Punkt 3 Budget 2020, temaer Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Drøftelse af temaer til budget 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At udvalget drøfter temaer til budget 2020 og finansieringsmuligheder.

Sagsfremstilling

I henhold til budgetproceduren for 2020 drøftes udvalgets egne temaer / indsatser og eventuelle særlige udfordringer samt forslag til finansiering på udvalgets møder i løbet af foråret.

 

Udvalget har tidligere besluttet at arbejde med 3 temaer:

  • Masterplan for fremtidens ældreliv
  • Udsatte unge – tobak, misbrug og psykisk sårbarhed
  • Demenscenter Sydfyn

Herudover er det i proceduren fastlagt, at udvalget på maj-mødet skal drøfte håndtering af, at der fra 2020 er indført rammestyring af alle serviceudgiftsområder i kommunen.

 

Udvalgets temaer

Temabeskrivelserne vedrørende røgfri fremtid/unge og Demenscenter Sydfyn er justeret i overensstemmelse med udvalgets drøftelser på mødet den 2. april 2019. De to forslag indebærer et finansieringsbehov på 1,0 mio. kr. årligt. Efter beslutning i udvalget er der tillige udarbejdet temabeskrivelse for rygforskningsprojekt med et finansieringsbehov på 0,3 mio. kr. årligt.

 

Som opfølgning på masterplanen for fremtidens ældreliv er der udarbejdet en oversigt over den foreslåede opfølgning på planens temaer. Her vurderes, at der er behov for en ekstra indsats i forholdt til velfærdsteknologi (0,5 mio. kr. årligt), mens øvrig opfølgning i første omgang vurderes at kunne tilrettelægges inden for eksisterende budgetter.

 

Temaet omkring mistrivsel og misbrug blandt unge følges op med temamøde for Byrådet – i overensstemmelse med udvalgets beslutning om et fællesmøde med Børn- og Ungeudvalget og Beskæftigelses- og integrationsudvalget.

 

Rammestyring

Der peges på en række indsatser, der vurderes at kunne imødegå den demografiske udfordring i 2020. De erfaringer, der indhøstes i 2020 vil indgå i budgetlægningen for 2021.

 

Øvrige finansieringsbehov

I forbindelse med besparelserne i budget 2019 og overslagsårene fik udvalget som led i budgetvedtagelsen til opgave at finde besparelser på 4,7 mio. kr. i 2019 stigende til 7,0 mio. kr. i 2022. Ved udmøntningen i december 2018 blev der fokuseret på første budgetår, og der udestår således at finde besparelser på 1,3 mio. kr. i 2020 (og 1 mio. kr. herefter).

 

For at imødegå rekrutteringsproblemer på social- og ældreområdet har KL indgået en aftale om flere uddannelses- og praktikpladser. Aftalen er indgået uden finansiering af merudgiften, og det vurderes, at aftalen vil koste Svendborg Kommune 1,0 mio. kr. i 2020, stigende til 4,2 mio. kr. i 2023.

 

Finansieringsmuligheder

Budgetproceduren indebærer, at udvalget som udgangspunkt skal finansiere merudgifter inden for udvalgets samlede budget eller fremsende temaer til Økonomiudvalget med forslag til finansiering. I forhold til temaer og øvrige problemstillinger kan administrationen ikke pege på finansiering affødt af eller med tilknytning til forslagene.

 

Administrationen anbefaler derfor, at finansieringen tilvejebringes ved proportionalt tilvejebragte besparelser på udvalgets opgaveområder.

 

Det indebærer, at det

-          Uomgængelige merudgifter (restbesparelser og praktikpladser) på 2,3 mio. kr. finansieres ved besparelser på 1,4 mio. kr. på ældreområde, 0,8 mio. kr. på socialområdet og 0,1 mio. kr. på sundhedsområdet
 

-          At de prioriterede temaer 1,8 mio. kr. (masterplan, demens, røgfri, rygforskning) tilsvarende finansieres gennem besparelser på 1,1 mio. kr. på ældreområdet, 0,6. mio kr. på socialområdet og 0,2 mio. kr. området for sundhed og forebyggelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Jf. budgetproceduren skal udgiften ved temaer ledsages af forslag til finansiering inden for fagudvalgets egen budgetramme.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 08-05-2019

Drøftet og oversendes til næste møde i Social- og Sundhedsudvalget.

 

Udvalget ønsker, at det planlagte temamøde ændres til et fællesmøde for de berørte fagudvalg.

 

Susanne Gustenhoff (Ø) deltog ikke i behandlingen af punktet.