Punkt 8 Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose

Beslutningstema

Godkendelse af tilsagn om puljemidler på 2.675.207kr fra Sundhedsstyrelsen til Forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose i perioden 15. april 2019 til 1. april 2021.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at tilsagnet om puljemidler på 2.675.207 kr. godkendes.

Sagsfremstilling

I november 2018 slog Sundhedsstyrelsen satspuljemidler op til forsøgsordning med befordring af mennesker med en demensdiagnose.

 

Formålet er at give mennesker med en demensdiagnose, og som bor i eget hjem, mulighed for at få befordring til fritidsaktiviteter, herunder besøg hos familie og venner, indkøb, kulturelle tilbud mv. Dette med mulighed for ledsagelse efter behov.

 

Forsøgsordningen skal bidrage til at afklare, hvilke muligheder og forudsætninger mennesker med demens, og som bor i eget hjem, har for at benytte ordningen, samt hvilke elementer, der kan understøtte en velfungerende befordringsordning. Endelig skal de økonomiske konsekvenser af en befordringsordning afdækkes.

 

Svendborg Kommune indsendte primo januar en ansøgning om bevilling af puljemidler på i alt 2.675.207kr i en periode løbende fra 15. april 2019 til 1. april 2021. Dette gav Sundhedsstyrelsen 15. april 2019 tilsagn om.

 

Med forsøgsordningen vil Svendborg Kommune skabe en fleksibel transportordning for borgere med en demensdiagnose, der bor i eget hjem. Ordningen skal give målgruppen mulighed for at komme trygt og sikkert til og fra valgfrie hverdags- og fritidsaktiviteter, herunder bl.a. til og fra aktiviteterne i Ærø og Svendborg kommuners rådgivnings- og aktivitetscenter Demenscenter Sydfyn. Ordningen er inspireret af SBH-kørslen, og der vil således være en mindre egenbetaling pr. tur, ligesom der er et loft på antal ture pr. år

 

Demenscenter Sydfyn vil foretage visiteringen til kørselstilbuddet, og der vil være mulighed for ledsagelse af borgere, der har behov. Flextrafik hos Fynbus vil stå for selve kørslen.

Det skønnes, at omkring 50 borgere vil blive omfattet af forsøget, hvoraf 30 menes at have behov for ledsagelse. Projektet forventes at bidrage til, at borgeren med demens gennem aktiv deltagelse i hverdags- og fritidsaktiviteter kan fastholde funktionsniveau og kompetencer i længere tid. Samtidig får borgeren med demens mulighed for at bevare selvstændighed, uafhængighed og selvbestemmelse, ligesom de kan leve det liv, de ønsker, hvor tilknytningen til sociale fællesskaber bevares. Endelig skabes aflastning og et tiltrængt frirum for de pårørende.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De økonomiske konsekvenser er, at Svendborg Kommune modtager satspuljemidler fra Sundhedsstyrelsen på i alt 2.675.207kr i perioden 15. april 2019 til 1. april 2021

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-05-2019

Godkendt.