og drøftelser med formanden er der foretaget ændringer i forhold til forslaget til revision af ’Natur og Friluftsliv’ og planen er omskrevet til en strategi. Friluftsdelen er udbygget i samarbejde med Kultur og Fritidsafdelingen samt Geopark Det Sydfynske Øhav/Naturturisme og kommunens egne grønne områder er indarbejdet i samarbejde med CETS. Bæredygtighed i forhold til naturen har fået øget opmærksomhed.

Opbygningen er videreført. Strategien rummer indledende baggrundsafsnit om naturen og friluftslivet i Svendborg Kommune samt syv indsatsområder med målsætninger og handlinger.

De syv indsatsområder er:

  • Naturpleje
  • Biodiversitet og sammenhængende natur
  • Skove
  • Blå Natur
  • Bynatur
  • Friluftsliv
  • Formidling

Strategien beskriver hvordan Svendborg Kommune vil sikre og forbedre naturen samt udvikle de unikke muligheder for et mangfoldigt friluftsliv. Strategien sikrer en målrettet og koordineret indsats, hvor natur og friluftsliv også tænkes sammen med sundhed og vækst i en balanceret udvikling. Strategien vil være med til at formidle naturen samt inspirere borgere og foreninger til bevægelse og idræt i det fri.

Realisering af strategiens handlinger vil understøtte FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling om bl.a. at standse tabet af biodiversitet, bekæmpe klimaforandringer, sikre bæredygtige byer og lokalsamfund og en bedre folkesundhed.

Forslag til ’Natur og Friluftsliv i Svendborg Kommune – Strategi og handlinger 2019-2030’, Hvidbog fra høringen samt de originale høringssvar er vedlagt som bilag.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Vedtagelse af strategien har ingen økonomiske konsekvenser. Strategien kan forventes at understøtte turisterhvervet og styrke bosætning.

Lovgrundlag

Naturbeskyttelsesloven

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 02-04-2019

Indstilles, idet der gennemføres en årlig evaluering af resultater og kommende indsatser.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 09-05-2019

Indstilles.

 

Afbud fra Torben Frost (A), som suppleant deltog Søren Kongegaard (A).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-05-2019

Indstilles.