Punkt 7 Ansøgning til Sundhedsstyrelsen satspulje ”Sundhedsplejebesøg de første 1.000 dage hos Familier i udsatte positioner og i dagtilbud”

Beslutningstema

Godkendelse af satspuljeansøgning til Sundhedsstyrelsens satspulje ”Sundhedsplejebesøg de første 1.000 dage hos familier i udsatte positioner og i dagtilbud”

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social- og Sundhedsudvalget godkender ansøgningen

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet en ansøgning om midler til projekt ’Sundhed og trivsel på tværs’. Projektet går på tværs af sundhedspleje, dagtilbud og familieafdelingen, og Sekretariat og Dagtilbud samt Familie og Uddannelse har været en aktiv part i udformningen af ansøgningen.

 

Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker med satspuljen at styrke indsatsen målrette de første 1.000 dage for børn i sårbare familier, herunder at styrke samspillet mellem dagtilbud, familien og sundhedsplejen. Der er afsat 41 mio. kr. i 2019 til en øget sundhedsplejeindsats til sårbare familier ved hhv. besøg af sundhedsplejen i hjemmet, når barnet er 1 ½ og 3 år og til øget samarbejde mellem sundhedsplejen og dagtilbud. Der kan således søges om udviklingsmidler til at sundhedsplejen kan tilbyde ekstra hjemmebesøg i familierne, kompetenceudvikling af pædagoger og sundhedsplejersker samt aktiviteter som understøtter et styrket samarbejde. Sundhedsstyrelsen anslår at ca. 1/3 af alle kommuner får tilsagn om midler. 

 

Omdrejningspunktet for projekt ’Sundhed og trivsel på tværs’ i Svendborg Kommune, er en øget sundhedsplejeindsats, samt et styrket tværfagligt samarbejde mellem sundhedsplejen og dagtilbud samt andre relevante aktører omkring sårbare familier. Dette skal ske dels gennem tidlig indsats ved hhv. ekstra besøg af sundhedsplejen, og dels gennem tilbud om tværfaglige COS-P forløb. COS-P er en socialpædagogisk indsats rettet mod relations baseret træning til forældre med små børn. Samarbejdet udbygger og styrker den eksisterende samarbejdsstruktur omkring sårbare familier, og afprøver derved en struktureret og systematisk tværfaglig vidensdeling, ift. hele familien og ikke kun barnet, sammen med familien. Projektbeskrivelsen er formuleret så erfaringerne fra projektet kan finde et naturligt indpas i den eksisterende struktur, efter endt projektperiode. 

 

I projektet vil der desuden arbejdes med at styrke det tværfaglige samarbejde mellem sundhedsplejen og dagtilbud i forhold til generel sundhedsfremme og forebyggelse rettet mod alle børnefamilier.

 

Målgruppen for projektet er børn, hvor problemstillinger omkring familien har givet anledning til, at familien har modtaget over 5 standardbesøg fra sundhedsplejen, indenfor barnets 1. leveår.

 

Projektstart er planlagt til 1.august 2019 og afsluttes december 2021.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er ansøgt om i alt 1.990.214,00 kr. fra Sundhedsstyrelsen, og der er beregnet en egenfinansieringen, i form af medarbejdertimer på tværs af fagområderne, på 416.780,00 kr. for hele projektperioden.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-05-2019

Godkendt.