Punkt 9 Opsætning af LED skærm ved Ollerup Dagli´Brugs på Ollerup Bytorv 1, 5762 Vester Skerninge

Beslutningstema

Administrationen kan konstatere, at der er en øget interesse i at opsætte LED-skærme på forskellige placeringer i Svendborg Kommune. En del af de forespørgsler handler om, hvorvidt der kan forventes tilladelse til at bruge LED-skærmene som reklamesøjler.

Sagen forelægges til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning

Indstilling

Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets beslutning:

 

Model A:

  • At der gives konkret byggetilladelse til opsætning af LED-skærmen og giver præcedens for efterfølgende sagsbehandling af tilsvarende ansøgninger

 

eller

 

Model B:

  • At det besluttes, at der igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud med henblik på udarbejdelse af en ny temalokalplan for LED-skærme i Svendborg Kommune.
  • At det besluttes at foretage varsling og partshøring af ejeren af Ollerup Bytorv 1, 5762 Vester Skerninge om nedlæggelse af et §14-forbud.

Sagsfremstilling

Der er den 1. december 2021 modtaget en byggeansøgning om at opsætte to LED-skærme ved Dagli´Brugsen i Ollerup. Se bilag 1 for placering (Bilag 1. Placering af ansøgt LED-skærm). Der ønskes opsat to skærme, én på hver sin side af den eksisterende murkrone. Se bilag 2 (Bilag 2. Visuelt indtryk af skærmene).

Skærmene opsættes med natsænkning, se bilag 3 og 4 (Bilag 3. Visuelt indtryk af skærmene med natsænkning og bilag 4. Visuelt indtryk af skærmene uden natsænkning). Se i øvrigt bilag 5 (Bilag 5. Notat til sagen) for alle de tekniske oplysninger.

 

Ansøger oplyser i ansøgningen at skærmene skal bruges til reklame for virksomheden, tiltrækning af nye medarbejdere (stillingsopslag) og arrangementer for lokale foreninger, som må annoncere gratis. Det oplyses endvidere, at der kun benyttes stillbilleder med en varighed på mellem 30 sekunder og 1 minut.

 

Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 41.15 ”Bestemmelser for områder tli center- og institutionsf. Ved brugs og friskole i Ollerup”, se bilag 6 (Bilag 6. Lokalplan nr. 41.15).

 

Der er ikke noget til hinder for opsætningen i forhold til lokalplanen for området eller bygningsreglementet. Der er ikke pligt til at foretage en nabohøring. Udgangspunktet er derfor, at der ikke vil blive foretaget en sådan.

 

Der er en øget interesse for anvendelse af LED-skærme i forbindelse med den teknologiske udvikling. I nogle tilfælde kan disse erstatte de traditionelle skilte, mens de i andre ønskes anvendt som egentlige reklamesøjler. Det vil sige for andre virksomheder en den, der har sat LED-skærmen op. De eksisterende lokalplaner tager kun i meget ringe grad højde for eksistensen af LED-skærme. Det skyldes, at teknologien ikke fandtes eller var tilstrækkeligt udviklet, da lokalplanerne blev udarbejdet. Da anvendelsen og udtrykkene af LED-skærme i det offentlige rum erfaringsmæssigt giver anledning til en del forskellige perspektiver, ønskes der en politisk stillingtagen til, om det skal tillades i Svendborg Kommune. Særligt i de tilfælde, hvor LED-skærmene skal bruges til andet end virksomhedens reklameaktivitet.

 

Det bemærkes, at det allerede er muligt at regulere opsætning af LED-skærme i den indre by i Svendborg samt indfaldsveje, idet de er omfattet af facade-skiltelokalplanen med nr. 290, se bilag 7 (Bilag 7. Lokalplan nr. 290).

 

Hvis model A besluttes, vil administrationen tage afsæt i udvalgets beslutning som retningsgivende for ansøgninger, der efterfølgende skal sagsbehandles.

 

Såfremt udvalget ikke ønsker, at der gives byggetilladelse til opsætning af LED-skærme, skal der i stedet igangsættes en proces for nedlæggelse af et § 14-forbud. Det anbefales administrativt at der i så fald udarbejdes en temalokalplan, som dækker Svendborg Kommune som helhed.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

CO2-Konsekvensvurdering

Ikke relevant

Lovgrundlag

Planloven

Byggeloven

Sagen afgøres i

Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget 2022-2025 den 11-01-2022

Der meddeles afslag til det ansøgte.

 

Udvalget anmoder administrationen om forslag til fastlæggelse af retningslinjer for begrænsning af kommerciel skiltning i det offentlige rum.