Punkt 6 Ansøgning om etableringstilskud fra Sydfyns Krisecenter

Beslutningstema

Ansøgning fra Sydfyns Krisecenter om etableringstilskud.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social- og Sundhedsudvalget træffer beslutning vedr. ansøgning om etableringstilskud til Sydfyns Krisecenter

Sagsfremstilling

Sydfyns Krisecenter har efter oplæg på gruppeformandsmøde fremsendt ansøgning om etableringstilskud på 650.000 kr. til Social- og Sundhedsudvalget. Administrationen blev på mødet den 2. april 2019 bedt om at undersøge, om det er muligt at yde et etableringstilskud. Herefter vil udvalget tage stilling til videre proces, herunder møde med initiativtagerne til Sydfyns Krisecenter.

 

Administrationen har ved kommunens chefjurist undersøgt, om det ud fra styrelsesloven er muligt at yde et etableringstilskud. Det er chefjuristens vurdering, at det vil være i strid med kommunalfuldmagten, såfremt kommunen vælger at give et ikke-lovbestemt tilskud til krisecentret.

Kommunalfuldmagten indeholder et forbud mod, at en kommunes midler, direkte eller indirekte, anvendes til fordel for andre kommuner eller andre kommuners borgere. Kommunalfuldmagten kan også være til hinder for, at en kommune uden lovhjemmel yder tilskud til et privat tilbud.

 

Administrationen har endvidere indhentet bistand fra Advokat Fyn a/s, der konkluderer, at det vil være tvivlsomt, om kommunen lovligt vil kunne yde tilskyd til etablering af kvindekrisecenter. Udgangspunktet må derfor være, at eventuel hjælp må ydes i form af, at kommunen køber ydelser til egne borgere, der måtte blive optaget på centeret.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Sagen har ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-05-2019

Udsat, idet udvalget ønsker en klar juridisk vurdering af muligheden for at yde etableringstilskud, og idet administrationen bedes undersøge muligheden for at understøtte driften gennem driftsoverenskomst (3 modeller).