Punkt 2 Lokaludvalgets arbejde

Beslutningstema

Ideer og kommentarer til Lokaludvalgets arbejde.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Lokaludvalget kommenterer og kommer med ideer til det fremadrettede arbejde i Lokaludvalget.

Sagsfremstilling

På baggrund af Lokaludvalgets arbejdsgrundlag for 2019 er der igangsat en række aktiviteter og tiltag.

  1. Status på arbejdet med borgerbudget og potentialeplan

Lokaludvalget har bevilliget støtte til borgerbudgetter i Landsbyklyngen Gudmekongens Land og lokalområdet Stenstrup/Kirkeby/Lunde, samt udarbejdelse af en potentialeplan i Forum 5762. Der gives en status på arbejdet.

 

Arbejdsfordeling og deltagelse:

  • Både udvalg og administration vil med tiden blive inviteret til forskellige borgermøder både i de områder, hvor borgerudvalg/forummer er etablerede og i de endnu ikke etablerede områder.
  • Administrative opgaver som udarbejdelse af samarbejdskontrakter, gennemgang af administrative tiltag, lovgivning, lokalplaner etc. varetages af administrationen.
  • Ved oplæg fra Lokaludvalget, formanden eller administrationen inviteres hele Lokaludvalget, som herefter deltager i det omfang, det er muligt.

 

  1. Status på nye områder

Der er skabt kontakt til nye lokalområder, som ønsker at indgå et samarbejde med Lokaludvalget.

  • Lokalområdet omkring Skårup, Skårupøre, Åbyskov, Øster Åby og Vejstrup har meldt sig på banen og der planlægges et indledende møde med ildsjæle i området. Der afholdes byrådsmøde i Åbyskov forsamlingshus d. 25 juni. Lokaludvalget er vært for mødet, og planlægger det i samarbejde med lokalområdet. 
  • Lokalområdet omkring Tåsinge Syd har meldt sig på banen, og der planlægges et opstartsmøde med ildsjæle i området i efteråret 2019.

 

  1. Nærdemokratidag

Som besluttet på seneste udvalgsmøde deltager Lokaludvalget på nærdemokratifestivalen i Ollerup d. 4 – 5 juni 2019 som en del af den politiske landsby. Der er booket plads på festivalen. 

Hvilke ideer og forslag har Lokaludvalget til det konkrete indhold på dagene?

Der planlægges samtidig en større Nærdemokratidag i løbet af sommeren/efteråret, der sammentænkes med bosætningstrategien og arbejdet med den nye kommuneplan.
 

  1. Status på bosætningstrategien

Byrådet igangsatte arbejdet med en bosætningsstrategi d. 26.03.19. I forbindelse med strategien er der planlagt et fællesmøde mellem Teknik- og Erhvervsudvalget og Lokaludvalget d. 22. maj. Mødet er udformet som en paneldebat, der har det formål at skabe en fælles debat om bosætningen i Svendborg Kommune. Bosætningstrategien indarbejdes også som en central del af den kommende nærdemokratidag.
 

  1. Status på Fillipahuset

Der er en aktiv lokalgruppe omkring Fillipahuset i Hundstrup, der arbejder på at overtage den tidligere institution som et aktivt mødested for lokalområdet. I den forbindelse har Lokaludvalget været i dialog med gruppen. 

Der afventes en ny PCB-rapport, da den seneste rapport erklærede huset uegnet til aktiviteter og ophold. På baggrund af den nye rapport arrangeres et opfølgende med gruppen. 

 

  1. Min Landsby App

Der er flere lokalområder, som har taget appen Min Landsby i brug. Der er flere af lokalområderne som har spurgt til, hvorvidt Lokaludvalget kan støtte med abonnementer mv. I forbindelse med budget 2019 er der ikke afsat midler til formålet, men lokalområderne er blevet opfordret til at afsætte midler i forbindelse med borgerbudgettet. Der gives en orientering om, hvilke muligheder der ligger i forbindelse med brugen af Min Landsby.  

Læs mere om appen her: https://minlandsby.dk/.

Lovgrundlag

Styrelsesloven

Beslutning i Lokaludvalget den 15-05-2019

Orientering taget til efterretning med følgende bemærkning:
 

  1. Udvalget understreger, at samarbejdsaftalerne skal tage højde for, at borgerbudgetterne ikke kan anvendes til:
    • Projekter, der medfører afledt kommunaldrift
    • At finansiere kommunale indsatser

Der afholdes borgermøde i Stenstrup/Kirkeby/Lunde d. 28. maj. Lokaludvalget inviteres gennem kalendersystemet.

Udvalget stiller som krav til samarbejdsaftalerne, at de lokale styregrupper skal lave referater af deres møder, og at disse skal være offentlige tilgængelige.

  1. ikke yderligere kommentarer
  2. På grund af afholdelse af valg til Folketinget d. 5 juni aflyses udvalgets deltagelse i demokratifestivalen.
  3. Udvalget præciserede, at der senere i processen med bosætningsstrategien skal afholdes et fællesmøde med Lokaludvalget og Teknik – og Erhvervsudvalget til en politisk diskussion og prioritering af bosætningsindsatsen. Datoen skal meldes ud i meget bedre tid.
  4. Udvalget ønsker fortsat opfølgning på sagen.
  5. Udvalget følger udviklingen i landsbyernes brug af APP’en.

 

Afbud fra Morten S. Petersen (løsgænger), Jens Erik Laulund Skotte (Ø) og Dorthe Ullemose (O).